Парамон (Голубка)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Парамон (Голубка)
Єпископ Наро-Фомінського,
вікарій патріарха Московського і всієї Русі
 — 25 серпня 2020 
Попередник: Іоан (Рощин)
Голова фінансово-господарського управління Московської патріархії
з 25 серпня 2020
Єпископ Сергієво-Посадський,
вікарій патріарха Московського і всієї Русі;
Намісник Троїце-Сергієвої лаври
26 лютого 2019 — 25 серпня 2020
Єпископ Бронницький,
вікарій патріарха Московського і всієї Русі
26 лютого 2019 — 2 грудня 2015
Обрання: 22 жовтня 2015
Попередник: Ігнатій (Пунін)
Наступник: Фома (Демчук)
Намісник Московского Донського монастиря
Попередник: Ігнатій (Депутатов)
 
Альма-матер: Московська духовна академія
Діяльність: священник
Ім'я при народженні: Федір Михайлович Голубка
Народження: 26 червня 1977(1977-06-26) (46 років)
Угля
Священство: 23 липня 1998
Чернецтво: 30 березня 1998
Єп. хіротонія: 2 грудня 2015

CMNS: Парамон у Вікісховищі

Єпископ Парамон (у миру Федір Михайлович Голубка; 26 червня 1977, с. Угля, Тячівський район, Закарпатська область, УРСР) — архієрей Російської православної церкви, єпископ Наро-Фомінський, вікарій патріарха Московського і всієї Русі. Голова Фінансово-господарського управління (з 25 серпня 2020 року). Намісник Троїце-Сергієвої лаври (2019—2020).

Іменини: 12 грудня (мученика Парамона Віфінського).

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 26 червня 1977 року в селі Угля Тячівського району Закарпатської області України в сім'ї службовців. У 1984 році вступив в Углянського середню школу, яку закінчив в 1994 році[1] .

У 1994 році зарахований на перший курс Московської духовної семінарії. 5 грудня 1996 ректором Московської духовної академії і семінарії єпископом Верейським Євгеном (Решетниковим) поставлений у читця . У 1997 році згідно з поданим проханням прийнятий до числа братії Троїце-Сергієвої лаври як послушник. У цьому ж році після закінчення семінарії зарахований на перший курс Московської духовної академії[1] .

30 березня 1998 року по благословенню патріарха Московського і всієї Русі Алексія II архімандритом Феогностом, намісником Троїце-Сергієвої лаври, пострижений в чернецтво з ім'ям Парамон, в честь святого мученика Парамона Віфінського . 23 липня 1998 єпископом Орєхово-Зуєвським Алексієм (Фроловим) в храмі Ризоположення на Донській висвячений в сан ієродиякона . 14 жовтня 2000 року в Покровському храмі Свято-Покровського Хотькова монастиря патріархом Московським і всієї Русі Алексієм II рукоположений в сан ієромонаха[1] .

У 2001 році до дня Святої Трійці ректором Московської духовної академії і семінарії архієпископом Верейским Євгеном (Решетниковим) нагороджений знаком священичої відмінності — правом носіння набедренника . У тому ж році закінчив Московську духовну академію[1] .

У грудні 2001 року з благословення патріарха Московського і всієї Русі Алексія II направлений у відрядження в Південно-Сахалінську і Курильську єпархію, де з 31 грудня 2001 року по 1 червня 2010 року ніс послух намісника Воскресенського кафедрального собору міста Южно-Сахалінська . У 2002 році до дня Святої Пасхи з благословення патріарха Московського і всієї Русі Алексія II удостоєний права носіння наперсного хреста . У 2003 року з благословення патріарха Московського і всієї Русі Алексія II до 10-річчя Південно-Сахалінської і Курильської єпархії єпископом Південно-Сахалінським і Курильських Данилом (Доровських) зведений в сан ігумена . У 2004 році за поданням єпископа Южно-Сахалінського і Курильського Данила патріархом Московським і всієї Русі Алексієм II удостоєний права носіння палиці і хреста з прикрасою[1] .

У січні 2009 року брав участь в роботі Помісного собору Російської православної церкви як делегат від священства Південно-Сахалінської і Курильської єпархії[2] .

З 1 червня 2010 року по 12 квітня 2012 року ніс послух у Троїце-Сергієвій лаврі (клирос, канонарх)[1] .

22 березня 2011 рішенням Священного синоду Російської православної церкви включений до складу створеної тоді ж робочу групу при Патріархові Московському і всієї Русі з питань перенесення святинь[3] . 30 травня того ж року перейменована в Комісію з питань принесення святинь[4] .

12 квітня 2011 року указом патріарха Московського і всієї Русі Кирила призначений штатним кліриком парафії храму Різдва Пресвятої Богородиці в Капотні міста Москви[1] .

28 листопада 2011 року розпорядженням патріарха Московського і всієї Русі Кирила була утворена комісія з координації виставкової діяльності Російської православної церкви, головою якої був призначений ігумен Парамон. Підсумком роботи комісії стало «Положення про виставкову діяльність Російської православної церкви», прийняте в березні 2012 року рішенням Вищої церковної ради і затверджене патріархом Кирилом. У документі "відображений найкращий досвід Церкви за минулі два десятиліття в проведенні таких заходів, а також вказано вектор їх розвитку. Визначено поняття «православна виставка», «православна виставка-форум», «православна виставка-ярмарок», «православний ярмарок» "[5] .

24 лютого 2012 року указом патріарха Московського і всієї Русі Кирила призначений штатним священиком храму святих апостолів Петра і Павла в Лефортові[1] .

26 червня 2012 року рішенням Священного синоду Російської православної церкви призначений намісником московського Донського монастиря[6] .

Архієрейство[ред. | ред. код]

22 жовтня 2015 року рішенням Священного синоду ігумен Парамон обраний єпископом Бронніцком, вікарієм патріарха Московського і всієї Русі[7] .

27 жовтня того ж року в храмі святого Олександра Невського Донського монастиря Москви митрополитом Санкт-Петербурзьким і Ладозьким Варсонофієм (Судакова) був зведений в сан архімандрита[8] .

3 листопада 2015 року розпорядженням патріарха Кирила призначений керуючим Північним і Північно-західним вікаріатством міста Москви[9] .

5 листопада 2015 року в хрестовому храмі Володимирської ікони Божої Матері Патріаршої резиденції в Чистому провулку міста Москви названий на єпископа Бронницкого[10] .

2 грудня в кафедральному соборі міста Москви — в храмі Христа Спасителя відбулася хіротонія архімандрита Парамона в єпископа Бронницкого, яку здійснили патріарх Кирило, митрополит Санкт-Петербурзький і Ладозький Варсонофій (Судаков), митрополит Истринский Арсеній (Єпіфанов), митрополит Архангельський і Холмогорський Даниїл (Доровських), митрополит Барнаульський і Алтайський Сергій (Іванніков), митрополит Смоленський і Рославльський Ісидор (Тупикин), архієпископ Сергієво-Посадський Феогност (Гузиков), єпископ Гурій (Шалімов), єпископ Серафим (Залізницький), єпископ Дмитровський Феофілакт (Моісеєв), єпископ Солнєчногорський Сергій (Чашин), єпископ Ієронім (Чернишов), єпископ Орєхово-Зуєвський Пантелеїмон (Шатов), єпископ Воскресенський Сава (Міхєєв), єпископ Бердянський і Приморський Єфрем (Просянок) ; єпископ Єгор'євський Тихон (Шевкунов), єпископ Богородский Антоній (Севрюк)[11] .

26 лютого 2019 року рішенням Священного синоду Російської православної церкви призначений намісником Свято-Троїцької Сергієвої лаври з титулом " Сергієво-Посадський " із звільненням з посади намісника Донського ставропігійного чоловічого монастиря Москви, з висловленням подяки за понесені труди[12] .

28 лютого 2019 року розпорядженням патріарха Кирила звільнений від управління Північним і Північно-західним вікаріатством міста Москви[13] . 12 березня 2019 йому було повернуто управління Північним вікаріатством міста Москви[14] .

19 липня 2019 резолюцією патріарха Кирила звільнений з посади голови комісії з координації виставкової діяльності Російської Православної Церкви[15] .

В кінці березня 2020 року, після того як в зв'язку з поширенням COVID-19 на Священний Синод Російської православної церкви ухвалив рішення про введення жорстких заходів по профілактиці інфекції в храмах, в монастирі відбулися загальні збори, на якому було вирішено не йти Синодальним указам. Двері обителі на Великдень були відкриті, причастя відбувалося із загального посуду без спеціальної обробки, і все це пояснювалося «глибокою духовною потребою». В результаті вже до початку Страсного тижня в монастирі були інфіковані, а до середини травня — 10 смертей. Серед хворих був і єпископ Парамон[16] .

25 серпня 2020 року рішенням Священного синоду звільнений з посади намісника Свято-Троїцької Сергієвої лаври зі збереженням за ним обов'язків вікарія патріарха Московського і всієї Русі з титулом «Наро-Фомінський» і призначений головою фінансово-господарського управління Московського патріархату[17] .[18]

Нагороди[ред. | ред. код]

Церковні

Родина[ред. | ред. код]

Старший брат — єпископ Симеон (в миру Степан Михайлович Голубка), архієрей Української православної церкви (Московського патріархату), єпископ Угольський, вікарій Хустської єпархії[19] .

Рідна сестра ігуменя Серафима (Голубка) — скарбника Архангельської єпархії Російської православної церкви.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е ж и Игумен Парамон (Голубка) на сайте храма святых апостолов Петра и Павла в Лефортове
  2. Список участников Поместного Собора Русской Православной Церкви 2009 года // Патриархия.Ru, 17.1.2009.
  3. ЖУРНАЛЫ заседания Священного Синода от 22 марта 2011 года. Патриархия.ru. 22 березня 2011.
  4. ЖУРНАЛЫ заседания Священного Синода от 30 мая 2011 года. Патриархия.ru (рос.). 30 травня 2011.
  5. Игумен Парамон (Голубка): Церковные выставочные мероприятия не должны превращаться в «православный Черкизон». prichod.ru. 5 квітня 2013.
  6. Журналы заседания Священного Синода от 26 июля 2012 года. Патриархия.ru.
  7. Журналы заседания Священного Синода от 22 октября 2015 года. Журнал № 63.
  8. Избранные епископами игумен Парамон (Голубка) и иеромонах Матфей (Андреев) возведены в сан архимандрита. Официальный сайт Санкт-Петербургской епархии.
  9. Распоряжение № Р-02/7 от 3 ноября 2015 года. — Официальный сайт Московской городской епархии. Архівовано з джерела 10 грудня 2015.
  10. Состоялось наречение архимандрита Матфея (Андреева) во епископа Скопинского и Шацкого, архимандрита Саввы (Никифорова) во епископа Валуйского и Алексеевского, архимандрита Парамона (Голубки) во епископа Бронницкого. Патриархия.ru.
  11. В день памяти святителя Филарета Московского Святейший Патриарх Кирилл совершил Литургию в Храме Христа Спасителя и возглавил хиротонию архимандрита Парамона (Голубки) во епископа Бронницкого. Патриархия.ru.
  12. Журналы заседания Священного Синода от 26 февраля 2019 года. Патриархия.ru. 26 лютого 2019. Процитовано 27 лютого 2019. {{cite web}}: Проігноровано невідомий параметр |description= (довідка)
  13. Распоряжение № Р-02/5 от 28 февраля 2019 года. — Официальный сайт Московской городской епархии.
  14. Распоряжение № Р-02/8 от 12 марта 2019 года // епископу Сергиеву-Посадскому Парамону. — Официальный сайт Московской городской епархии.
  15. Назначены руководители Комиссии по координации выставочной деятельности Русской Православной Церкви и Комиссии при Патриархе Московском и всея Руси по вопросам принесения святынь
  16. Милена Фаустова (19 травня 2020). Зараза отступает не перед верой, а перед карантином. www.ng.ru.
  17. Журналы заседания Священного Синода от 25 августа 2020 года. Журналы № 51, 52. Patriarchia.ru. Пресс-служба Патриарха Московского и всея Руси. 25.08.2020. Процитовано 26 серпня 2020.
  18. Виходець з Закарпаття буде контролювати «касу» РПЦ МП. Новини Закарпаття (укр.). Процитовано 27 серпня 2020.
  19. ПАРАМОН (ГОЛУБКА) - Древо (рос.). drevo-info.ru. Процитовано 8 січня 2020.

Посилання[ред. | ред. код]

Інтерв'ю