Тускарорська війна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тускарорська війна
Tuscarora War
Індіанські війни
Страта Джона Лоусона 16 вересня 1711 року
Страта Джона Лоусона 16 вересня 1711 року

Страта Джона Лоусона 16 вересня 1711 року
Дата: 10 вересня 1711 — 11 лютого 1715
Місце: Північна Кароліна
Результат: перемога британської колонії; Тускарора мігрували до Нью-Йорка
Сторони
Королівство Велика Британія колоніальна міліція Північної Кароліни
Королівство Велика Британія колоніальна міліція Південної Кароліни
ямасі
північні тускарора
апалачі
катоба
черокі
південні тускарора
пампліко
кочечні
корі
ньюсіоки
матамаскіт
мачапунго
сенека

Тускарорська війна (англ. Tuscarora War) — війна між британськими та іншими європейськими американськими поселенцями провінції Кароліна та народом тускарора та їхніми союзниками корінних індіанців, що точилася в Північній Кароліні з 10 вересня 1711 року до 11 лютого 1715 року. Ця війна вважалася найкривавішою колоніальною війною в Північній Кароліні. У 1718 році тускарора підписали договір з колоніальними чиновниками і оселилися на зарезервованій ділянці землі в сучасному окрузі Берті, Північна Кароліна. Війна розпалила подальший конфлікт з боку тускарорів і призвела до змін у работоргівлі Північної та Південної Кароліни.

Перше успішне заселення Північної Кароліни почалося в 1653 році. Тускарора жили в мирі з поселенцями понад 50 років, тоді як майже кожна інша колонія в Америці була втягнута в конфлікт з корінними американцями. Після війни більшість тускарорів мігрували на північ до Нью-Йорка, де вони приєдналися до п'яти націй Конфедерації Гауденосауні в якості шостої нації.

Історія[ред. | ред. код]

Коли англійці почали заселення земель у Кароліні, тоскарора отримали вигоду від торгівлі з переселенцями. Купуючи зброю та металеві вироби в англійців, вони змогли досягти певного домінування над іншими сусідніми племенами в регіоні. Ці переваги північні тускарори відчули більшою мірою, ніж їхні південні колеги, які були відрізані від процвітаючої північної тускарори зростаючою кількістю європейських поселенців.

В результаті, на початок XVIII століття в Північній Кароліні утворилися дві групи племені тускарора: північна група на чолі з вождем Томом Блаунтом і південна група на чолі з вождем Хенкоком. Блаунт займав територію навколо округу Берті на річці Роанок; Хенкок осів ближче до Нью-Берна, займаючи територію на південь від річки Памліко.

Плем'я Хенкока почало нападати на поселенців, але плем'я Блаунта на той момент не брало участі у війні. Деякі історики, зокрема Річард Вайт і Ребекка Сіман, припускають, що війна виникла через непорозуміння між колоністами і тускарорами. Південні тускарори на чолі з Хенкоком об'єдналися з племенами Ведмежої річки, корі, ньюсіоки, мачапунго, матамаскіт, кочечні, памліко, сенека і віток, щоб за короткий час організувати та одночасно атакувати поселенців на великій території. Починаючи з 22 вересня 1711 року, вони розпочали рейди на садиби вздовж річок Роанок, Нойс і Трент, а також у місті Бат, і вбили сотні поселенців, у тому числі кількох ключових колоніальних політичних діячів, таких як Джон Лоусон з Бата, а інших прогнали геть.

Губернатор Едвард Гайд зібрав ополчення Північної Кароліни і заручився підтримкою Законодавчих зборів Південної Кароліни, які надіслали під командування полковника Барнвелла допомогу у 30 офіцерів та близько 500 індіанців, включаючи воїнів ямасі, ватері, конгарі, ваксхо, пі-ді та апалачі. Експедиція Барнвелла подолала понад 300 миль і прибула в січні 1712 року. З цими силами вони напали на південних тускарора та інші союзні їм племена в окрузі Крейвен біля форту Наратнес на березі річки Ньюз 1712 року. Тускарора були розбиті, зазнавши великих втрат. Понад триста індіанців було вбито і сто взято в полон. У полон потрапили здебільшого жінки та діти, яких потім продали в рабство.

Англійці запропонували вождю Бланту контроль над усіма племенами тускарора, якщо він допоможе поселенцям у розгромі вождя Хенкока. Вождь Блант зумів захопити вождя Хенкока в полон, і поселенці стратили того 1712 року, проте війна на цьому не закінчилася. У 1713 році південні тускарора втратили форт Неохерока, розташований у сучасному окрузі Грін; при цьому понад тисячу осіб з них убито або захоплено в полон.

До цього моменту більшість південних тускарора почали мігрувати в Нью-Йорк, щоб втекти від поселенців Північної Кароліни. Там вони приєдналися до п'яти націй Конфедерації Гауденосауні і були прийняті як шоста нація в 1722 році. Деякі групи тускарора залишалися в Північній Кароліні разом з Блаунтом протягом десятиліть, а остання з них виїхала до Нью-Йорка в 1802 році.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Виноски
Джерела

Література[ред. | ред. код]

  • La Vere, David. (2013). The Tuscarora War: Indians, settlers, and the fight for the Carolina colonies (1st ed.). Chapel Hill [North Carolina]: The University of North Carolina Press. ISBN 978-1-4696-1257-7. OCLC 856017210(англ.)
  • Shamlin, Jim. «The Tuscarora War.» North Carolina Literary Review, Volume 1, Number 1, Summer 1992(англ.)
  • Wayne E. Lee, «Fortify, Fight, or Flee: Tuscarora and Cherokee Defensive Warfare and Military Culture Adaptation.» Journal of Military History 68 (2004): 713—770

Посилання[ред. | ред. код]