Назар Розлуцький

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Назар Розлуцький
Ім'я при народженні Назарій Розлуцький
Народився 27 липня 1988(1988-07-27) (35 років)
Івано-Франківськ, Івано-Франківська область, Україна
Громадянство [Україна]
Національність українець
Діяльність поет, прозаїк, історик, дослідник українського визвольного руху, учасник російсько-української війни
Відомий завдяки

«Нотатник мобілізованого» [1]

«Дружини українських націоналістів: біографічний довідник»[2]
Alma mater Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника
Науковий ступінь кандидат історичних наук
Військове звання Молодший сержант
Батько Василь Розлуцький
Мати Дарія Розлуцька

Назар Розлуцький (повне ім'я Назарій Розлуцький, нар. 27 липня 1988, Івано-Франківськ , Івано-Франківська область, Україна) — історик, дослідник українського визвольного руху, та української діаспори, поет і прозаїк, учасник російсько-української війни.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 27 липня 1988 в Івано-Франківську.

Освіта[ред. | ред. код]

Середня освіта: СЗШ № 22 м. Івано-Франківська (1995-2005).

Вища освіта: ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника» (2005-2010). Спеціальність: історія.

Аспірантура: ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника» (2010-2014). Спеціальність: всесвітня історія.

Кандидат історичних наук (2018), Кандидатська дисертація на тему «Боротьба радянського режиму проти українського визвольного руху на території Станіславської області (1944-1956 рр.): військовий аспект».

Місце роботи[ред. | ред. код]

20102016 — Івано-Франківський музей визвольної боротьби імені Степана Бандери. Посада: науковий співробітник.

Із 2016 і понині — Музей української діаспори (Київ). Посада: старший науковий співробітник.

Військова служба[ред. | ред. код]

У 2015 р. був мобілізований в ЗСУ. Після двох полігонів (Рівненського та Яворівського) опинився в складі 55-ї окремої артилерійської бригади «Запорізька Січ», в складі якої брав участь в АТО. Із липня 2015 по червень 2016 рр. виконував бойові завдання в зоні АТО/ООС.

Служив у 6-й артилерійській батареї, яка мала на озброєнні важкі гармати 2А36 «Гіацинт-Б». Спочатку був заряджаючим, згодом радіотеолефоністом, відтак у грудні 2015 р. отримав звання молодшого сержанта і посаду командира відділення управління вогнем.

Нагороджений відзнакою «За взірцевість у військовій службі» ІІІ ступеня.

З квітня 2022 року знову бере участь у війні з Росією.

Служба в АТО
Зона АТО. Назар Розлуцький і кішка Маркіза, січень 2016
Зона АТО. Назар Розлуцький і кішка Маркіза, січень 2016 

Громадська діяльність[ред. | ред. код]

Разом зі Златою Біневич та Ігорем Двигало у 2017 заснував мистецько-просвітницький проект «ЗНАЙ НАШИХ»[3], який спрямований на популяризацію української поезії різних епох і стилів.

Захоплення[ред. | ред. код]

Читати та мандрувати любив ще змалку. Улюбленим жанром у дитинстві були казки, у підлітковому віці — пригодницькі повісті. Великий вплив на виховання Назара мали дідусь та бабуся по материній лінії, які проживали в селі Добринів (Рогатинський район, Івано-Франківська область). Багато дошкільного часу та майже усі шкільні канікули проводив у селі, про яке зберіг дуже теплі спогади та враження.

В університеті почав розкривати письменницькі та публіцистичні здібності. Разом із однодумцями заснував «самидавівську» літературно-публіцистичну студентську газету «Вибух зірки», яка виходила раз на місяць. Був головним редактором одинадцяти випусків. У продовження, вже в аспірантські часи заснував газету «Відкрий очі». Також у цей час став автором і редактором декількох «самвидавівських» поетичних збірок.

Надзвичайно любить своє рідне місто — Івано-Франківськ, хоча з 2016 р. проживає в Києві. Обходив майже усі вулиці і двори Івано-Франківська. Збирає історії та легенди про місто, залюбки переповідає їх своїм іногороднім друзям під час зустрічей у ньому.

Із 2010 року захопився мандрівками автостопом та походами в гори. У 2013 р. протягом тридцяти днів мандрував автостопом по Україні, відвідуючи різні міста та цікаві географічні, історичні об'єкти: фортеці у Хотині та Кам'янці-Подільському, село Буша на Вінниччині, Холодний Яр у Черкаській області, руїни Херсонесу, стародавнє кам'яне місто Чуфут-Кале, пустелю Олешківські піски на Херсонщині, Кам'яну Могилу під Мелітополем, острів Хортицю, місце поховання кошового отамана Івана Сірка, Тарасову могилу біля Канева, старовинне єврейське кладовище у Бердичеві, Чортів Камінь у Львівській області та ін. Під час цієї мандрівки, зупинявся, в основному, у власному наметі поблизу річок, озер, а в крайніх випадках — у лісосмугах вздовж траси.

Мандрівки

Публікації[ред. | ред. код]

  • «Дружини українських націоналістів: біографічний довідник» (у співавторстві з В. Хомчиком). Видавництво: «Лілея НВ», Івано-Франківськ, 2015.
  • «Нотатник мобілізованого». Видавництво «Темпора», Київ, 2018.
  • «Прочани». Видавництво «Фенікс», Київ, 2019.
  • «Піар для кріпаків» (спільно з Олександром Фріменом та Оксаною Якубович). Видавництво «Ліра», Київ, 2020.
  • «Порадник юних українців». Видавництво «АССА», Харків, 2021.
Презентація «Нотатника мобілізованого» у Світловодську, травень 2018

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. «Нотатник мобілізованого». Чи можливий об’єктивний погляд на війну до її завершення. Архів оригіналу за 20 вересня 2020. Процитовано 27 березня 2019.
  2. «Дружини українських націоналістів: біографічний довідник». Архів оригіналу за 30 серпня 2018. Процитовано 27 березня 2019.
  3. Проект "ЗНАЙ НАШИХ" на facebook.com. Архів оригіналу за 31 березня 2019. Процитовано 27 березня 2019.