Себорейний дерматит

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Себорейний дерматит
Гостра форма себореї на скальпі
Гостра форма себореї на скальпі
Гостра форма себореї на скальпі
Спеціальність дерматологія
Препарати сульфацетамід[1], саліцилова кислота[1], chloroxined[1], selenium disulfided[1], кетоконазол[1][2], бетаметазон[1], pyrithione zincd[1], ciclopiroxd[3] і desonided[4]
Класифікація та зовнішні ресурси
МКХ-11 EA81
МКХ-10 L21
DiseasesDB 11911
MedlinePlus 000963
eMedicine derm/396
MeSH D012628
CMNS: Seborrhoeic dermatitis у Вікісховищі

Себорея (лат. seborrhea, від sebum — «сало» і дав.-гр. ρεω — «течу»), себорейний дерматит — хвороба шкіри, обумовлений посиленим саловиділенням внаслідок порушення нейроендокринної регуляції функцій сальних залоз шкіри[5] Вражає скальп, центральну частину обличчя, передню частину грудей та/або згинальні складки рук, ніг та паху, (тобто області тіла, де існує висока концентрація сальних залоз).

Найбільш поширене у немовлят віком 1 −3 місяці та дорослих віком 30-60 років. Типово представлений як сірувате лущення скальпу з еритемою та лущенням носо-губних згинів та шкіри поза вухами.

Вважається, що себорейний дерматит асоціюється з дефіцитом рибофлавіну, біотину або піридоксину та різними неврологічними порушеннями (паркінсонізм, пост-ІТ, епілепсія, травма ЦНС, параліч лицьового нерва та сирингомієлія). Нововиявлений сильний себорейний дерматит може асоціюватися з ВІЛ.

Види себореї[ред. | ред. код]

Розрізняють 3 види себореї: жирна, суха і змішана.

Жирна себорея[ред. | ред. код]

Жирна себорея проявляється в розширенні вустя сальних залоз. При цьому знижується еластичність шкіри, спостерігаються розширені пори, може відбуватися закупорка сально-волосяних фолікулів роговими масами, що призводить до утворення комедонів та вугрових висипань.[6] Також спостерігається підвищена жирність волосся і жовтуваті лусочки на голові. Жирна себорея може призводити до виникнення гнійничкових захворювань шкіри. Жирна себорея характерна для підліткового віку і частіше виявляється у жінок (60 % пацієнтів).

Суха себорея[ред. | ред. код]

Суха себорея являє собою знижене саловиділення, при цьому на шкірі голови і у волоссі рясно присутні лусочки лупи. Суха себорея з'являється як результат зниження імунітету внаслідок інтенсивних емоційних, фізичних навантажень і неправильного харчування. Цикл природного відлущування клітин шкіри скорочується, виникає лупа, порушується структура волоса (волосся стає тонким, сухим, ламким, з посіченими кінчиками), може спостерігатися випадання волосся.

Змішана себорея[ред. | ред. код]

При змішаній себореї у пацієнта можуть спостерігатися ознаки сухої і жирної себореї на одних і тих самих ділянках шкіри.

Ознаки себореї[ред. | ред. код]

Себорея проявляється підвищеним виділенням шкірного сала та його якісною зміною.

Причини себореї[ред. | ред. код]

Себорея може розвиватися в будь-якому віці, однак найчастіше себорея виникає в період статевого дозрівання через збільшення секреції сальних залоз на тлі гормональної перебудови організму. Себорею, яка з'являється в період статевого дозрівання організму називають фізіологічною. Фізіологічна себорея зазвичай закінчується після закінчення періоду статевого дозрівання[6]. Причиною себореї найчастіше стають гормональні порушення — змінюється співвідношення андрогенів та естрогенів. В результаті підвищеної продукції андрогенів збільшується утворення шкірного сала[7]. У жінок прояви себореї пов'язані з порушенням співвідношення андрогенів і прогестерону — спостерігається підвищення рівня андрогенів і зниження прогестерону і естрогенів[8]. Основна причина себореї у чоловіків — збільшення рівня андрогенів і прискорення їхнього метаболізму. Це може бути обумовлено як спадковими чинниками, так і наявністю андроген-продукуючих пухлин (пухлина яєчок). Себорея може з'явитися також як наслідок таких захворювання як летаргічний енцефаліт, хвороба Паркінсона та Іценко-Кушинга. Поштовхом до розвитку себореї можуть виступати також психічні захворювання — шизофренія, маніакально-депресивний психоз, інфекційний психоз, епілепсія. Ще одна причина себореї — тривалий прийом тестостерону, прогестерону, анаболіків, глюкокортикостероїдів, а також гіповітаміноз біотину (вітамін Н)[8]. Провідну патогенну дію обумовлює Malassezia (дріжджоподібні гриби, що є у шкірі людини і в нормі, і за наявності патології. При виникненні супутніх захворювань, підвищується виділення шкірного жиру і кількість Malassezia різко зростає).

Себорейний дерматит відрізняється від себореї тим, що початковою причиною є не порушення роботи сальних залоз шкіри, а запальне захворювання самої шкіри.

Діагностика себореї[ред. | ред. код]

Збір анамнезу;

  • Виявлення факторів ризику розвитку себореї;
  • Біохімічний аналіз крові;
  • Аналіз крові на гормони;
  • Дослідження стану шкіри і волосся;
  • За необхідності застосовується ультразвукове дослідження щитоподібної залози та органів черевної порожнини.

Лікування себореї[ред. | ред. код]

Лікування себореї нерозривно пов'язане із лікуванням всіх патологічних відхилень в організмі. Необхідно обстежити і лікувати нервову систему і внутрішні органи, відрегулювати гормональний фон.

Рекомендації з харчування. Пацієнтам із себореєю радять вживати кисло-молочні продукти, овочі і фрукти, їжу, багату клітковиною і вітамінами. Рекомендується відмовитися від гострих, жирних, консервованих страв, обмежити споживання солі та простих вуглеводів (борошняне, солодке).

Також радять більше гуляти на свіжому повітрі, приймати сірчані і мінеральні ванни, займатися спортом. Необхідний здоровий сон. Якщо у пацієнта, крім себореї, спостерігаються неврози, перевтома, дратівливість, призначають заспокійливі препарати. Для лікування себореї також призначають кріомасаж шкіри голови і дарсонвалізацію, лазеропунктуру, індуктотермія ділянки надниркових залоз.

Медикаментозне лікування. Обов'язковим є застосування протигрибкових препаратів з групи азолів — кетоконазол, біфоназол. Препарат необхідно обирати на основі проведеного бактеріального посіву і мікроскопії, що дозволяє виявити вид грибків та їх чутливість.

Додатково для регуляції гормональної функції яєчників жінкам можуть бути призначені протизаплідні препарати.

Призначаються також загальнозміцнюючі засоби, вітамінні препарати і мікроелементи (вітаміни груп А, В (В1, В2, В6), D, Е, біотин, аскорбінову кислоту, нікотинову кислоту, гліцерофосфат, препарати кальцію, сірки, заліза, міді, окис цинку), біологічно активні добавки (пивні дріжджі), біогенні стимулятори. Також важливо дотримуватися норм гігієни і забезпечувати особливий догляд за жирною шкірою.

Заходи профілактики себореї не розроблені.

Лікування немовлят полягає в застосування м'яких, немедичних шампунів.

Для дорослих або при стійких випадках у немовлят використовувати 2-3 рази на тиждень шампунь з вмістом одного з наступних засобів: саліцилова кислота, сульфід селену, вугільна смола або цинк піритіонат. Сильніші випадки можна лікувати медичними шампунями кетоконазол 2 % спочатку щоденно, потім зменшити до одного разу на тиждень при можливості.

Новою терапією є місцева форма гамма-ліноленової кислоти, олія Борже, яка є ефективною при себорейному дерматиті немовлят.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е ж NDF-RT
  2. Drug Indications Extracted from FAERSdoi:10.5281/ZENODO.1435999
  3. Inxight: Drugs Database
  4. Inxight: Drugs Database
  5. Большой энциклопедический словарь. 1997, 2-е издание, ISBN 5-85270-160-2, ISBN 5-7711-0004-8(рос.)
  6. а б Суворова К. Н., Куклин В. Т., Руковишникова В. М. Детская дерматовенерология. Казань, 1996. 441 с.
  7. Кубанова А. А., Самсонов В. А., Забненкова О. В. Современные особенности патогенеза и терапии акне // Вестник дерматологии и венерологии. 2000. № 1. С. 9–15.
  8. а б Мяделец О. Д., Адаскевич В. П. Морфофункциональная дерматология. М.: Медлит, 2006. 752 с.