Нара (рослина)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ця стаття про рослину. Інші значення див. Нара (значення)

Нара
Рослина з плодами
Рослина з плодами
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Рослини (Plantae)
Відділ: Вищі рослини (Streptophyta)
Судинні (Tracheophyta)
Насінні (Spermatophyta)
Покритонасінні (Magnoliophyta)
Евдикоти (Eudicots)
Порядок: Гарбузоцвіті Cucurbitales
Родина: Гарбузові Cucurbitaceae
Підродина: Cucurbitoideae
Триба: Benincaseae
Підтриба: Benincasinae
Рід: Acanthosicyos
Вид: На́ра
Acanthosicyos horridus
(Welw. et Hook.f.), 1867
Посилання
Вікісховище: Acanthosicyos horridus
EOL: 5736486
IPNI: 291170-1
NCBI: 387122

На́ра (Acanthosicyos horridus) — вид рослин родини гарбузові.

Назва[ред. | ред. код]

Назва «нара» походить з мови місцевих племен нама і дамара.

Будова[ред. | ред. код]

Нара — кущ, гілки якого покриті парними колючками довжиною 2–3 см, її плоди формою нагадують диню і також покриті колючками. Нара не має листя, фотосинтез відбувається в зелених тканинах гілок, квітів та колючок. Зростаючи, кущ нари створює непроникну плутанину гілок біля метра заввишки і декілька метрів в ширину, довкола якої відразу починає накопичуватися пісок, що його несе вітром. Більша частина рослини внаслідок цього знаходиться під піском, як і коріння 30 см завтовшки і довжиною до 40 м, яким рослина дотягується до глибоких водоносних горизонтів.

Нара — дводомна рослина. Як чоловічі, так і жіночі екземпляри цвітуть світло-жовтими чи зеленуватими квітами; жіночі квіти відрізняються потовщенням зав'язі, яке розташоване в нижній частині квітки під пелюстками.

Плоди сягають розміру страусиного яйця і важать до 1 кг. Вони містять велику кількість води, а насіння багате на жири (близько 55 %) і білки (30 %). Плодами нара харчується велика кількість пустельних тварин — жирафи, антилопи орикс, носороги, шакали, гієни, а також різноманіття жуків. Розповсюдженню насіння нари сприяють в основному слони та їжатці, тому що вони, як правило, не пережовують насіння, яке згодом виходить разом з послідом непошкодженим. Дрібні гризуни з великою потребою в енергії, навпроти, дуже люблять багате на жири насіння нари і з'їдають його повністю, таким чином завдаючи рослині шкоду.

Поширення та середовище існування[ред. | ред. код]

Ендемічна пустельна рослина, яка росте тільки в прибережній пустелі Наміб на південному заході Африки. Зарості можуть сягати 1500 м².[1]

Практичне використання[ред. | ред. код]

Нара — найширше розповсюджена рослина цих місць і становить харчову базу багатьох видів тварин, які інакше були б неспроможні вижити у пустелі.

Як плоди, так і насіння нари їстівне і для людини; термін зберігання насіння можна збільшити шляхом висушування. Нара використовується в Намібії як лікарська рослина: проти шлункового болю, для прискорення загоювання поранень, а також як природний захисний засіб проти сонячного проміння.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Mick Lavelle ``An Illustrated Identifier and Encyclopedia of Wild Flowers and Flora: An authoritative guide to more than 750 wild flowers of the world`` // Hermes House, 2006 - 256 p. - P. 95 ISBN 10: 1846810213 ISBN 13: 9781846810213

Посилання[ред. | ред. код]