Паспорт громадянина Молдови

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Паспорт громадянина Молдови
Pașaport moldovenesc
Обкладинка біометричного молдавського паспорту
Картка біоданих біометричного паспорта Молдови (2023)
Тип документу закордонний паспорт
Країна видання Молдова Молдова
Введений 1 лютого 2008 (з безконтактним електронним носієм)[1]
5 квітня 2023 (чинний зразок)[2]
Призначення ідентифікація особи
перетин кордонів
Термін дії 5 роки (для осіб до 7-річного віку) або 10 років (з 8-річного віку)

Паспорт громадянина Молдови (рум. pașaport moldovenesc) — документ, що видається громадянам Молдови для поїздок за кордон. Термін дії паспорту 5 років (для громадян віку до 7 років) та 10 років (для громадян віку 8 років та старших). З 1 січня 2006 року громадяни Молдови мають можливість мати два паспорти з однаковим ідентифікаційним кодом. З 1 січня 2008 року доступний також біометричний паспорт. Його вартість становить 850 MDL.[3]

Зовнішній вигляд[ред. | ред. код]

Паспорт Молдови світло-блакитного кольору з державним гербом у центрі обкладинки. Слова REPUBLICA MOLDOVA викарбувані над гербом, а слова PAȘAPORT викарбувані під гербом. Обидва надписи написані румунською мовою.

У біометричному (електронному) паспорті, який видається з 1 січня 2006 року і є обов'язковим з 1 січня 2001 року, також є відповідний символ — .

З 1 січня 2006 року громадяни Молдови мають можливість мати два паспорти одночасно, подавши письмовий запит до місцевого паспортного сервісу. У паспорті 32 сторінки.

Види паспортів[ред. | ред. код]

Паспорти Молдови
Паспорт громадянина Республіки Молдова
Дипломатичний паспорт Республіки Молдова
Службовий паспорт Республіки Молдова

Паспорт громадянина Республіки Молдова[ред. | ред. код]

Обкладинка паспорта громадянина Республіки Молдова має вишневий колір і золотистими літерами написано REPUBLICA MOLDOVA та PAȘAPORT. Між ними розташований герб країни, також у золотому кольорі.

Дипломатичний паспорт Республіки Молдова[ред. | ред. код]

Дипломатичний паспорт є документом, що посвідчує особу, який видається Міністерством закордонних справ та європейської інтеграції особам, які мають виключне громадянство Республіки Молдова, для виїзду з Республіки Молдова та в'їзду до Республіки Молдова з метою здійснення дипломатичного та консульського представництва, а також інші офіційні функції за кордоном в інтересах держави або, у випадках, суворо передбачених законом, для супроводу осіб, які мають право на дипломатичні представництва.

Також для дітей виготовлятимуть дипломатичні паспорти з біометричними даними. Перший дипломатичний паспорт з біометричними даними прем'єр-міністр Влад Філат отримав 11 квітня 2012 року.[4]

Картка даних[ред. | ред. код]

У кожному паспорті є сторінка з даними. Сторінка даних має візуальну зону та машинозчитувану зону. Візуальна зона містить оцифровану фотографію власника паспорта, дані про паспорт та дані про власника паспорта:

Світлина
Вид документа
Код країни (MDA)
Серійний номер паспорта
Прізвище
Ім'я (імена)
Національність (що вказує на Республіку Молдова на противагу етнічній приналежності особи)
Дата народження (ХХ/ХХ/ХХХХ)
Персональний номер
Стать
Місце народження
Дата випуску
Орган, який видав документ
Термін придатності
Підпис власника

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Home.
  2. Home.
  3. Hrm. The Wayback Machine has not archived that URL. registru.md. 8 February 2010. Архів оригіналу за 3 October 2015. Процитовано 15 January 2022.
  4. Legea cetățeniei Republicii Moldova lex.justice.md