Листяні ліси та степи Таримського басейну

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Листяні ліси та степи Таримського басейну
Долина річки Тарим
Екозона Палеарктика
Біом Помірні широколистяні та мішані ліси
Статус збереження критичний/зникаючий
Назва WWF PA0442
Межі Пустеля Такла-Макан
Площа, км² 54 533
Країни КНР
Охороняється 4051 км² (7 %)[1]
Розташування екорегіону (фіолетовим)

Листяні ліси та степи Таримського басейну (ідентифікатор WWF: PA0442) — палеарктичний екорегіон помірних широколистяних та мішаних лісів, розташований в Сіньцзян-Уйгурському автономному районі на заході Китаю[2].

Географія[ред. | ред. код]

Таримський басейн — це велика безстічна улоговина, розташована на заході Китаю, у найбільш віддаленій від Світового океану частині суходолу. Басейн оточений горами — Куньлунем на півдні, Паміром на заході та Тянь-Шанем на півночі. Ці високі гори блокують азійські мусони та зимові західні вітри. Більшу частину Таримського басейну займає піщана пустеля Такла-Макан, яка майже позбавлена рослинності.

У навколишніх горах випадає значна кількість опадів у вигляді дощів та снігу, що призводить до формування водних потоків. З гір Куньлунь у Таримську улоговину стікає річка Хотан, з Паміру — річки Яркенд і Кашгар, а з Тянь-Шаню — річка Аксу. При злитті ці річки формують річку Тарим, яка протікає 1300 км через північну та східну частини Таримського басейну. Також з Тянь-Шаню стікають річки Кайду[en] та Кончедар'я, а з Куньлуня — річка Черчендар'я. Річки регіону впадають у комплекс солоних озер Лобнор, розташований у східній частині Таримського басейну.

Екорегіон листяних лісів та степів Таримського басейну охоплює долини Тариму та інших річок регіону, де на стабілізованих супісках ростуть тополеві ліси, тамарикси та інші рослини.

Клімат[ред. | ред. код]

У Таримському басейні переважає холодний пустельний клімат (BWk за класифікацією кліматів Кеппена)[3][4]. Це найсухіше місце в Китаї, на окраїнах якого протягом року випадає 80 мм опадів, а в центрі — лише 10 мм. Середні температури коливаються від −20 °C взимку до 40 °C влітку. В навколишніх горах середньорічна кількість опадів може перевищувати 1000 мм. Річки регіону живляться талою сніговою та льодовиковою водою (близько 60 % загального стоку) та дощовою водою (близько 40 % стоку). Близько 75 % стоку річок припадає на липень, серпень та вересень, внаслідок чого влітку регулярно стаються паводки.

Флора і фауна[ред. | ред. код]

У долині Тариму та інших річок поширені листяні ліси, відомі як тугаї, в яких домінують євфратські тополі[en] (Populus euphratica). Ці дерева мають незвичне для тополі лопатеве листя, схоже на листя клена. Вони легко розмножуються, швидко ростуть, досягають 30 м у висоту, а діаметр стовбура може перевищувати метр. Його невибагливість, пристосованість до спеки, холоду, посухи, сильних вітрів, солоних, лужних і піщаних ґрунтів та швидкий ріст сприяють високій репродуктивності та допомагають виживати у мінливих річкових долинах, де вода є ефемерним ресурсом, непередбачуваним у просторі та часі. Дослідження показали, що окремі євфратські тополі можуть змінювати форму свого листя, щоб оптимізувати фотосинтез відповідно до наявності води.⁠

Серед інших листяних дерев, що ростуть в екорегіоні, слід відзначити низький в'яз[en] (Ulmus pumila) та вузьколисту маслинку (Elaeagnus angustifolia). У верхів'ях річок, на незасолених ґрунтах, ростуть сизі тополі[en] (Populus pruinosa). В заплавах поширені заболочені та вологі луки, де росте найгарніший біждерев[sv] (Myricaria pulcherrima), звичайний очерет (Phragmites australis) та несправжньоочеретяний куничник (Calamagrostis pseudophragmites).

На верхніх річкових терасах ростуть більш сухі ліси, де зустрічаються євфратські тополі (Populus euphratica), галузисті тамарикси (Tamarix ramosissima), соляноколосники[en] (Halostachys caspica) та інші галофітні (солестійкі) рослини. Подалі від річкових коридорів ростуть пустельні чагарники, зокрема ефедра Пржевальського (Ephedra przewalskii), жовтоздерев'янілий паролист[sv] (Zygophyllum xanthoxylum) та кулеплідна золотуха[sv] (Nitraria sphaerocarpa), що стабілізують піщані дюни.

Ліси та водно-болотні угіддя екорегіону є важливим середовищем проживання перелітних та осілих птахів, зокрема таримських кореанок (Rhopophilus albosuperciliaris) та білохвостих джиджіток (Podoces biddulphi), ендеміків Таримського басейну. Серед поширених в регіоні ссавців слід відзначити рідкісних диких двогорбих верблюдів (Camelus ferus) та яркендських оленів[en] (Cervus hanglu yarkandensis). Популяція оленів скоротилася з 10 000 особин у 1950-х роках до менш ніж 3000 особин у 1990-х роках.

Збереження[ред. | ред. код]

Через Таримський басейн історично проходив Великий шовковий шлях, а в долинах річок регіону протягом століть мешкало осіле та кочове населення. Наразі значна частина тополевих лісів регіону вирубана, а території, на яких вони росли, перетворені на сільськогосподарські угіддя. Починаючи з 1950-х років, китайський уряд сприяє переселенню в регіон великої кількості людей з інших регіонів Китаю. Ріст населення регіону прискорив процес знищення природних середовищ, осушення заболочених угідь і відведення води для сільського господарства. Відведення води призвело як до зменшення річкового стоку, так і до зниження рівня ґрунтових вод, створюючи загрозу для лісів, що залишилися.

На початку XX століття площа озера Лобнор становила понад 3000 км², а середня глибина — 1 м. Відведення води з річок на зрошування полів та побудови греблі Дасіхайцзи[en] у 1972 році призвело до того, що озеро майже повністю пересохло, подібно до Аральського моря. З 1964 по 1994 рік дно озера використовувалося як полігон для ядерних випробувань. З 2000 року уряд почав здійснювати регулярні спуски води, що дозволило лісам, дикій природі та ґрунтовим водам дещо відновитися.

Збереження[ред. | ред. код]

Оцінка 2017 року показала, що 4051 км², або 7 % екорегіону, є заповідними територіями[1]. Основною природоохоронною територією екорегіону є Природний заповідник таримської тополі[zh].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Dinerstein, Eric; Olson, David; Joshi, Anup; Vynne, Carly; Burgess, Neil D.; Wikramanayake, Eric; Hahn, Nathan; Palminteri, Suzanne; Hedao, Prashant; Noss, Reed; Hansen, Matt; Locke, Harvey; Ellis, Erle C; Jones, Benjamin; Barber, Charles Victor; Hayes, Randy; Kormos, Cyril; Martin, Vance; Crist, Eileen; Sechrest, Wes та ін. (2017). An Ecoregion-Based Approach to Protecting Half the Terrestrial Realm. BioScience. 67 (6): 534—545. doi:10.1093/biosci/bix014.
  2. Map of Ecoregions 2017 (англ.). Resolve, using WWF data. Процитовано 27 серпня 2023.
  3. Kottek, M., J. Grieser, C. Beck, B. Rudolf, and F. Rubel, 2006. World Map of Koppen-Geiger Climate Classification Updated (PDF) (англ.). Gebrüder Borntraeger 2006. Процитовано 14 вересня 2019.
  4. Dataset - Koppen climate classifications (англ.). World Bank. Процитовано 14 вересня 2019.

Посилання[ред. | ред. код]