Паспорт громадянина Боснії і Герцеговини

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Паспорт громадянина Боснії і Герцеґовини
Обкладинка паспорта громадянина Боснії і Герцеґовини
Тип документу паспорт
Країна видання Боснія і Герцеговина Боснія і Герцеговина
Введений 14 жовтня 2010 (біометричний паспорт) 1 жовтня 2014 (нинішня версія)
Призначення ідентифікації особистості
Вимоги до власника громадянство Боснії і Герцеґовини

Паспорт громадянина Боснії і Герцеґовини — документ, що видається громадянам Боснії і Герцеґовини для здійснення поїздок за кордон.

Біометричні паспорти[ред. | ред. код]

Однією з умов скасування віз країн-членів Шенгенської угоди у 2011 році для громадян Боснії і Герцеґовини стало введення біометричних паспортів. Агентство з ідентифікації документів, реєстрів та обміну даними в Боснії і Герцеґовині (IDDEEA) та Міністерство внутрішніх справ у Боснії і Герцеґовині тестували систему біометричних паспортів з 4 липня по 15 жовтня 2009 р. У процесі видачі біометричних паспортів беруть участь 162 установи, і тому це робить боснійський паспорт одним із найбезпечніших паспортів у світі. Спочатку було оголошено, що біометричні паспорти будуть перевірені до кінця 2009 року. 15 липня 2009 року міністр цивільних справ Боснії оголосив, що Боснія і Герцеговина розпочне видавати біометричні паспорти 15 жовтня 2009 року, коли більша кількість паспортів буде доставлена від німецького виробника Bundesdruckerei. З 15 грудня 2010 року власники боснійських закордонних паспортів не оформлюють візу до країн Шенгенської угоди. У червні 2014 р. IDDEEA оголосив, що Боснія і Герцеговина введе в жовтні 2014 р. Третє покоління біометричних паспортів (SAC).

Дипломатичні паспорти[ред. | ред. код]

Власники дипломатичних паспортів Боснії і Герцеґовини мають безвізовий режим для деяких країн, для яких потрібна віза до прибуття на регулярний основі. Станом на 2016 р. власники дипломатичного паспорта можуть в'їхати до Китаю без візи.

Візові вимоги для громадян Боснії і Герцеґовини[ред. | ред. код]

У 2017 році громадяни Боснії і Герцеґовини мали безвізовий режим або візу після прибуття до 101 країни та території, згідно з Індексом обмежень щодо візового режиму, паспорт Боснії і Герцеґовини на 43-му місці у світі.[1]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Compare Passports Power | Passport Index 2017. Passport Index — All the world's passports in one place. (амер.). Процитовано 22 серпня 2017.