Свірж (фестиваль)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Головна сцена фестивалю Свірж-2009

Фестиваль культур народів світу «Свірж» — міжнародний етнічний фестиваль, що започаткований 2009 року в селі Свірж Перемишлянського району Львівської області і проходив з 31 липня до 2 серпня. «Свірж 2009» через фінансові труднощі закінчився скандалом, було виконано лише частину запланованої програми. Триденний «Свірж-2010» планували провести від 30 липня до 1 серпня 2010 у Вишгородському районі, за 15 км від Києва біля берегів Київського водосховища, однак скасували.

2009[ред. | ред. код]

Плани[ред. | ред. код]

Серед учасників 2009 року мали бути: Ніно Катамадзе & Insight, Пелагея, «Здоб ші Здуб», «Юркеш», Сезарія Евора, Тарас Чубай і «Плач Єремії», «Воплі Відоплясова», «ФлайzZzа», «Фліт», «Піккардійська Терція», «Esthetic Education» та інші.

Програма Фестивалю поділялася на кілька основних жанрів: музика, танці, театр, література. Мало бути 4 концертні майданчики: Головна сцена, Рок сцена, Фолк сцена, Духовна сцена.

Було заплановано понад 60 концертів на 3 сценах; літературні, танцювальні та ігрові майдани, десятки майстер-класів та сотні метрів виставкових площ, а також повний спектр послуг для гостей фестивалю, включаючи наметове містечко, паркінг та всі супутні послуги.

Учасникам пропонувалося поселитися у наметовому містечку і протягом трьох днів співати, танцювати і розважатися.

Перебіг і зрив фестивалю[ред. | ред. код]

Ще до початку фестивалю були побоювання через ціну на квитки[1] на музичні майданчики (від 200 грн. на всі 3 дні[2]), тоді як велика частина українських музичних фестивалів просто неба (open-air) є безкоштовною.

31 липня[ред. | ред. код]

Відкриття фестивалю відбулося в п'ятницю, 31 липня — одним з учасників відкриття була Ніно Катамадзе. Їй єдиній гонорар було виплачено у повному розмірі.[3] Програма першого фестивального дня була повністю виконана.

1 серпня[ред. | ред. код]

Уже на другий із запланованих трьох днів (1 серпня) техніки почали розбирати Головну сцену і Рок-сцену. У підсумку із трьох анонсованих працював тільки один майданчик — Фольк-сцена.

Приблизно о 8 вечора в суботу на сцені з'явилася координатор фестивалю Арміне Габріелян (керівник продюсерської компанії «Габрі», яка виступила організатором дійства). Під свист публіки вона повідомила, що фестиваль припиняє роботу через нестачу фінансування.[4]

На Фольк-сцені концерти проводили до 5-ї ранку, і там таки виступили гурти «Mad Heads XL», «Zdob şi Zdub», «Figli di madre ignota», гітарист Енвер Ізмайлов та деякі інші. Також безкоштовно погодився виступити український рокабілі-гурт «От Вінта».[3]

Гурти «Esthetic Education» і «Фліт», які відмовились виступати без гонорару, «Димна суміш», Сезарія Евора та багато інших музикантів так і не зіграли на «Свіржі».

Підсумки[ред. | ред. код]

Фестиваль організовував продюсерський центр «Габрі», директор — Арміне Габріелян.

Організатори не залучили потужних інвесторів до його проведення, обмежившись низкою невеличких компаній-спонсорів. Вони сподівалися перекрити свої витрати завдяки продажу квитків, але цього не сталося[4].

«Фестиваль розраховував… на 30 тисяч відвідувачів протягом усього фестивалю. В дійсності ж протягом перших двох днів відкритої реєстрації відвідувачів приїхало на порядок менше, близько 4-5 тисяч, а 1 серпня гостей прибувало ще менше. Через недоліки організації робота та охорона реєстрації не була налагоджена добре. Нам відомо про наявність випадків несанкціонованого продажу пропускних браслетів і втрати коштів через це…» — заявили організатори фесту.[5]

Організатори висловили вдячність компанії «ArtMax Engineering», яка встановлювала сцени і якомога довше забезпечувала роботу фолк-сцени, зазнаючи значних фінансових втрат. За попередніми підрахунками, збитки «ArtMax Engineering» становлять 700 тис. гривень. Богдан Дзюнько, представник «Артмаксу», послався на молодість, недосвідченість і нефаховість організаторів: «Організацією фестивалю займалися молоді та непрофесійні люди, середній вік яких 20 років»[3].

Натомість оргкомітет звинувачує у всьому місцеву владу і компанію «ArtMax Engineering», яка встановлювала сцени: «Голова сільської ради Свіржа фактично вчинила шахрайство — вона переконала нас взяти в оренду землю, на якій відбувався захід. Підготувала договір і взяла гроші з оргкомітету (на щастя, не всю суму), хоча земля фестивалю — поза межами населеного пункту… Компанія «ArtMax Engineering», яка забезпечувала фестиваль технічно, монтувала сцени, після перших переговорів почала підвищувати ціну на свої послуги. Згодом, у другий день фестивалю, без жодних попереджень люди «Артмаксу» почали демонтаж сцен…»[1]

2010[ред. | ред. код]

Фестиваль «Свірж» планували провести 30 липня - 1 серпня 2010 року у Вишгородському районі, за 15 км від Києва біля берегів Київського водосховища. Він мав бути 3-денним.

Основна програма мала відбуватися на 3 майданчиках просто неба, на яких мали бути представлені заходи за 8 напрямами: Музична програма Головної Сцени (World Music), Рок, Фолк, Танцювальна програми, Вуличні та Фаєр-театри, Нічні кінопокази, Етно-дискотека, Джем-сейшн.

Учасники: «@Трактор», «Андерсон», «Big Second», «Божичі», «Верлібена», «Вій», «Кашемір», «Конкорд», «Мамкіни Буси» (Білорусь), «Ми100», «Сузір'я», «SЮR Band», «TaRuta», «Трансформер» (Полтава), «Chess Acoustic», «YouCrane». Театри: «Магма Фаєр Театр» Лінди Фаркаш (Угорщина) та «Геппі Піпл» (Київ).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б «Голова сільради Свіржа вчинила шахрайство…» (Високий Замок, 4 серпня). Архів оригіналу за 11 квітня 2016. Процитовано 4 серпня 2009.
  2. Свірж — вартість квитків (gabri.kiev.ua). Архів оригіналу за 3 серпня 2009. Процитовано 4 серпня 2009.
  3. а б в Фестиваль Свірж зірвано (kultura.lviv.ua, 2 серпня 2009)[недоступне посилання з липня 2019]
  4. а б Свірж-2009. Пропало всьо (Українська правда, 3 серпня 2009). Архів оригіналу за 5 серпня 2009. Процитовано 4 серпня 2009.
  5. Фестиваль «Свірж-2009»: офіційні пояснення невдачі (gabri.kiev.ua, 4 серпня 2009). Архів оригіналу за 10 серпня 2009. Процитовано 4 серпня 2009.