Свищ Сергій Сергійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Свищ Сергій Сергійович
 Старший лейтенант
Загальна інформація
Народження 2 листопада 1990(1990-11-02)
Устилуг
Смерть 25 січня 2015(2015-01-25) (24 роки)
Санжарівка
Громадянство Україна Україна
Військова служба
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС Сухопутні війська
Рід військ Військова розвідка
Формування
Війни / битви
Нагороди та відзнаки
Орден Богдана Хмельницького III ступеня (Україна)

Свищ Сергій Сергійович (2 листопада 1990(19901102) — 25 січня 2015) — старший лейтенант Збройних сил України, учасник боїв з російським агресором під час боїв за Дебальцеве[1].

Біографія[ред. | ред. код]

Народився Сергій Свищ в Устилузі. Навчався майбутній воїн у місцевій середній школі[2][3], а після закінчення школи вступив до Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. Під час навчання в академії був одним із найкращих курсантів, та став одним із найкращих її випускників у 2012 році. Після закінчення навчання продовжив військову службу в 54-ому окремому розвідувальному батальйоні, який дислокований у Новограді-Волинському.

Невдовзі призначений командиром роти, і став наймолодшим офіцером на цій посаді у своєму військовому з'єднанні.[2]

З початком російської збройної агресії підрозділ, у якому служив Сергій Свищ, одним із перших був направлений у зону бойових дій. у кінці січня 2015 року підрозділ, яким командував старший лейтенант Сергій Свищ, прибув для заміни особового складу на опорний пункт на лінії фронту біля села Санжарівка Артемівського району. Саме у той час на опорний пункт після масованого артилерійського та мінометного обстрілу розпочали наступ росіяни. Сергій Свищ вирішив прийняти бій із переважаючими силами ворога, щоб не допустити прориву у тил українських збройних сил. У цьому бою українським військовим швидко вдалось знищити два танки та частину живої сили агресорів, але один із танків почав рухатись до окопу, де був Сергій Свищ, який уже отримав поранення у цьому бою. Українські військові підбили й цей танк, але після бою, який закінчився розгромом російських агресорів, під гусеницями цього танка виявили тіло Сергія Свища вже без ознак життя[3]. Тоді ж загинули старшина Олександр Венгер, солдати Андрій Капчур, Адальберт Ковач, Олександр Леврінц, Федір ЛопацькийВолодимир Питак. Тіло відважного лейтенанта змогли забрати з місця бою лише за тиждень, і спочатку не могли опізнати. Але рідні, які прибули за тілом загиблого героя, упізнали Сергія навіть без аналізу ДНК[2].

Удома у Сергія Свища залишились дружина та син, якому на момент загибелі батька виповнилось лише 1,5 року[3][2].

Похований Сергій Свищ у рідному місті Устилузі.

Нагороди та вшанування[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Свищ Сергій Сергійович - Книга пам'яті загиблих. memorybook.org.ua. Процитовано 14 квітня 2024.
  2. а б в г Устилуг попрощався із загиблим воїном-розвідником. Архів оригіналу за 5 березня 2016. Процитовано 10 квітня 2016.
  3. а б в Подвиг розвідника Сергія Свища на висоті 307,6. Архів оригіналу за 17 червня 2016. Процитовано 10 квітня 2016.
  4. Указ Президента України від 8 квітня 2016 року № 132/2016 «Про відзначення державними нагородами України»
  5. В Міноборони вшанували загиблих Українських захисників. mil.gov.ua. Офіційний сайт Міністерства оборони України. Архів оригіналу за 25 січня 2022. Процитовано 25 січня 2022.
  6.  Ранковий церемоніал вшанування загиблих українських героїв 25 січня на YouTube

Джерела[ред. | ред. код]