Гармати острова Наварон (фільм, 1961)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гармати острова Наварон
англ. The Guns of Navarone
Жанр воєнна драма
пригодницький фільм
Режисер Джон Лі Томпсон
Продюсер Карл Формен[en]
Сценарист Карл Формен
На основі The Guns of Navaroned
Оповідач James Robertson Justiced
У головних
ролях
Ґреґорі Пек
Девід Найвен
Ентоні Квін
Оператор Освальд Моріс
Композитор Тьомкін Дмитро
Музика Дмитро Тьомкін
Кінокомпанія Highroad Productions
Columbia Pictures Corporation
Дистриб'ютор Columbia Pictures і Netflix
Тривалість 156 хв.
Мова англійська
Країна Велика Британія Велика Британія
США США
Рік 1961
Кошторис $ 6 млн
Касові збори $ 28.9 млн
IMDb ID 0054953
Рейтинг IMDb: 7.5/10 stars
Наступний «Загін 10 з Наварону» (1978)
CMNS: Гармати острова Наварон у Вікісховищі

«Гармати острова Наварон» (англ. The Guns of Navarone) — британо-американський пригодницький воєнний фільм 1961 року режисера Джона Лі Томпсона на основі однойменного роману 1957 року британського письменника Алістера Макліна, написаного під враженням від битви на острові Лерос під час Другої світової війни.

Сюжет[ред. | ред. код]

У 1943 році країни осі Рим-Берлін-Токіо захопили Егейське море, що унеможливило евакуацію двох тисяч британських солдатів та цивільних жителів з окупованого німцями острова Лерос. Протока острова Наварон стала єдиною морською дорогою їх евакуації, однак вона перебувала під вогнем двох гігантських гармат, встановлених у неприступній фортеці на півночі острова.

Єдиним способом знищити ці гармати, було рішення командування союзників відправити з диверсійною місією ударну групу командос, яка складалася з англійських та грецьких солдатів. Допомогу групі на острові повинні були надавати місцеві сили грецького опору. Оскільки острів посилено охоронявся, то потрапити на нього можна було тільки по прямовисних скелях, які можуть подолати тільки досвідчені альпіністи. Група командос під командуванням майора Франкліна і капітана Мелорі на невеликому рибацькому кораблику під час бурі зазнала аварії під неприступними скелями. Чи вдасться їм виконати завдання?

Ролі виконують[ред. | ред. код]

Навколо фільму[ред. | ред. код]

  • Насправді острів Наварон є видуманим.
  • Для сцени, де спецназівці видряпуються на майже вертикальні скелі, на підлозі студії був зроблений їх макет так, що актори фактично перелізали по горизонтальній поверхні, а потім зображення було повернене так, щоб скали здавалися вертикальними.
  • Для участі у зйомках фільму грецька армія надала 12 есмінців і понад 1000 піхотинців. Фільм мав бюджет 6 млн доларів, і на той час, це був один з найдорожчих фільмів.

Нагороди[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]