Свічковий обігрівач

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фабричний обігрівач

Свічковий обігрівач — імпровізований обігрівач у вигляді свічки що накрита трьома послідовно з'єднаними керамічними глечиками, з повітряною подушкою між ними.

Вступ[ред. | ред. код]

Винайшов свічний обігрівач громадянин США Дойл Досс, на думку винахідника такий обігрівач незамінний при відключеннях електрики. Свічковий обігрівач може підвищити температуру в кімнаті до 20 квадратних метрів на кілька градусів — це небагато, але можна поставити кілька таких пристроїв.[1] Такі обігрівачі набули популярності в 2022 році під час пізно осінньої і зимової стадії Російського вторгнення в Україну. Перевагами цього обігрівача є дешевизна і практичність, особливо в умовах енергетичного дефіциту.

Коли свічка просто горить у кімнаті, вона дає дуже мало тепла. Адже гаряче повітря від свічки швидко йде вгору, після чого виходить з кімнати через вентиляційний отвір. Якщо створити над вогнем своєрідний ковпак з трьох горщиків, він  буде накопичувати енергію.

Горщик по суті перетворюється на радіатор. Він накопичує тепло, а потім передає його до кімнати. Секрет такого обігрівача виявляється в тому, що він просто ловить тепло від свічки та використовує його максимально ефективно.[2]

Виготовлення та використання[ред. | ред. код]

Свічковий обігрівач може мати різну конструкцію, але традиційною його конструкцією є зразок на основі стержня і трьох глечиків. Для виготовлення свічкового обігрівача знадобляться три глиняних або керамічних горщики (різного діаметру), свічки (можна використовувати дешеві), стрижень із металу, гайки та гвинти.

Для виготовлення обігрівача необхідно взяти три горщики від квітів різного діаметру та з'єднати їх великими металевими гвинтами, між якими розташувати гайки. Таким чином ви отримаєте ємність висотою приблизно 25 см і шириною в межах 20 см.[3]

Розташуйте під горщиками будь-яку підставку, на якій стоятиме свічка (підійде цегла). Пам'ятайте, що між горщиками і свічкою повинен бути простір і доступ до повітря.

Річ у тому, що квіткові горщики над полум'ям свічки дуже сильно нагріваються і поширюють тепло. Для того, щоб саморобний обігрівач добре нагрівав кімнату, треба запалити свічку (або свічки) і почекати кілька хвилин, поки з горщика випарується зайва волога, потім обігрівач запрацює на повну потужність.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Чим можна опалювати кімнату взимку: простий свічковий обігрівач. www.unian.ua (укр.). Процитовано 30 листопада 2022. 
  2. Як зігріти кімнату за допомогою свічки
  3. Обігрівач зі свічки — як зробити в домашніх умовах