Третьяков Валерій Михайлович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Третьяков Валерій Михайлович
Голова Херсонської обласної ради
1996 — 2002
Народився 10 лютого 1948(1948-02-10) (76 років)
Херсон
Громадянство Україна Україна
Національність українець
Alma mater НТУУ КПІ ім. Ігоря Сікорського
Політична партія Наша Україна
Нагороди Орден «Знак Пошани»
Заслужений працівник промисловості України
Заслужений працівник промисловості України

Третьяков Валерій Михайлович — заслужений працівник промисловості України[1], голова Херсонської обласної ради (1996—2002). Лауреат Державної премії СРСР у галузі науки і техніки.

Третьяков Валерій Михайлович

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 10 лютого 1948 р. у Херсоні. Середню спеціальну освіту здобув у Херсонському машинобудівному технікумі. У 1967–1969 рр. служив у Збройних силах. Трудовий шлях розпочав на херсонському ВО «Дніпро» у 1969 р. Тут пройшов шлях від наладчика до начальника цеху. Професійному зростанню Валерія Михайловича у значній мірі сприяло навчання у Київському політехнічному інституті, де упродовж 1970–1976 рр. він отримав фах інженера електронної техніки. Отримані у виші знання стали гарним підґрунтям для розгортання винахідницької діяльності: має 28 авторських прав на винаходи, є Заслуженим винахідником СРСР[джерело?].

У 1982–1989 рр. — директор Скадовського заводу напівпровідникових приладів. У 1989–1993 рр. — генеральний директор ВО «Бригантина».

У 1994–1996 рр. — перший заступник голови Херсонської обласної ради. У 1996–2002 рр. — голова Херсонської обласної ради. У роботі завжди дотримувався демократичного стилю керівництва та виступав за децентралізацію влади. В часи, коли в керівництві області були виключно вихідці з лав КПРС, першим відстоював ринкові засади в економіці, сучасні демократичні принципи розвитку держави. Був постійним опонентом запровадженої у середині 1990-х конституційної реформи Президента України Леоніда Кучми. Виступав проти створення державних адміністрацій обласного та районного рівнів на заміну діючих на той час виконкомів відповідних рад, а також не сприймав призначення голів облдержадміністрацій Указом Президента на заміну прямого волевиявлення народу — виборів губернаторів областей.

У другій половині 1990-х за сприяння голови облради В. М. Третьякова у Херсонську область зайшли перші іноземні інвестиції, запрацював Херсонський нафтопереробний завод, була створена знана на весь світ компанія «Чумак», з'явилася та розбудовувалася мережа мобільного зв'язку.

У 2003 році перейшов в опозицію до діючої влади, очолив передвиборчий штаб кандидата в Президенти України Віктора Ющенка в Херсонській області, стояв у витоків створення громадської організації «Наша Україна», а потім й політичної партії "Народний Союз «Наша Україна». У 2004 р. був одним з організаторів Херсонського майдану — місцевого прояву Помаранчевої революції. Підтримував київський Майдан, був організатором поїздок херсонських активістів для участі у мирній Помаранчевій революції. За результатами виборів Президента України 2004 року Віктор Ющенко в єдиній з південно-східних областей — Херсонській — не програв, а в окрузі № 183 (Комсомольський та Білозерський райони), де довіреною особою майбутнього Президента був Валерій Михайлович Третьяков, Віктор Ющенко отримав впевнену перемогу.

Валерій Михайлович Третьяков — досвідчений промисловець, активний громадський діяч і політик, розважливий, мудрий керівник. У 2005–2006 рр. працював заступником Міністра промислової політики України. Державний службовець 1-го рангу. Дбаючи про сталий розвиток держави, Валерій Михайлович виступав за підвищення технологічного рівня українських підприємств завдяки впровадженню в практику наукових розробок як вітчизняних так і зарубіжних вчених. У 2006 році виробництво автомобілів в Україні, яке в Міністерстві промполітики курував В. М. Третьяков, вийшло на найвищій рівень за всі роки незалежності України.

Протягом 2008–2010 рр. обіймав посаду заступника Міністра з надзвичайних ситуацій. Головним завданням у роботі Міністерства вважав попередження НС і саме на цьому зосередив увесь свій досвід. Завдяки заходам, упровадженим у діяльність відомства з ініціативи В. М. Третьякова кількість надзвичайних ситуацій зменшилась на 20%. Так, після організованої ним перевірки технічного стану Андріївської церкви в Києві було проведено роботи з укріплення фундаменту цієї пам'ятки архітектури і збережено її для нащадків. У період будівництва НСК «Олімпійський» був членом ради експертів із проектування стадіону, розробляв системи безпеки. Як заступник Міністра МНС Валерій Третьяков представляв Україну в НАТО. За його участі було укладено і підписано кілька угод про співпрацю нашої держави з Північноатлантичним блоком із питань розв'язання надзвичайних ситуацій.

З 2010 р. Валерій Михайлович на пенсії, але не відпочиває. Майстер спорту СРСР з гандболу, він віддає свої знання та досвід улюбленій грі. Очолює Федерацію гандболу України, є членом НОК. Збірні команди України з гандболу та клуби беруть участь у всіх змаганнях, які проводяться під егідою Міжнародної та Європейської федерацій гандболу.

Лауреат Державної премії СРСР у галузі науки і техніки. Нагороджений орденом «Знак Пошани», Почесною грамотою Верховної Ради України, іншими державними та громадськими нагородами. Академік інженерної Академії України.

Особисте життя[ред. | ред. код]

У вільний час Валерій Михайлович займається туризмом, багато подорожує, з інтересом вивчає культуру народів світу, життя і побут населення інших держав.

Одружений, має доньку та двох онуків.

Валерій Михайлович Третьяков — інженер, винахідник, державний та громадський діяч, спортсмен.

Поєднувати такі різні види діяльності йому допомагає життєве кредо: «Хто йде, той дорогу здолає».

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]