Гай Кальпетан Рантій Квіринал Валерій Фест

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гай Кальпетан Рантій Квіринал Валерій Фест
лат. Gaius Calpetanus Rantius Quirinalis Valerius Festus
Ім'я при народженні лат. Gaius Valerius Festus
Народився невідомо
Помер між 85 та 86
Рим
·самогубство
Підданство Римська імперія
Діяльність політик, військовий очільник
Посада консул-суффект
Термін 71 рік
Попередник Гней Педій Каск
Наступник Гай Атілій Барбар
Батько Гай Калпетан Ранцій Седат

Гай Кальпетан Рантій Квіринал Валерій Фест (лат. Gaius Calpetanus Rantius Quirinalis Valerius Festus; ? — між 85 та 86) — державний та військовий діяч Римської імперії, консул-суффект 71 року.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з роду Валеріїв. його гілки Фестів. Про його батьків немає чітких відомостей. При народженні звався Публій Валерій Фест. У 60-ті роки був усиновлений Гай Кальпетан Рантій Седатом, консулом-суффектом 47 року. Ззовні зберігаючи вірність імператорові Вітеллію Валерій Фест розпочав перемовини з Веспасіаном. Після перемоги останнього у 69 році зумів продовжити свою кар'єру.

У 70 році призначено командиром III Авгутового легіону та фактичним керівником провінції Нумідія. На цій посаді придушив заворушення племені гарамантів. У 71 році став консулом-суффектом. У 73 році призначено куратором гирла та каналів Тибра. З 73 до 78 року як імператорський легат-пропретор керував провінцією Паннонія, з 79 до 81 року — провінцією Тарраконська Іспанія. У 85 або 86 році наклав на себе руки, можливо внаслідок конфлікту з Доміціаном або підозр імператора.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Bengt E. Thomasson: Fasti Africani. Senatorische und ritterliche Ämter in den römischen Provinzen Nordafrikas von Augustus bis Diokletian. Paul Aströms Förlag, Stockholm 1996, ISBN 91-7042-153-6, S. 134, L 3. (нім.)