Тип 63 (РСЗВ)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тип 63
РСЗВ Тип 63 у музеї в'єтнамської армії
РСЗВ Тип 63 у музеї в'єтнамської армії
Тип РСЗВ
Походження КНР КНР
Історія виробництва
Розроблено 1961
Виробник державний завод 847
Виготовлення 1963 — ?
Варіанти Type 81 SP
Характеристики
Вага 602 кг
Довжина 2.900 мм
Ширина 1.650 мм
Висота 9.10 мм
Обслуга 5

Калібр 107 мм
Дульна швидкість 385 м/с

Тип 63 (РСЗВ) у Вікісховищі

Тип 63 (англ. Type 63) — реактивна система залпового вогню китайського виробництва.

Розробка легкої буксуруємої реактивної системи залпового вогню (РСЗВ) калібру 107 мм велася в КНР заводом N 847. У 1963 році нова система успішно пройшла випробування і була прийнята на озброєння Народно-визвольної армії Китаю (НВАК) під назвою «Тип 63». У кінці 1980-х років вони були замінені більш потужними 102-мм «Тип 50-5». На даний момент невелике число РСЗВ «Тип 63» різних модифікацій знаходиться на озброєнні повітряно-десантних військ, гірськострілецьких та мобільних з'єднань НВАК.


Конструкція[ред. | ред. код]

Пускова установка по конструкції нагадує звичайну артилерійську та складається з пакета напрямних, підйомного та поворотного механізмів, прицільних пристосувань, електротехнічного обладнання та легкого лафета. Пакет напрямних містить 12 гладкоствольних труб, розташованих у три ряди по чотири стволи в кожному. Пакет закріплений на верхньому верстаті лафета, на якому змонтовані також прицільні пристосування, підйомний і поворотний механізми. За допомогою цих механізмів напрямні можуть наводитися у вертикальній площині в діапазоні кутів від 0 ° до + 60 ° і в горизонтальній площині ± 15 °. Нижній верстат лафета має дві розсувні трубчасті станини і два відкидних передніх упору, що забезпечують достатню стійкість пускової установки при стрільбі.

Одноосний підресореним хід з колесами автомобільного типу дозволяє буксирувати пускову установку з досить високими швидкостями руху. При необхідності пускова установка може перекочуватися на полі бою силами розрахунку, що складається з п'яти чоловік.

Боєприпаси[ред. | ред. код]

Стрільба ведеться 107-мм одноступінчастими турбореактивними некерованими снарядами, які стабілізуються в польоті обертанням навколо поздовжньої осі. Реактивний двигун має камеру згоряння, в якій поміщений пороховий метальний заряд — сім циліндричних шашок з осьовими каналами. Для запалення порохового заряду використовується пірозапал. Обертання створюється за рахунок витікання порохових газів реактивного двигуна через шість сопел в кормовій частині снаряда, розташованих під кутом до поздовжньої осі снаряда. Управління стрільбою здійснюється за допомогою виносного пульта.

Основними типами боєприпасів є:

  • осколково-фугасний снаряд;
  • осколково-фугасний снаряд з підвищеною осколковою дією;
  • запальний снаряд (бойова частина споряджається зарядом білого фосфору);
  • снаряд для постановки радіоперешкод;

Ліцензійне виробництво[ред. | ред. код]

«Тип 63» та ракети до нього виготовляються в декількох країнах за ліцензією:

Джерела[ред. | ред. код]

  • Jane's Armour and Artillery 1981-82, Christopher Foss (ed.), London: Jane's Publishing Company Ltd., 1981. ISBN 0-7106-0727-X.