Приборкання норовливої (п'єса)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Приборкання норовливої
The Taming of the Shrew
Титульна сторінка видання 1631 року.
Жанр комедія
Форма п'єса
Автор Вільям Шекспір
Мова англійська
Написано 1590-1592
Опубліковано Перше фоліо, 1623
Переклад Пантелеймон Куліш;
Юрій Лісняк

CMNS: Цей твір у Вікісховищі
S:  Цей твір у  Вікіджерелах

«Приборкання норовливої» (англ. The Taming of the Shrew) — комедія англійського письменника Вільяма Шекспіра, вперше опублікована в 1623 році в Першому фоліо.

Сюжет[ред. | ред. код]

Місце дії - Падуя і заміський будинок Петруччо.

П'єса починається інтродукцією, де сплячого п'яного мідника на ім'я Слай (англ. Sly, букв. Хитрун) випадково бачить лорд, що повертається з полювання. Він, за допомогою своїх слуг і бродячих акторів, розігрує Слая: прокинувшись в панському ліжку, той виявляє, що став дворянином. Однак інтродукція служить лише вступом до основної п'єси, історія Слая обривається і залишається незакінченою.

Люченцио, вихований у Флоренції син пізанського дворянина Віченца, приїжджає в Падую, де зустрічає двох сестер — Катарину і Бьянку — і закохується в останню . Молодша Б'янка, на відміну від Катаріни, скромна і ввічлива. Норовиста ж Катаріна в суперечці з женихами сестри, старим Греміо, що намагається молодитися, і дворянином Гортензио, демонструє свій сварливий і лихий характер. Батько дівчат, Баптіста, оголошує женихам Б'янки, що поки він не видасть старшу дочку, вони не можуть претендувати на руку молодшої. Він вирішує замкнути Б'янку і Катарину вдома і найняти для них вчителів.

Люченцио придумує наступний план: він втирається в довіру до Греміо під виглядом вчителя «Камбіо», а Трані, слуга Люченцио повинен зобразити самого Люченцио, дворянського сина, сватався до Б'янки. Таким чином Трані прийме на себе невдоволення Греміо і Гортензио, в той час як учитель-Люченцио буде домагатися любові Б'янки у неї ж вдома і під самим носом у Баптисти.

Тим часом Гортензио зустрічає в Падуї свого знайомого — хороброго і дотепного дворянина з Верони на ім'я Петруччо. Той розповідає, що після смерті батька вирішив побродити помандрувати і вигідно одружитися. Гортензио розповідає, що в Падуї є багата і красива наречена, але дуже груба і сварлива. Петруччо впевнений, що впорається з будь-непокірною жінкою. Гортензио також вмовляє Петруччо уявити його в переодягненому вигляді Баптісті як вчителя музики для Б'янки.

Таким чином, в будинку Баптісти збираються всі женихи — уявний «Люченцио» (насправді Трані), що представляється дворянином, навмисним одружитися з Б'янкою; Греміо, який приводить із собою вчителя латинської та грецької на ім'я Камбіо (насправді це Люченцио), загримований Гортензио, рекомендований Петруччио як учитель музики «Лічіо з Мантуї», і сам Петруччо з Верони.

Баптіста наймає вчителів, вітає «Люченцио» -Траніо і Петруччо. Петруччо відверто заявляє Баптісті про його намір посвататися до Катаріни, якщо за дівчиною дадуть гарне придане. Баптиста обіцяє половину спадщини після своєї смерті, а відразу після весілля — двадцять тисяч крон. Петруччо згоден, та й лихий і знатний наречений подобається Баптісті. Ось тільки у батька є сумніви, що Катаріна погодиться.

Однак Петруччо просить запросити до нього в вітальню наречену для знайомства, він упевнений, що порозуміється з дівчиною.

В очікуванні Катаріни, Петруччо викладає свій план — він має намір «обхитрити» уперту дівчину: не звертати уваги на її шпильки і брутальності, поводитися так, ніби насправді Катаріна привітна і мила з ним. План спрацьовує — гостра на язик Катаріна зустрічає гідного противника: там, де інший би вже давно грюкнув дверима, Петруччо демонструє стійкість, винахідливість і велике почуття гумору. Дівчина збита з пантелику і непомітно для себе виявляється публічно заручена з Петруччо. Наречений призначає весілля на найближчу неділю і залишає будинок нареченої.

У неділю все готово до вінчання, Катаріна вбрана і волею-неволею чекає нареченого. Але Петруччо затримується на кілька годин, змушуючи Катарину тремтіти від перспективи залишитися покинутою біля вівтаря. Нарешті наречений приїжджає — але він брудний, одягнений абияк і, схоже, п'яний. Однак Петруччо не приводить себе в порядок, він має намір вінчатися або так, або ніяк. І Катаріна змушена поступитися. Під час церемонії наречений поводиться зухвало, але наречена знову ж повинна терпіти, щоб церемонія не зірвалася і їй не довелося стати посміховиськом для всього міста. Після вінчання Петруччо заявляє, що він не може залишитися на весільний бенкет, йому треба їхати і дружина повинна слідувати за ним. Баптіста марно намагається умовити зятя залишитися. Нарешті, до прохання батька приєднується і Катаріна — але Петруччо непохитний, і відвозить дружину.

Два уявних вчителя (Люченцио і Гортензио) залишаються в Падуї, намагаючись завоювати симпатії Б'янки. Процвітає в цьому Люченцио, а Гортензио вирішує одружитися із давно небайдужою до нього вдовою. Тим часом Трані під виглядом Люченцио плутає всі карти старому Греміо, віднаджуючи його від будинку Баптісти.

У маєтку Петруччо очікують молодих. З'являється слуга Петруччо Грум і повідомляє, що вони скоро будуть. Він зі сміхом розповідає про ті випробування, яким піддає господар свою молоду дружину: він не тільки відвіз Катарину з її весільного бенкету, змусив їхати в дальній і виснажливий шлях, але по дорозі під виглядом турботи про неї він дозволив їй же впасти в бруд з коня . Нарешті, з'являються молодята. Катаріна остаточно змучена дорогою і голодна. Але Петруччо не дає їй повечеряти — він чіпляється до страв, вважає їх негідними своєї дружини, лає слуг. Потім молодята йдуть в спальню, але і поспати Катаріні теж не вдається — Петруччо вважає, що і ліжко недостатньо хороше для його дружини, перевертає матрац і подушки, остаточно доконав Катарину.

Залишившись у владі Петруччо, дівчина поступово усвідомлює, що якщо сперечатися з її далеко не боязкому і не менше ніж вона язикатим дружину — то він не дасть їй спокійного життя, тому треба упокорити свою вдачу і стати більш поступливою.

Приходять звістки з Падуї — Баптіста видає Б'янку заміж за багатія «Люченцио» (яким раніше прикидається Трані), Катаріна і Петруччо виїжджають на весілля.

По дорозі вони зустрічають Вінченцо — батька справжнього Люченцио. Петруччо відчуває покірність дружини, вимагаючи, щоб вона погоджувалася з ним. То він каже, що Вінченцо — це юна діва і вимагає від Катаріни поцілувати красуню. Катаріна не сперечається з Петруччо, і вітає «красуню». Але чоловік уже поміняв свою думку і дорікає Катарину за те, що вона налякала поважного старця. Катаріна вибачається перед Вінченцо і вітає його належним чином. Однак спантеличеного Вінченцо тут же заспокоюють, а дізнавшись, хто він — повідомляють про майбутнє весілля його сина з молодшою сестрою Катаріни і пропонують продовжити шлях разом.

Однак прибувши до Падуї Вінченцо виявляє, що у уявного «Люченцио» з'явився і уявний «батько Вінченцо» (через вимоги Баптісти Трані і Люченцио знаходять якогось учителя і обманом вмовляють його зіграти роль «Вінченцо, дворянина з Пізи»). Відбувається комічна сцена, коли справжнього Вінченцо не пускає в його ж власний будинок уявний Вінченцо, настільки увійшов в роль, що сам майже повірив в неї. З'являється Трані, вбраний як дворянин. Вінченцо пізнає в ньому слугу свого сина і, не знаючи, що ще й подумати, вирішує, що його сина вбили і привласнили його майно. «Люченцио» і «Вінченцо» викликають варту, і старого майже заарештовують. Однак тут з'являється і справжній Люченцио, і все дозволяється. Та до того ж Люченцио повідомляє, що тільки що він обвінчався з Б'янкою. Присутній при цьому Баптіста прощає обман і запрошує всіх до свого дому на бенкет.

На бенкеті присутні безліч гостей, в тому числі невдаха наречений Греміо, Вінченцо, господар будинку Баптіста, а також три подружні пари — Гортензио зі своєю дружиною, Люченцио з Б'янкою і Петруччо з Катаріною. Коли жінки виходять, між чоловіками зав'язується суперечка — чия дружина більш слухняна. Кожен б'ється об заклад, що саме його. Вирішено, що для перевірки треба послати слугу до дружин з проханням чоловіка з'явитися на його поклик. Чия дружина прийде — той і виграв.

Спочатку посилає слугу Люченцио. Однак Б'янка відмовляється приходити на перший поклик молодого чоловіка.

Потім за своєю дружиною посилає Гортензио — але і його дружина не приходить, пропонує прийти до неї.

Нарешті, Петруччо просить слугу сходити до господині і передати, що він «наказує їй прийти». Всі сміються і чекають відмови. Однак несподівано саме Катаріна приходить, ніж призводить всіх в подив.

А Петруччо вимагає, щоб дружина сходила за Б'янкою і дружиною Гортензио — і притягла їх сюди хоч силоміць.

Захоплений Баптіста збільшує придане Катаріни: «Інша дочка — придане іншого!»

З'являється Катаріна, приводячи Б'янку і дружину Гортензио. Петруччо вимагає, щоб Катаріна кинула на підлогу шапочку, яка їй, нібито, не пасує. Катаріна підпорядковується. Дружина Гортензио і Б'янка обурюються від такої дурної поведінки. Петруччо просить дружину пояснити «цим сварливим жінкам», як дружина повинна служити чоловікові.

Катаріна виголошує промову про борг дружини і визнається, що її норовистість була лише завісою, за якою вона з гордості ховала бажання любові та справжнього сімейного щастя. Лише змирилася жінка здатна все це випробувати в повній мірі, оскільки гордість перешкоджає щастю і є джерелом такого внутрішнього розладу, впоратися з яким можуть часом лише настільки жорстокі, на перший погляд, прийоми «приборкання», які змушений був застосовувати до неї майбутній чоловік заради її ж перетворення.

Ця мова Катаріни підтверджує, що Петруччо не дарма довелося ризикувати, боротися за любов Катаріни не силою, а хитрістю, не втрачаючи віри в себе там, де інший би відступив. В нагороду за цю свою віру і за ризик Петруччо знаходить вірну і люблячу дружину.

"Ви вцілили, та виграв я заклад. І вам добраніч побажати рад." — завершують п'єсу слова Петруччо.

Персонажі[ред. | ред. код]

  • Катеріна — норовлива, старша дочка Баптісти.
  • Б'янка — менша дочка Баптісти, сестра Катеріни.
  • Баптіста Мінола — заможний падуанець, батько Катеріни та Б'янки.
  • Петруччо — веронець, жених Катеріни.
  • Гремйо — багатий літній падуанець, жених Б'янки.
  • Люченцо — син Вінченцо з Пізи, закоханий у Б'янку (згодом перебраний на Камбйо, вчителя).
  • Гортензіо — падуанець, жених Б'янки (згодом перебраний на Ліччо, вчителя музики).
  • Грумйо — слуга Петруччо.
  • Траньйо — слуга Люченцо (згодом перебраний на свого пана).
  • Бйонделло — другий слуга Люченцо.
  • Вінченцо — багатий пізанський купець, батько Люченцо.
  • Удова, що виходить за Гортензіо.
  • Учитель з Мантуї, згодом перебраний на Вінченцо з Пізи.
  • Галантерейник.
  • Кравець.
  • Кертіс — слуга Петруччо.
  • Натаніель — слуга Петруччо.
  • Джозеф — слуга Петруччо.
  • Пітер — слуга Петруччо.
  • Ніколас — слуга Петруччо.
  • Філіп — слуга Петруччо.

Персонажі у вступі:

  • Крістофер Пройд — лудильник.
  • Шинкарка в сільському шинку.
  • Лорд.
  • Лордів паж, перевдягнений на даму.
  • Ловчі Лорда.
  • Актори із трупи мандрівних акторів.
  • Прислуга при пажі.

Українські переклади[ред. | ред. код]

Перший переклад українською мовою зробив Пантелеймон Куліш у 1881 p.; під назвою «Приборкана гоструха» він увійшов до першого тому творів Шекспіра. Окремим виданням переклад Куліша вийшов за редакцією та з передмовою Івана Франка в 1900 році у Львові[1]. Наступні переклади українською мовою здійснили Іван Кочерга та Юрій Лісняк.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]