Марк Корнелій Нігрін Куріацій Матерн

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Марк Корнелій Нігрін Куріацій Матерн
Народився близько 40
м. Лірія
Помер після 98
Підданство Римська імперія
Діяльність політик
Знання мов латина
Посада консул-суффект
Військове звання легат
Термін 83 рік
Попередник Луцій Теттій Юліан
Наступник Цезар Доміціан Август
Рід Корнелії
Батько Марк Корнелій Нігрін
Мати Куріація

Марк Корнелій Нігрін Куріацій Матерн (лат. Marcus Cornelius Nigrinus Curiatius Maternus; близько 40 —після 98) — військовий та державний діяч часів Римської імперії, консул-суффект 83 року.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з роду вершників Корнеліїв, гілки Нігрінів. Народився у м. Лірія (провінція Тарраконська Іспанія). Син заможного провінціала Марка Корнелія Нігріна. Взяв додатково імена батька своєї матері — Куріація Матерна. Розпочав кар'єру військового на посаді військового трибуна XIV легіону Близнюків. Під час імператорства Нерона увійшов до сенату. Підтримував спочатку імператора Гальбу, потім Отона. Зрештою перейшов на бік Веспасіана.

З 75 до 78 року як легат очолив VIII легіон Августа. Після цього очолив IV легіон Флавія Щасливий. Слідом за цим був імператорським легатом-пропретором провінції Галлія Аквітанія. У 83 році став консулом-суффектом разом з Марком Арреціном Клементом.

У 86 році призначено імператорським легатом-пропретором провінції Мезія, після її поділу на Нижню та Верхню того ж року, став намісником Нижньої Мезії. Відзначився під час військових кампаній проти даків у 88-89 роках. Від імператора Доміціана за свою звитягу отримав подвійний комплекс консульських відзнак. Каденція тривала до 89 року.

У 95 році призначено імператорським легатом-пропретором у провінції Сирія. На цій посаді перебував до 97 року. Вважався одним з імовірних претендентів на трон після Нерви, був суперником Траяна на владу. У 98 році повернувся до рідного міста Лірія. Подальша доля невідома.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Bodel, John P., Epigraphic Evidence: Ancient History from Inscriptions, Routledge, 2001, ISBN 0415116236, pp. 92-94 (англ.)
  • Géza Alföldy, Helmut Halfmann: M. Cornelius Nigrinus Curiatius Maternus, General Domitians und Rivale Trajans. / Chiron 3, 1973, S. 331–373. (нім.)