Стійкий галюциногенний розлад сприйняття

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Стійкий галюциногенний розлад сприйняття
Симуляція візуального снігу при HPPD
Симуляція візуального снігу при HPPD
Симуляція візуального снігу при HPPD
Спеціальність Психіатрія
Причини галюциноген і Психоделіки
Класифікація та зовнішні ресурси
МКХ-10 F16.7


Стійкий галюциногенний розлад сприйняття (Hallucinogen persisting perception disorder (HPPD) — це непсихотичний розлад, при якому людина відчуває тривалі або постійні зорові галюцинації або спотворення сприйняття після попереднього вживання наркотиків[1]. включаючи, але не обмежуючись, психоделіки, диссоціативи, ентактогени, тетрагідроканабінол (THC) і SSRI[2][3]. Незважаючи на те, що його називають галюциногенним розладом, специфічним для галюциногенів, конкретна роль психоделічних препаратів невідома.

Галюцинації та зміни сприйняття включають (але не обмежені в цьому) візуальний сніг, сліди та залишкові зображення (палінопсія), світлові фрактали на плоских поверхнях, інтенсивні кольори, змінене сприйняття руху, парейдолію, мікропсію та макропсію[3]. Люди, які ніколи раніше не приймали наркотики, також повідомили про деякі симптоми, пов'язані з цим розладом (наприклад, плаваючі предмети та видимий сніг)[4][5].

HPPD — це діагноз DSM-5 з діагностичним кодом 292.89 (F16.983)[6]. Щоб поставити діагноз, необхідно виключити інші психологічні, психіатричні чи неврологічні захворювання, і це повинно спричиняти страждання у повсякденному житті.[6] В МКБ-10 код діагнозу F16.7 найбільше відповідає клінічній картині. HPPD рідко розпізнається як серед споживачів галюциногенів, так і серед психіатрів, і часто неправильно діагностується як психоз, спричинений психоактивними речовинами.

Новіші дослідження розрізняють HPPD I та HPPD II[3]. Вважається, що більш серйозні випадки, як показано в HPPD II, викликані вживанням психоделіків, а також супутніми психічними розладами[3]. Деякі люди, які мають цей розлад, повідомляють, що у них з'явилися симптоми HPPD після першого вживання таких наркотиків (особливо ЛСД). Оскільки наразі недостатньо досліджень щодо HPPD, є мало інформації про ефективні методи лікування, його етіологію та зв'язок з іншими розладами, а також точний механізм[7].

Історія[ред. | ред. код]

У 1898 році англійський лікар та інтелектуал Гейвлок Елліс повідомив про підвищену чутливість до того, що він описав як «більш тонкі прояви світла, тіні та кольору» протягом тривалого періоду часу після того, як він піддався впливу галюциногенного препарату мескаліну. Можливо, це був один із перших зареєстрованих симптомів того, що пізніше буде названо HPPD[8]. Стійкий галюциногенний розлад сприйняття вперше був описаний у 1954 році[9] з іншими спостереженнями, зробленими в ранніх психоделічних дослідженнях[10] Горовіц[11]. вперше ввів термін «флешбеки», маючи на увазі повторювані та спонтанні спотворення сприйняття та непрохані образи. Коли ці «флешбеки» повторюються, але без поточного гострого або хронічного вживання галюциногену, порушення називають HPPD. Горовіц класифікував також три типи візуальних спогадів: (а) спотворення сприйняття (наприклад, бачення ореолів навколо об'єктів); (b) посилені образи (наприклад, візуальні переживання як набагато яскравіші та домінуючі в думках); і (c) повторювані незапрошені зображення (наприклад, суб'єкти бачать об'єкти, яких немає). ЛСД-терапевт Станіслав Гроф відзначив феномен HPPD у своїй книзі «ЛСД-психотерапія» 1978 року, де зазначено, що «довго після того, як фармакологічний ефект препарату вщух, пацієнт все ще може повідомляти про аномалії у сприйнятті кольорів, розмитість зору, післяобрази, спонтанні образи, зміни в образі тіла, посилення слуху, дзвін у вухах або різні дивні фізичні відчуття».

HPPD було введено під діагнозом постгалюциногенного розладу сприйняття в 1987 році в рамках DSM-III-R[12]. Згодом DSM-IV-TR[13] визнав цей синдром розладом сприйняття, що постійно викликає галюциноген (флешбеки) (код 292.89) (15). Нейросенсорний дослідницький фонд[14] був заснований пацієнтами з HPPD для сприяння дослідженню та обізнаності щодо захворювання. Згодом, у 2021 році, було засновано Perception Restoration Foundation[15], щоб підтримати зусилля з досліджень, підвищення обізнаності та зменшення шкоди. У 2022 році журналісти Psymposia та New York Magazine показали, що учасник знакових випробувань МДМА MAPS для ПТСР розвинув постпсиходелічні візуальні ефекти, подібні до HPPD[16]. Субклінічні явища HPPD мали місце в інших умовах дослідження[17].

Симптоми[ред. | ред. код]

Типові симптоми розладу включають: ореоли або аури навколо об'єктів, сліди за об'єктами в русі, труднощі з розрізненням кольорів, очевидні зміни відтінку певного предмета, ілюзія руху в статичному місці, візуальний сніг, спотворення розмірів сприйманого об'єкта, посилені гіпнагогічні та гіпнопомпічні галюцинації, монокулярне подвійне бачення, бачення надмірної кількості плаваючих елементів та ентопічний феномен синього поля. Зміни зору, які відчувають люди з HPPD, неоднорідні, і, здається, існують індивідуальні відмінності як у кількості, так і в інтенсивності симптомів[18].

Зорові відхилення можуть періодично виникати у здорових людей — наприклад, післяобрази після погляду на світло, помічені плаваючі елементи всередині ока, ентоптичне явище синього поля або бачення плям світла в затемненій кімнаті. Однак у людей з HPPD симптоми, як правило, гірші, ускладнення виникають через додаткові ролі, які відіграють тривога та фіксація. Дійсно, тривога була причетна до ефектів зорового сприйняття, подібних до HPPD[19], і автори визнали вирішальну роль уваги до основної тривоги та паніки у відновленні від розладу.

Деяка невизначеність існує щодо того, наскільки візуальний сніг є справжнім симптомом HPPD. Є люди, які ніколи не вживали наркотики, що можуть спричинити атаку, але вони все ж відчувають той самий візуальний зернистий ефект, про який повідомляють люди з HPPD. Це схоже на ситуацію з іншим нейрологічним розладом, відомим як синдром візуального снігу, який має багато схожих симптомів[20]. Існує декілька можливих пояснень для цього, з яких найбільш очевидним є те, що вживання наркотиків може посилити інтенсивність візуального снігу. Окрім характерного симптому візуального снігу, існує великий перекриття у симптомах із іншими станами, такими як залишкові образи, палінопсія, шум у вухах, дисоціація та тривога вільного плавання, що спонукає деяких припускати, що HPPD має глибокий зв'язок із синдромом візуального снігу[21]. Хоча синдром візуального снігу визначається як стан без відомої причини, і його характеристика відрізняється від HPPD, подальші дослідження можуть допомогти розкрити цю зв'язок. Зазвичай HPPD проявляється у візуальних симптомах, проте деякі галюциногенні та психіатричні препарати можуть впливати на слух і викликати подібні симптоми, такі як шум у вухах, як побічний ефект. Надалі ми маємо багато повідомлень про людей, які долучають шум у вухах до своїх симптомів HPPD.

Значна кількість тих, хто повідомляє про HPPD, також описує патологічні деперсоналізацію-дереалізацію та тривожні розлади[1]. Тривога, посттравматичний стресовий розлад[22][23] і паніка[24] можуть сприяти деперсоналізації-дереалізації[25] і розладам зору, і навпаки, тому ці особливості можуть мати різноспрямований зв'язок. Абрахам припустив, що всі три можуть виникнути внаслідок ширшого механізму розгальмування чуттєвого сприйняття, афекту та самовідчуття, викликаного психоделічним досвідом. Нерідко деперсоналізація-дереалізація є найбільш тривожним симптомом захворювання.

Відповідно до огляду 2016 року існує два теоретичних підтипи захворювання[26][6]. HPPD типу 1 — це випадкові, короткі спогади людей.[6] Тип 2 HPPD тягне за собою постійні зміни зору, які можуть відрізнятися за інтенсивністю[6]. Однак ця модель піддавалася ретельній перевірці через те, що «флешбеки» часто розглядаються як окремий стан і не завжди є сприйнятливими[7].

Причини[ред. | ред. код]

HPPD не пов'язаний з психозом через те, що люди, уражені розладом, можуть легко відрізнити свої порушення зору від реальності[27]. Величезний перелік психоактивних речовин було ідентифіковано та пов'язано з розвитком цього стану, включаючи лізергаміди, такі як ЛСД та ЛСА, триптаміни, такі як псилоцибін та ДМТ, фенетиламіни, такі як 2C-B, MDMA, MDA та мескалін[28][3]. Відомо, що диссоціанти, такі як кетамін і декстрометорфан, а також канабіс і синтетичні канабіноїди, шавлія дивінорум, дурман і ібога, також викликають HPPD[3]. Таким чином, очевидно, що HPPD не пов'язаний строго з психоделічним споживанням, оскільки низка речовин, що викликають галюцинації, може бути пов'язана з його виникненням[3]. Для деяких дозування та частота вживання цих речовин, здається, не мають значення для розвитку цього стану, оскільки в літературі є кілька повідомлень, у яких розлад діагностували після одноразового вживання[3]. Це переконливо вказує на наявність генетичної схильності до цього захворювання. Також здається, що поєднання рекреаційних або медичних препаратів, які діють на рецептори 5HT2-a, таких як SSRI, різко підвищує шанси розвитку HPPD через взаємодію між ліками[29].

Точний патофізіологічний механізм, що лежить в основі HPPD, погано вивчений. Основна нейробіологічна гіпотеза полягає в тому, що постійні галюцинації є результатом хронічного розгальмування зорових процесорів і подальшої дисфункції центральної нервової системи після вживання галюциногенів[30][31]. Хронічне розгальмування може виникнути внаслідок руйнування та/або дисфункції кіркових серотонінергічних гальмівних інтернейронів за участю гальмівного нейромедіатора, гамма-аміномасляної кислоти (ГАМК)[32][33][34][35]. Це зрештою може спричинити порушення нормальних неврологічних механізмів, які відповідають за фільтрацію непотрібних подразників у мозку. На макроскопічному рівні латеральне колінчасте ядро (LGN) таламуса, яке є важливим для візуальної обробки, також було залучено до патофізіології HPPD[36].

Інші дослідники припустили, що HPPD може бути пов'язаний із спричиненим ліками підвищенням нейропластичності[37] — ефект, який також спостерігається для СІЗЗС[38]. Зворотні ефекти нейропластичності можуть пояснити непідтверджені науково повідомлення про те, що люди лікували свої симптоми HPPD подальшим вживанням психоделічних наркотиків, тоді як інші повідомляють про значне погіршення своїх симптомів.

Які препарати найбільш схильні до розвитку HPPD, до кінця не відомо. Хоча ЛСД описується як головна причина HPPD, це може бути функцією історично високої відносної популярності ЛСД як рекреаційного психоделічного наркотику[1]. Ефекти популярності можуть пояснити високу частку випадків, викликаних каннабісом. Недавній клінічний огляд не виявив суттєвої різниці в індукції субклінічних зорових феноменів між МДМА, ЛСД і псилоцибіном[17]. Цікаво, що тривалі візуальні ефекти також виникали як ускладнення синдрому відміни бензодіазепінів[39].

Однак HPPD, який характеризується клінічним дистресом і порушенням, також формується під впливом психосоціальних факторів. Існують попередні докази того, що ті, у кого розвивається тривожний HPPD, мають більш високу тривожність[40] або зазнали підвищення початкового рівня тривоги через, можливо, негативні психоделічні переживання[26]. Підвищення рівня тривоги та тривожних реакцій на зорові та пов'язані з ним симптоми можуть спровокувати пряме підвищення інтенсивності симптомів і посилити дистрес, який визначає HPPD як клінічну одиницю. Серед тих, хто повідомляє про HPPD, спостерігаються певні основні переконання та автоматичні думки: страх перед пошкодженням мозку, «безкінечної подорожі», розвитку шизофренії або пов'язаного з нею розладу спектру психозу, більш загального занепокоєння щодо божевілля та деструктивних думок щодо втрата колишнього «я» або нова ідентичність, зосереджена на розбитості та відчуженні від інших. Будучи розладом, пов'язаним із вживанням наркотиків, HPPD є вразливим до інтерналізованої антинаркотичної стигматизації, зокрема навколо «флешбеків», які активно пропагувалися в заборонних кампаніях у 20 столітті[41].

Лікування[ред. | ред. код]

Станом на січень 2022 року не існує офіційно визнаних ліків чи терапії HPPD, але тим, хто страждає на HPPD, наполегливо рекомендується припинити будь-яке вживання рекреаційних наркотиків. Поліпшення якості сну, зменшення тривоги, зменшення використання екрану, покращення якості дієти та регулярні фізичні вправи заохочуються як загальні зміни способу життя. Щоб зменшити фіксацію та моніторинг поведінки з візуальними симптомами, також можна заохочувати зосередження на зовнішніх завданнях.

Антипсихотики, такі як арипіпразол або рисперидон, призначені для лікування психічних розладів, таких як шизофренія, слід приймати лише після ретельної консультації з психіатром, який має досвід HPPD. Рівень успіху антипсихотичних засобів як методу лікування HPPD все ще обговорюється. У двох молодих чоловіків із HPPD та шизофренією як супутньою патологією відчули ремісію розладів зорового сприйняття під час 6-місячного спостереження під час лікування рисперидоном[42]. У 2013 році було проведено тематичне дослідження, де пероральний рисперидон також був успішним для лікування HPPD[43]. В інших випадках рисперидон не впливав на HPPD[42] або мав парадоксальний ефект і призводив до постійного загострення симптомів[44].

  • Ламотриджин, протисудомний засіб, є найпопулярнішим препаратом для лікування HPPD. У випадку 36-річного чоловіка з HPPD протягом 18 років комплексні розлади зорового сприйняття в основному зникли протягом 12 місяців після початку лікування ламотриджином. В іншому випадку у 33-річної жінки розвинувся HPPD після зловживання ЛСД протягом року у віці 18 років. Вона повідомила про залишкові зображення, сприйняття руху в периферичних полях зору, розмитість дрібних візерунків, ефект ореолу та макро- та мікропсію . Попереднє лікування антидепресантами та рисперидоном не полегшило ці симптоми. Після початку медикаментозної терапії ламотриджином ці складні порушення зору майже повністю зникли. Є також багато анекдотичних повідомлень про те, що ламотриджин полегшує деякі симптоми. Ламотриджин вважається можливим варіантом лікування HPPD. Ламотриджин, як правило, добре переноситься з відносною відсутністю побічних ефектів[45].
  • Клонідин, антигіпертензивний засіб, який пілотне дослідження восьми пацієнтів припустило, що може допомогти значно полегшити «спогади, пов'язані з ЛСД»[46].
  • У дослідженні двох суб'єктів із індукованим синтетичним канабісом HPPD симптоми значно покращилися при лікуванні клоназепамом[47]. У дослідженні 2003 року 16 осіб із ЛСД-індукованим HPPD повідомили про значне полегшення та наявність лише легкої симптоматики під час прийому клоназепаму. Як і у випадку з ламотриджином, є багато анекдотичних повідомлень про те, що клоназепам значно зменшує симптоми при дозах >1,5 мг[48].
  • Інші медичні препарати, які люди повідомляли про деяке зменшення симптомів, це протисудомні засоби габапентин, леветирацетам і вальпроєва кислота.

Повідомлений випадок 2022 року вказав на перспективність терапії стимуляцією мозку для пацієнта, який давно має HPPD[49].

Поза використанням ліків, відновлення від HPPD як клінічного стану, який супроводжується дистресом і порушенням, може відбуватися завдяки психологічним і соціальним підходам. Повідомлення про випадки психотерапії HPPD свідчать про те, що зниження рівня тривоги, розслаблення м'язів і переосмислення візуальних явищ через особисту дестигматизацію та нормалізацію може бути корисним[50][51][52][53].

Деякі автори вважають, що HPPD краще розглядати як розлад із специфічними соматичними симптомами[5], а не як розлад, головним чином пов'язаний із вживанням галюциногенів. Когнітивно-поведінкова терапія показала обіцяні результати у лікуванні розладів соматичних симптомів та супутнього дистресу, спричиненого шумом у вухах[54]. КПТ також виявила потенціал для лікування розладу деперсоналізації-дереалізації[55], який часто виникає як супутнє явище HPPD і, схоже, супроводжується багатьма тими ж поглядами на негативні наслідки[56].

The Perception Restoration Foundation публікує Довідник спеціалістів, в якому наведені фахівці з попереднім або відповідним досвідом у наданні допомоги людям, які мають HPPD[57].

Поширеність[ред. | ред. код]

У дослідженні 2010 року серед споживачів психоделічних засобів 23,9 % повідомили про постійні HPPD-подібні ефекти, хоча лише 4,2 % розглядали звернення за лікуванням через тяжкість[58]. У подвійному сліпому плацебо-контрольованому дослідженні 2022 року 142 суб'єкти отримували ЛСД, псилоцибін або те й інше, не повідомили про випадки HPPD, і до 9,2 % суб'єктів мали спогади, які були «минущими, здебільшого сприймалися як доброякісні та не погіршили повсякденне життя»[17].

Суспільство і культура[ред. | ред. код]

У другому епізоді першого сезону серіалу 2014 року «Справжній детектив» («Seeing Things») основний персонаж Растін Коул (Меттью МакКонахі) зображений із симптомами, схожими на HPPD, наприклад світловими маркерами в результаті «неврологічного пошкодження» від вживання психоактивних речовин.

Американський журналіст Ендрю Каллаган, колишній ведучий інтернет-серіалу All Gas No Brakes і нинішній ведучий Channel 5, розповів під час інтерв'ю Vice News у 2021 році, що відчуває симптоми HPPD в результаті вживання псилоцибіну в молодому віці. Описуючи свої симптоми, він зазначив, що він відчуває постійний зоровий сніг і палінопсію[59].

Американський ютубер і музикант Метт Уотсон, відомий тим, що є співведучим каналу Youtube з понад 1 мільйоном передплатників, відомого як SuperMega, розповів в подкаст-інтерв'ю bbno$, що заразився HPPD в результаті вживання ЛСД у віці 22 років[60]. Він заявив, що відчуває декілька постійних плаваючих часток у зорі, постійну візуальну «статичність» та різні інші симптоми, пов'язані з HPPD.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в On Perception and Consciousness in HPPD: A Systematic Review. Frontiers in Neuroscience. 15: 675768. 2021. doi:10.3389/fnins.2021.675768. PMC 8385145. PMID 34456666. {{cite journal}}: Недійсний |displayauthors=Vis PJ, Goudriaan AE, Ter Meulen BC, Blom JD (довідка)
  2. New Study: Antidepressants, Vision Problems, & VSS!. 20 березня 2022.
  3. а б в г д е ж и Hallucinogen Persisting Perception Disorder: Etiology, Clinical Features, and Therapeutic Perspectives. Brain Sciences. 8 (3): 47. March 2018. doi:10.3390/brainsci8030047. PMC 5870365. PMID 29547576. {{cite journal}}: Недійсний |displayauthors=Martinotti G, Santacroce R, Pettorruso M, Montemitro C, Spano MC, Lorusso M, di Giannantonio M, Lerner AG (довідка)
  4. Ophthalmological assessment of cannabis-induced persisting perception disorder: is there a direct retinal effect?. Documenta Ophthalmologica. Advances in Ophthalmology. 130 (2): 121—130. April 2015. doi:10.1007/s10633-015-9481-2. PMID 25612939. {{cite journal}}: Недійсний |displayauthors=Zobor D, Strasser T, Zobor G, Schober F, Messias A, Strauss O, Batra A, Zrenner E (довідка)
  5. а б Psychedelics and mental health: a population study. PLOS ONE. 8 (8): e63972. 19 серпня 2013. Bibcode:2013PLoSO...863972K. doi:10.1371/journal.pone.0063972. PMC 3747247. PMID 23976938. {{cite journal}}: Недійсний |displayauthors=Krebs TS, Johansen PØ (довідка)
  6. а б в г д A Review of Hallucinogen Persisting Perception Disorder (HPPD) and an Exploratory Study of Subjects Claiming Symptoms of HPPD. Behavioral Neurobiology of Psychedelic Drugs. Current Topics in Behavioral Neurosciences. Т. 36. 2016. с. 333—360. doi:10.1007/7854_2016_457. ISBN 978-3-662-55878-2. PMID 27822679.
  7. а б Hallucinogen persisting perception disorder: what do we know after 50 years?. Drug and Alcohol Dependence. 69 (2): 109—119. March 2003. doi:10.1016/s0376-8716(02)00306-x. PMID 12609692. {{cite journal}}: Недійсний |displayauthors=Halpern JH, Pope HG (довідка)
  8. When the Trip Never Ends. Dana Foundation. 29 квітня 2013.
  9. The therapeutic value of lysergic acid diethylamide in mental illness. The Journal of Mental Science. 100 (419): 491—507. April 1954. doi:10.1192/bjp.100.419.491. PMID 13175011. {{cite journal}}: Недійсний |displayauthors=Sandison RA, Spencer AM, Whitelaw JD (довідка)
  10. Further observations on untoward reactions to LSD. The American Journal of Psychiatry. 124 (3): 393—395. September 1967. doi:10.1176/ajp.124.3.393. PMID 6066637. {{cite journal}}: Недійсний |displayauthors=Robbins E, Frosch WA, Stern M (довідка)
  11. Flashbacks: recurrent intrusive images after the use of LSD. The American Journal of Psychiatry. 126 (4): 565—569. October 1969. doi:10.1176/ajp.126.4.565. PMID 5806803. {{cite journal}}: Недійсний |displayauthors=Horowitz MJ (довідка)
  12. American Psychiatric Association. DSM III-R. Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders––Third Revised Version. Arlington: American Psychiatric Association Publishing (1987).
  13. American Psychiatric Association. DSM IV-TR. Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders––Forth Text Revised Version. Arlington: American Psychiatric Association Publishing (2000).
  14. The Neurosensory Research Foundation (NRF).
  15. Perception Restoration Foundation.
  16. A Power Trip Refresher. The Cut. 16 березня 2022.
  17. а б в Flashback phenomena after administration of LSD and psilocybin in controlled studies with healthy participants. Psychopharmacology. 239 (6): 1933—1943. June 2022. doi:10.1007/s00213-022-06066-z. PMC 9166883. PMID 35076721. {{cite journal}}: Недійсний |displayauthors=Müller F, Kraus E, Holze F, Becker A, Ley L, Schmid Y, Vizeli P, Liechti ME, Borgwardt S (довідка)
  18. Visual phenomenology of the LSD flashback. Archives of General Psychiatry. 40 (8): 884—889. August 1983. doi:10.1001/archpsyc.1983.01790070074009. PMID 6135405. {{cite journal}}: Недійсний |displayauthors=Abraham HD (довідка)
  19. Impaired perceptual processing and conceptual cognition in patients with anxiety disorders: a pilot study with the binocular depth inversion paradigm. Psychology, Health & Medicine. 18 (3): 363—374. 2013. doi:10.1080/13548506.2012.722649. PMID 23186162. {{cite journal}}: Недійсний |displayauthors=Passie T, Schneider U, Borsutzky M, Breyer R, Emrich HM, Bandelow B, Schmid-Ott G (довідка)
  20. Visual Snow Initiative.
  21. Visual Snow Syndrome. National Organization for Rare Disorders, Inc.
  22. Exhibit 1.3-4, DSM-5 Diagnostic Criteria for PTSD. Treatment Improvement Protocol (TIP) Series, No. 57. Center for Substance Abuse Treatment (US). Trauma-Informed Care in Behavioral Health Services. Rockville (MD): Substance Abuse and Mental Health Services Administration (US). 2014.
  23. Post-traumatic stress disorder and vision. Optometry. St. Louis, Mo. 81 (5): 240—52. May 2010. doi:10.1016/j.optm.2009.07.017. PMID 20435270. {{cite journal}}: Недійсний |displayauthors=Trachtman JN (довідка)
  24. Table 3.10, Panic Disorder and Agoraphobia Criteria Changes from DSM-IV to DSM-5. Treatment Improvement Protocol (TIP) Series, No. 57. Center for Substance Abuse Treatment (US). Trauma-Informed Care in Behavioral Health Services. Rockville (MD): Substance Abuse and Mental Health Services Administration (US). 2016.
  25. De-constructing depersonalization: further evidence for symptom clusters. Psychiatry Research. 157 (1–3): 303—306. January 2008. doi:10.1016/j.psychres.2007.07.007. PMID 17959254. {{cite journal}}: Недійсний |displayauthors=Simeon D, Kozin DS, Segal K, Lerch B, Dujour R, Giesbrecht T (довідка)
  26. а б A Review of Hallucinogen Persisting Perception Disorder (HPPD) and an Exploratory Study of Subjects Claiming Symptoms of HPPD. Current Topics in Behavioral Neurosciences. 36: 333—360. 2018. doi:10.1007/7854_2016_457. ISBN 978-3-662-55878-2. PMID 27822679. {{cite journal}}: Недійсний |displayauthors=Halpern JH, Lerner AG, Passie T (довідка)
  27. Therapeutic Applications of Classic Hallucinogens. Behavioral Neurobiology of Psychedelic Drugs. Current Topics in Behavioral Neurosciences. Т. 36. 2016. с. 361—391. doi:10.1007/7854_2016_464. ISBN 978-3-662-55878-2. PMID 28512684.
  28. Flashbacks und anhaltende Wahrnehmungsstörungen nach Einnahme von serotonergen Halluzinogenen. Handbuch Psychoaktive Substanzen [Flashbacks and persistent perceptual disturbances after ingestion of serotonergic hallucinogens] (нім.). 2016. с. 1—13. doi:10.1007/978-3-642-55214-4_63-1. ISBN 978-3-642-55214-4.
  29. Therapeutic Potential of Psychedelics in Treatment of Psychiatric Disorders, Part 2: Review of the Evidence. The Journal of Clinical Psychiatry. 82 (3). February 2021. doi:10.4088/JCP.20ac13787. PMID 33988930. {{cite journal}}: Недійсний |displayauthors=Hosanagar A, Cusimano J, Radhakrishnan R (довідка)
  30. Adverse consequences of lysergic acid diethylamide. Addiction. 88 (10): 1327—1334. October 1993. doi:10.1111/j.1360-0443.1993.tb02018.x. PMID 8251869. {{cite journal}}: Недійсний |displayauthors=Abraham HD, Aldridge AM (довідка)
  31. Flashbacks and HPPD: A Clinical-oriented Concise Review (PDF). The Israel Journal of Psychiatry and Related Sciences. 51 (4): 296—301. 2014. PMID 25841228. {{cite journal}}: Недійсний |displayauthors=G Lerner A, Rudinski D, Bor O, Goodman C (довідка)
  32. Stable quantitative EEG difference in post-LSD visual disorder by split-half analysis: evidence for disinhibition. Psychiatry Research. 67 (3): 173—187. October 1996. doi:10.1016/0925-4927(96)02833-8. PMID 8912957. {{cite journal}}: Недійсний |displayauthors=Abraham HD, Duffy FH (довідка)
  33. EEG coherence in post-LSD visual hallucinations. Psychiatry Research. 107 (3): 151—163. October 2001. doi:10.1016/S0925-4927(01)00098-1. PMID 11566431. {{cite journal}}: Недійсний |displayauthors=Abraham HD, Duffy FH (довідка)
  34. LSD has high efficacy relative to serotonin in enhancing the cationic current Ih: intracellular studies in rat facial motoneurons. Synapse. 13 (2): 123—134. February 1993. doi:10.1002/syn.890130205. PMID 8446921. {{cite journal}}: Недійсний |displayauthors=Garratt JC, Alreja M, Aghajanian GK (довідка)
  35. Lysergic acid diethylamide and 2,5-dimethoxy-4-methylamphetamine are partial agonists at serotonin receptors linked to phosphoinositide hydrolysis. The Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics. 246 (3): 924—928. September 1988. PMID 2843634. {{cite journal}}: Недійсний |displayauthors=Sanders-Bush E, Burris KD, Knoth K (довідка)
  36. The relation between migraine, typical migraine aura and "visual snow". Headache. 54 (6): 957—966. June 2014. doi:10.1111/head.12378. PMID 24816400. {{cite journal}}: Недійсний |displayauthors=Schankin CJ, Maniyar FH, Sprenger T, Chou DE, Eller M, Goadsby PJ (довідка)
  37. Towards an understanding of psychedelic-induced neuroplasticity. Neuropsychopharmacology. 48 (1): 104—112. January 2023. doi:10.1038/s41386-022-01389-z. PMC 9700802. PMID 36123427. {{cite journal}}: Недійсний |displayauthors=Calder AE, Hasler G (довідка)
  38. Neuroplastic effects of a selective serotonin reuptake inhibitor in relearning and retrieval. NeuroImage. 236: 118039. August 2021. doi:10.1016/j.neuroimage.2021.118039. PMC 7610799. PMID 33852940. {{cite journal}}: Недійсний |displayauthors=Reed MB, Vanicek T, Seiger R, Klöbl M, Spurny B, Handschuh P, Ritter V, Unterholzner J, Godbersen GM, Gryglewski G, Kraus C, Winkler D, Hahn A, Lanzenberger R (довідка)
  39. A controlled study of flumazenil-precipitated withdrawal in chronic low-dose benzodiazepine users. Psychopharmacology. 147 (2): 200—209. November 1999. doi:10.1007/s002130051161. PMID 10591888. {{cite journal}}: Недійсний |displayauthors=Mintzer MZ, Stoller KB, Griffiths RR (довідка)
  40. Apophenia, absorption and anxiety: Evidence for individual differences in positive and negative experiences of Hallucinogen Persisting Perceptual Disorder. Journal of Psychedelic Studies. 6 (2): 88—103. September 2022. doi:10.1556/2054.2022.00195. {{cite journal}}: Недійсний |displayauthors=Irvine A, Luke D (довідка)
  41. The United States Print Media and its War on Psychedelic Research in the 1960s. The Exposition. 5 (1): 2. 2019. {{cite journal}}: Недійсний |displayauthors=Bracco JM (довідка)
  42. а б [Hallucinogen Persisting Perception Disorder (HPPD) and Flashback Phenomena – Differential Diagnosis and Explanation Models]. Fortschritte der Neurologie-Psychiatrie. 83 (9): 506—515. September 2015. doi:10.1055/s-0035-1553717. PMID 26421858. {{cite journal}}: Недійсний |displayauthors=Hermle L, Ruchsow M, Täschner KL (довідка)
  43. Improvement of hallucinogen persisting perception disorder (HPPD) with oral risperidone: case report. Irish Journal of Psychological Medicine. 31 (1): 47—49. March 2014. doi:10.1017/ipm.2013.59. PMID 30189471. {{cite journal}}: Недійсний |displayauthors=Subramanian N, Doran M (довідка)
  44. LSD-like panic from risperidone in post-LSD visual disorder. Journal of Clinical Psychopharmacology. 16 (3): 238—241. June 1996. doi:10.1097/00004714-199606000-00008. PMID 8784656. {{cite journal}}: Недійсний |displayauthors=Abraham HD, Mamen A (довідка)
  45. Hallucinogen-persisting perception disorder. Therapeutic Advances in Psychopharmacology. 2 (5): 199—205. October 2012. doi:10.1177/2045125312451270. PMC 3736944. PMID 23983976. {{cite journal}}: Недійсний |displayauthors=Hermle L, Simon M, Ruchsow M, Geppert M (довідка)
  46. LSD-induced hallucinogen persisting perception disorder treatment with clonidine: an open pilot study. International Clinical Psychopharmacology. 15 (1): 35—37. January 2000. doi:10.1097/00004850-200015010-00005. PMID 10836284. {{cite journal}}: Недійсний |displayauthors=Lerner AG, Gelkopf M, Oyffe I, Finkel B, Katz S, Sigal M, Weizman A (довідка)
  47. Synthetic Cannabis Substances (SPS) Use and Hallucinogen Persisting Perception Disorder (HPPD): Two Case Reports (PDF). The Israel Journal of Psychiatry and Related Sciences. 51 (4): 277—280. 2014. PMID 25841224. {{cite journal}}: Недійсний |displayauthors=G Lerner A, Goodman C, Bor O, Lev-Ran S (довідка)
  48. Clonazepam treatment of lysergic acid diethylamide-induced hallucinogen persisting perception disorder with anxiety features. International Clinical Psychopharmacology. 18 (2): 101—105. March 2003. doi:10.1097/00004850-200303000-00007. PMID 12598822. {{cite journal}}: Недійсний |displayauthors=Lerner AG, Gelkopf M, Skladman I, Rudinski D, Nachshon H, Bleich A (довідка)
  49. Pathological Delta Oscillations in Hallucinogen Persisting Perception Disorder: A Case Report. Frontiers in Psychiatry. 13: 867314. 2022. doi:10.3389/fpsyt.2022.867314. PMC 8987195. PMID 35401281. {{cite journal}}: Недійсний |displayauthors=Haslacher D, Novkovic N, Buthut M, Heinz A, Soekadar SR (довідка)
  50. Behavior therapy to extinguish spontaneous recurrences of LSD effects: a case study. The Journal of Nervous and Mental Disease. 156 (4): 226—231. April 1973. doi:10.1097/00005053-197304000-00002. PMID 4708882. {{cite journal}}: Недійсний |displayauthors=Matefy RE (довідка), Behavior therapies in the treatment of drug abuse: Some case studies. The Psychological Record. 23 (2): 179—184. April 1973. doi:10.1007/BF03394152. {{cite journal}}: Недійсний |displayauthors=Spevack M, Pihl R, Rowan T (довідка)
  51. Tripping into trauma: Cognitive-behavioural treatment for a traumatic stress reaction following recreational drug use.. A casebook of cognitive therapy for traumatic stress reactions. Routledge/Taylor & Francis Group. 2009. с. 49–60.
  52. Cognitive-behavioural case formulation in the treatment of a complex case of social anxiety disorder and substance misuse.. Beyond diagnosis: case formulation in cognitive behavioural therapy (вид. 2nd). Chichester, U.K.: Wiley Blackwell. 2015. с. 194—219. ISBN 9781119960768.
  53. Introduction to Part II. The thaw : reclaiming the person for psychiatry (вид. 2nd, rev. & expanded). Hillsdale, NJ: Analytic Press. 2002. doi:10.4324/9780203767238. ISBN 978-0-203-76723-8.
  54. Cognitive Behavioral Therapy of Patients with Somatic Symptoms-Diagnostic and Therapeutic Difficulties. Journal of Clinical Medicine. 10 (14): 3159. July 2021. doi:10.3390/jcm10143159. PMC 8307926. PMID 34300324. {{cite journal}}: Недійсний |displayauthors=Orzechowska A, Maruszewska P, Gałecki P (довідка)
  55. Cognitive-behaviour therapy for depersonalisation disorder: an open study. Behaviour Research and Therapy. 43 (9): 1121—1130. September 2005. doi:10.1016/j.brat.2004.08.003. PMID 16005701. {{cite journal}}: Недійсний |displayauthors=Hunter EC, Baker D, Phillips ML, Sierra M, David AS (довідка)
  56. Depersonalisation disorder: a cognitive-behavioural conceptualisation. Behaviour Research and Therapy. 41 (12): 1451—1467. December 2003. doi:10.1016/s0005-7967(03)00066-4. PMID 14583413. {{cite journal}}: Недійсний |displayauthors=Hunter EC, Phillips ML, Chalder T, Sierra M, David AS (довідка)
  57. Specialists Directory. The Perception Restoration Foundation.
  58. Abnormal visual experiences in individuals with histories of hallucinogen use: a Web-based questionnaire. Drug and Alcohol Dependence. 114 (1): 61—67. March 2011. doi:10.1016/j.drugalcdep.2010.09.006. PMID 21035275. {{cite journal}}: Недійсний |displayauthors=Baggott MJ, Coyle JR, Erowid E, Erowid F, Robertson LC (довідка)
  59. Documenting America's Underbelly - ALL GAS NO BRAKES (video) (англ.). Vice. 21 січня 2021. На 20:48-21:49 хвилині. Процитовано 24 січня 2021.
  60. SuperMegaCast - EP 324: Ram Ranch (ft. bbno$) (video) (англ.). SuperMega. 4 грудня 2022. На 57:08-58:00 хвилині. Процитовано 25 січня 2023.