Сідні Фаулер Райт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сідні Фаулер Райт
Народився 6 січня 1874(1874-01-06)
Smethwickd, Сандвелл, Західний Мідленд, Англія, Сполучене Королівство або Саффолк, Англія, Сполучене Королівство
Помер 25 лютого 1965(1965-02-25)[1] (91 рік)
Країна  Велика Британія
Діяльність письменник, письменник наукової фантастики
Знання мов англійська[2]
IMDb ID 0288640

С(ідні) Фаулер Райт (англ. S. Fowler Wright) (6 січня 1874, Смесвік[en], церемоніальне графство Західний Мідленд, Західний Мідленд, Англія, Велика Британія — 25 лютого 1965, Мідгьорст[en], Західний Сассекс, регіон, Південно-Східна Англія, Англія, Велика Британія)[3] — англійський прозаїк і поет, переважно відомий як автор наукової фантастики, детективної літератури (переважно під псевдонімом Сідні Фаулер) та історичних романів.

Життєпис[ред. | ред. код]

Батько Райта був бухгалтером і баптистським проповідником Стівеном Райтом, його мати Емілі Гертруда, уроджена Фаулер, померла в 1882 році, коли йому було всього 8 років.

Райт відвідував Школу короля Едварда у Бірмінгемі лише короткий час, залишив школу в одинадцять років , потім продовжив самоосвіту і, нарешті, почав працювати бухгалтером, як і його батько. продячи свій підлітковий вік, вивчаючи літературу, коли не працював[4]. З юних років Райт свідомо вів здоровий спосіб життя; він не курив і не їв м'яса, рідко вживав алкоголь. Райт також регулярно займався спортом, гуляючи в походах або їздивши на велосипеді в сільській місцевості[4].

У 1895 році він одружився з Джулією Еллен (Неллі) Ешбаррі, з якою мав шестеро дітей до її смерті в 1918 році. У 1920 році він одружився з Анастасією Ґертрудою (Трудою) Генкок, з якою мав ще чотирьох дітей.

Творчість[ред. | ред. код]

Спочатку Райт був виступав як поет і перекладач. У 1917 році Райт допоміг заснувати Лігу поезії Імперії та редагував журнал Ліги «Поезія». Райт використовував «Поезію», щоб опублікувати свої переклади «Пекла» Данте та «Чистилища»[5].

Протягом десятиліть він займався двома головними перекладацькими проєктами: по-перше, перекладом цілого кола легенд про короля Артура чистими віршами.

Його частина, «Сцени зі смерті Артура», з’явилася в 1919 році під псевдонімом Алан Сеймур. Робота була завершена в 1940 році, але рукопис був знищений під час бліцу. Райт почав спочатку, але врешті твір так і не було опубліковано. Ще одним із великих проектів Райта був переклад «Божественної комедії» Данте Аліг’єрі. Перша книга «Пекло» (Inferno) була опублікована в 1928 році, друга «Чистилище» (Purgatorio) в 1954 році та третя — «Рай» (Paradiso) посмертно в 2012 році.

У 1917 році Райт був одним із співзасновників Імперської поетичної ліги, філантропічної асоціації для просування культури та поезії, до якої входив Г. К. Честертон, серед інших. Райт став керівником Merton Press, видавця Empire Poetry League, де він опублікував низку поетичних антологій, і був редактором їхнього журналу Poetry (пізніше як Poetry and the Play ) до 1932 року. Merton Press також опублікував згаданий вище уривок з епосу Райта про Артура, а також роман 1925 року «Амфібії».

Писати фантастику почав в 1920-х роках. Книга «Science-Fiction: The Early Years» описує Райта як «найбільшого британського письменника жанру наукової фантастики між Веллсом і сучасністю». Його першим науково-фантастичним романом були «Амфібії» (1924), в якому мандрівник у часі переноситься у далеке майбутнє, де людство зникло, а світ населений ніжними, телепатичними земноводними і расою велетенських троглодитів, що живуть у печерах[6].

Але це був не перший роман Райта «Потоп» 1928 року про повінь, яка спустошує Британію, мав успіх і згодом був екранізований у голлівудському фільмі з такою ж назвою[7]. «Острів капітана Горобця» (1928) був натхненний «Островом доктора Моро» Герберта Веллса. У романі Райта розповідається про расу звіролюдей, схожих на сатирів, яких переслідують люди. [8], завершений у 1920 році, не знаходив видавця багато років. У 1927 році Райт самостійно опублікував книгу. Це був великий успіх і єдиний справжній успіх Райта як автора. Книга також була опублікована в США і там у 1933 році знято фільм. У романі значні частини Європи затонули в морі внаслідок тектонічного підняття та опускання, Англія тепер є лише ланцюгом островів, а те, що не затонуло в морі, було знищено величезним штормом. Ті, хто вижив, включаючи адвоката Мартіна Вебстера, тепер намагаються побудувати новий світ із уламків. Згодом Вебстер знаходить інших тих, хто вижив, і стає їхнім лідером, він також знаходить партнера, і разом вони стикаються з загрозами, які становлять мілітаристські чи злочинні групи інших тих, хто вижив. Однак це не пригодницька чи любовна історія з апокаліптичним підґрунтям, а фактично темою є побудова нового суспільного договору та пов’язані з ним моральні питання.

Підбадьорений успіхом «Потопу», Райт став дуже продуктивним у наступні роки. Окрім «Світу внизу» (1929), продовження «Амфібій» і «Світанку» (1929), продовження «Потопу», він написав роман «Острів капітана Горобця» (1928), а також оповідання, які увійшли до перша збірка, «Нові боги», у 1932 році з’явилася «Свинець», включаючи тепер часто передруковане оповідання «Щур», у якому вчений відкриває сироватку безсмертя та розмірковує над тим, чи було б бажано робити людей безсмертними такими, якими вони є сьогодні, незважаючи на їхню зіпсованість і неадекватність.

У 1934 році Райт відвідав нацистську Німеччину, щоб написати серію газетних статей. Стривожений побаченим, він написав три романи про майбутню війну в Європі: «Прелюдія в Празі: війна 1938 року», «Чотириденна війна» та «Хребет Медігго»[9].

Райт зміг повністю зосередитися на письменництві лише наприкінці життя. Коли вийшов його перший роман, йому було вже 50 років. Коли його сучасники Герберт Веллс і Вільям Гоуп Годжсон створили собі репутацію важливих авторів науково-романістичного стилю британської фантастики, Райт все ще працював бухгалтером. Найпродуктивніший етап Райта припав на той час, коли ця форма вже повільно занепадала, а інтерес читачів до песимістичних уявлень про майбутнє з соціально-освітніми вимогами давно почав слабшати. Однак Райт залишався продуктивним, написавши цілу серію кримінальних романів, за одним з яких був знятий фільм («Три свідки», 1935), а також біографію Вальтера Скотта, політичні есе та трактати, і неодноразово мав труднощі з пошуком видавця. за його твори.

У 1940 році Райт був найнятий лондонським видавцем «Гартфорд вукшоп» (англ. «Hatchard's Bookshop»), щоб наглядати за його журналом «Книги сьогодення» (англ. «Books of Today»). Деякі з творів Райта були опубліковані тут у нових виданнях, а також інший том оповідань, «Відьмошукач» (The Witchfinder, 1946). Крім того, деякі книги Райта, які зараз класифікуються як наукова фантастика, були опубліковані в США та меншими британськими видавництвами.

Після Другої світової війни продуктивність Райта знизилася, і після смерті дружини в 1956 році він жив по черзі з дітьми. Райт помер у 1965 році у віці 91 року. Деякі його твори були опубліковані лише посмертно. Частина його маєтку знаходиться у фондах бібліотеки Рівери при Каліфорнійському університеті в Ріверсайді[10].

Бібліографія[ред. | ред. код]

Фантастичні романи
Амфібії
Потоп
Маргарет Кренлі
  • Сон, або мавпяча служниця (англ. «Dream, or the Simian Maid», 1931)
  • Помста Гва (англ. «The Vengeance of Gwa», 1935, як Ентоні Вінгрейв)
  • Війна павуків (англ. «Spiders' War », 1954)
Обкладинка першого видання 1936 року
Альтернативна друга світова війна
  • Прелюдія в Празі. Війна 1938 року (англ. «Prelude in Prague: The War of 1938», 1934; цифрова копія в Інтернет-архіві)
  • Чотириденна війна (англ. «Four Days War», 1936)
  • Хребет Мегіддо (англ. «Megiddo's Ridge», 1937)
Позасерійні фантастичні романи
  • Острів капітана Горобця (англ. «The Island of Captain Sparrow», 1928)
  • По той бік краю (англ. «Beyond the Rim», 1932)
  • Сила (англ. «Power», 1933)
  • Волаюче зеро (англ. «The Screaming Lake», 1937)
  • Пригода Віндема Сміта (англ. «The Adventure of Wyndham Smith», 1938, також як Wyndham Smith: His Adventures in the 45th Century, 2009)
  • Приховане плем'я (англ. «The Hidden Tribe», 1938)
  • Пригода у блакитній кімнаті англ. «The Adventure of the Blue Room», 1945, також як Sydney Fowler)
Історичні романи
  • Ельвін (англ. «Elfwin», 1930)
  • Право Володаря в Лангедоку (англ. «Lord's Right In Languedoc», 1933)
  • Давид (англ. «David», 1934, також як David the King: An Historical Novel, 2010)
  • Облога Мальти (англ. «The Siege Of Malta», 1942, дві частини, завершення незавершеного роману Вальтера Скотта )
  • Останні дні Помпеї: Редакція (англ. «The Siege Of Malta», 1948, редакція Райта роману Едварда Булвер-Літтона)
Інспектор Колдрон (Inspector Cauldron, кримінальні романи, як Sydney Fowler)
  • Поєдинок із бандою Мілдью (англ. «A Bout with the Mildew Gang», 1941, також як The Mildew Gang, 2009)
  • Друга битва з бандою Мілдью (англ. «Second Bout with the Mildew Gang», 1942, також як «Повернення банди Mildew», 2009)
  • Кінець банди Мілдью (англ. «The End Of The Mildew Gang », 1944)
Інспектор Клівленд (кримінальні романи, як Сідні Фаулер)
  • До суботи (англ. «By Saturday», 1931, також як Dead by Saturday, 2009)
  • Злочинність і Ко (англ. «Crime & Co.», 1931, також як The Hand-Print Mystery, 1932)
  • Повішення Констанції Хіллієр (1931)
  • Арешт Делії (1933)
Інспектор Комбридж і містер Джелліпот (кримінальні романи, як Сідні Фаулер)
  • Вбивства на Белл-стріт (1931)
  • Секрет екрану (1933)
  • Посмертні докази (1936)
  • Вбивство на горищі (1936)
  • Чотири абоненти на вулиці Бритва (1937)
  • Вбивство Джордана (1938)
  • Вбивство на площі Бетнал (1938)
  • Заповіти Джейн Кенвісл (1939)
  • Таємниця Rissole (1941)
  • Занадто багато для містера Джелліпот (1945)
  • З причини достатньо? (1954)
Інші позасерійні романи
  • Король проти Анни Бікертон (англ. «The King Against Anne Bickerton», 1930, також як The Case of Anne Bickerton, також як Rex v. Anne Bickerton, 1947, також як Sydney Fowler)
  • Сім тисяч в Ізраїлі (англ. «Seven Thousand In Israel», 1931)
  • Хто, як не вона? (1934, також як Black Widow: A Classic Crime Novel, 2009, також як Sydney Fowler)
  • Три свідки (1935, також як Сідні Фаулер)
  • Яке вбивство скоєно? (1936, також як Сідні Фаулер)
  • Випробування Барати: політична фантазія (англ. «Ordeal Of Barata», 1939)
  • Вечеря в Нью-Йорку (1943, також як The Capone Caper, 2008)
  • Хто вбив Рейнарда? (1947)
  • Кортес: За Бога та Іспанію (2010)
  • Допитливий янгол (2010)

Збірки творів короткої форми:

  • Нові боги ведуть (1932)
  • справедливість; і Щур (1945)
  • Відьомник (1946)
  • Трон Сатурна (1949)
  • Оповідання С. Фаулера Райта (1996)
  • Пісня пісень та інші вірші (2009)

Поетичні збірки:

  • Сцени зі Смерті Артура (1919, як Алан Сеймур)
  • Деякі пісні Білітіса (1921)
  • Пісня пісень та інші вірші (1925)
  • Балада про Елейн (1926)
  • Верхова їзда Ланцелота : Розповідна поема (1929)
Твори короткої форми:
Щур (оповідання)
  • Щур (1929)
  • Кого кусає щур (1939)
  • PN 40 (1929, також як Love in the Year 93 EE, 1982)
  • Автомати (1929)
  • Звернення (1932)
  • Мозок (1932)
  • Вибір (1932)
  • Справедливість (1932)
  • Доказ (1932)
  • Правило (1932)
  • Ця ніч (1932)
  • Питання EDD (1946)
  • Допомога грабіжнику (1946)
  • Морква (1946)
  • Original Sin (1946) нім Первородний гріх у: Азімов, Во, Грінберг (ред.) : Айзек Азімов представляє: Остання людина на Землі Хейне, 1984
  • Статус (1946)
  • Кіт Конго (1946)
  • Температура Джени Сью (1946)
  • Терор Вільяма Стікерса (1946)
  • Відьомник (1946)
  • Хто, як не вона? (1946)
  • Очевидно самогубство (1951)
  • Кращий вибір (1955)
  • Перший хід (1963)
Переклади

Божественна комедія Данте Аліг'єрі :

  • Пекло Данте (1928)
  • Dante's Purgatorio (1954, також як Dante's Purgatorio: The Divine Comedy, Book Two, 2012)
  • Рай Данте: Божественна комедія, книга третя (2012)
Публіцистика
  • Поліція і громадськість (1929)
  • Життя сера Вальтера Скотта: біографія (1932)
  • Чи повинні ми здавати колонії? (1939; цифрова копія в Інтернет-архіві)
    • також опубліковано як: Британські колонії: Ні капітуляції нацистській Німеччині!, 2009
Антології (як редактор)
  • Голоси вітру: Антологія сучасного вірша (1922–1924, 3 томи)
  • Поети Мерсісайду: Антологія сучасної ліверпульської поезії (1923)
  • Poems: Chosen by Boys and Girls (1923–1924, 4 томи, разом з Р. Кромптоном Роудсом)
  • Бірмінгемська поезія 1923–24 (1924)
  • З-за океану: Антологія сучасного панування та колоніального вірша (1924)
  • Деякі йоркширські поети (1924)
  • Сомерсетська антологія сучасного вірша 1924 (1924)
  • Серія The County (1927–1930, 13 томів)

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б The Encyclopedia of Science Fiction / P. Nicholls, J. Clute, D. Langford
  2. CONOR.Sl
  3. Бібліографія С. Фаулера Райта Расселла у міжнародній електронній базі фантастики The Internet Speculative Fiction Database (англ.)
  4. а б Браян Стейблфорд, "Against the New Gods: The Speculative Fiction of S. Fowler Wright". in Against the New Gods and Other Essays on Writers of Imaginative Fiction Wildside Press LLC, 2009 ISBN 1434457435 (p.9-90).
  5. Brian Stableford, "Against the New Gods: The Speculative Fiction of S. Fowler Wright". in Against the New Gods and Other Essays on Writers of Imaginative Fiction Wildside Press LLC, 2009 ISBN 1434457435 (p.9-90).
  6. Brian Stableford, "Against the New Gods: The Speculative Fiction of S. Fowler Wright". in Against the New Gods and Other Essays on Writers of Imaginative Fiction Wildside Press LLC, 2009 ISBN 1434457435 (p.9-90).
  7. Angus McLaren, Reproduction by Design: Sex, Robots, Trees, and Test-Tube Babies in Interwar Britain. University of Chicago Press, 2012 ISBN 0226560716, (p. 21).
  8. Brian Stableford, "Against the New Gods: The Speculative Fiction of S. Fowler Wright". in Against the New Gods and Other Essays on Writers of Imaginative Fiction Wildside Press LLC, 2009 ISBN 1434457435 (p.9-90).
  9. Браян Стейблфорд, "Against the New Gods: The Speculative Fiction of S. Fowler Wright". in Against the New Gods and Other Essays on Writers of Imaginative Fiction Wildside Press LLC, 2009 ISBN 1434457435 (p.9-90).
  10. Sydney Fowler Wright papers im Online Archive of California, abgerufen am 13. November 2018.

Література[ред. | ред. код]

  • Ганс Йоахім Альперс, Вернер Фукс, Рональд М. Хан : Довідник із наукової фантастики Reclam. Reclam, Stuttgart 1982, ISBN 3-15-010312-6, стор. 462.
  • Ганс Йоахім Альперс, Вернер Фукс, Рональд М. Ган, Вольфганг Єшке : Лексикон науково-фантастичної літератури. Гейне, Мюнхен 1991, ISBN 3-453-02453-2, стор. 1075 f.
  • Еверетт Франклін Блейлер, Річард Дж. Блейлер: Наукова фантастика : Ранні роки. Видавництво Kent State University Press 1990, ISBN 0-87338-416-4, стор. 831–837.
  • Джек Макфарлейн: Сідні Фаулер Райт: засновник Ліги поезії Імперії. В кн.: Оповідання С. Фаулера Райта. FWB, Ludlow 1996, ISBN 1-900848-00-7, стор. 198–213.
  • Браян Стейблфорд, Джон Клют : Райт, С. Фаулер. У: Джон Клют, Пітер Ніколлс : Енциклопедія наукової фантастики. 3. Редакція (онлайн-версія), версія від 31.08.2018.
  • Браян Стейблфорд: Проти нових богів: спекулятивна фантастика С. Фаулера Райта. У С.) : Проти нових богів та інші нариси про письменників творчої фантастики. Wildside Press, 2009, ISBN 978-1-4344-5743-1, стор. 9–90.
  • Браян Стейблфорд: Райт, Сідней Фаулер. В: Оксфордський словник національної біографії. Онлайн-версія від 24 травня 2007 р., DOI:10.1093/ref:odnb/61044.
  • Браян Стейблфорд: Райт, С(ідні) Фаулер. У: Джеймс Ганн : Нова енциклопедія наукової фантастики. Вікінг, Нью-Йорк тощо. a. 1988, ISBN 0-670-81041-X, стор. 515.
  • Браян М. Стейблфорд: Науковий роман у Британії, 1890–1950. St. Martin's Press 1985, ISBN 0-312-70305-8, стор. 182–198, 284 f.
  • Дональд Г. Так : Енциклопедія наукової фантастики та фентезі до 1968 року. Advent, Чикаго 1974, ISBN 0-911682-20-1, стор. 470.
  • Мері С. Вайнкауф: Райт, С(ідні) Фаулер. In: Noelle Watson, Paul E. Schellinger: Twentieth-Century Science Fiction Writers. St. James Press, Чикаго 1991, ISBN 1-55862-111-3, стор. 889 f.