Ніґеро-кордофанські мови

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Нігеро-кордофанські мови)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ніґеро-кордофанські або Конґо-кордофанські мови — макросім'я африканських мов.

За класифікацією Джозефа Ґрінберґа поділяється на дві сім'ї:

Ніґеро-конґолезькі мови поширені на більшій частині Західної, Східної та Південної Африки, а кордофанські мови — в східному Судані.

Властивою типологічною рисою більшої частини мов є наявність системи узгоджених іменних класів, формально виражених за допомогою афіксальних показників, у більшості випадків — префіксів, але у частини мов — суфіксів або префіксів та суфіксів. Ці класні показники, як правило, парні для однини та множини. Однак деякі мови, в тому числі всі мови манде, не мають узгоджених іменних класів.

Постулат про генеалогічну єдність мов потребує доказів. У підтвердження своєї гіпотези Ґрінберґ приводить більш як 50 лексичних відповідностей між ніґеро-конґолезькими та кордофанськими мовами, а також низку морфологічних відповідностей, у тому числі в системі іменних класних показників. Наприклад, кордофанський показник для класу рідин та іноді для абстрактних понять «η» відповідає показнику «m» тотожнього ніґеро-конґолезького класу. Фонетична відповідність кордофанського «η» ніґеро-конґолезькому «m» знаходить місце і в інших випадках. У кордофанській мові катла абстрактні іменники утворюються від прикметників за допомогою префікса «b-», чому точно відповідає префікс «bu-» в мовах банту, який зустрічається і в інших ніґеро-конґолезьких мовах.