Хорватистика

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Хорвати́стика[1], також кроати́стика[2] (хорв. kroatistika, англ. Croatian studies) — сукупність наук, які вивчають хорватську мову, літературу, історію, культуру тощо. Складова частина балканістики. Як академічна дисципліна в структурі славістики належить до південнослов'янської підгрупи слов'янознавства.

У Хорватії розрізняють кроатистику (хорватська мова, література, історія) та кроатологію (хорв. kroatologija), яка, крім переліченого, займається ще й хорватською культурою. У Загребі є також факультет під назвою Центр кроатистики, який входить до Загребського університету.

Окрім Хорватії, хорватистика вивчається в університетах Угорщини, України, Словаччини, Чехії, Польщі, Болгарії, Румунії, Індії, Канади, Австралії та Китаю.

Університетський рівень[ред. | ред. код]

Україна[ред. | ред. код]

В Україні спеціальність «кроатистика» викладається з 1993 року на кафедрі слов'янської філології Інституту філології Київського національного університету ім. Т. Шевченка.[1]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Мирослава Карацуба. Хорватистика в Україні: Пам'ятна дата (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 9 травня 2019. Процитовано 9 травня 2019.
  2. Словник української мови. Томи 1-9. — Український мовно-інформаційний фонд НАН України, 2015—2019[недоступне посилання]
  3. Архівована копія. Архів оригіналу за 29 квітня 2015. Процитовано 9 травня 2019.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  4. Архівована копія. Архів оригіналу за 16 жовтня 2012. Процитовано 9 травня 2019.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  5. Odjel za kroatistiku i slavistiku. Архів оригіналу за 10 липня 2017. Процитовано 9 травня 2019.
  6. Department of International Studies - European Languages and Cultures [Архівовано 2012-08-01 у Archive.is]

Посилання[ред. | ред. код]