Школа програмування Ш++

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Школа програмування Ш++
Тип заклад неформальної освіти
Країна Україна
48°30′17″ пн. ш. 32°15′35″ сх. д. / 48.504889° пн. ш. 32.259917° сх. д. / 48.504889; 32.259917
Девіз навчати безкоштовно дорослих та дітей
Засновано 2012
Директор Роман Шмельов
Вартість навчання безкоштовно
Адреса Кропивницький, пров. Василівський, 10
Сайт programming.org.ua

Школа програмування Ш++ (скор. «Ш++») — безкоштовний навчальний заклад неформальної освіти, заснований у 2012 році в Кропивницькому.

Історія[ред. | ред. код]

Програміст Роман Шмельов[1] викладав програмування школярам м. Кіровоград (зараз Кропивницький) з 2011 року за власною освітньою програмою на волонтерських засадах. У вересні 2012 року, разом з викладачем Кіровоградського кібернетико-технічного коледжу Анатолієм Книшуком, Роман Шмельов заснував комерційний проєкт з навчання програмуванню людей віком від 18 років. У жовтні 2012 року проєкт отримав назву «Приватна школа програмування Ш++» (коротка назва «Ш++»), і його засновники взяли в оренду приміщення площею 50 м² по вулиці Тімірязєва (зараз вулиця Тараса Карпи), в якому проводились заняття.

У період з жовтня 2012 року до травня 2015 року у Ш++ навчання пройшло 9 груп за напрямками веброзробка та розробка мобільних додатків, в кожній по 5-15 учнів віком від 18 до 45 років. Студенти дев'ятої групи були останніми, хто платив за навчання у Ш++.

У липні 2014 року засновники Ш++ взяли в оренду приміщення на березі річки Інгул, де до лютого 2015, за фінансування Романа Шмельова, було зроблено ремонт.

З лютого 2015 року в приміщенні по провулку Василівському Романом Шмельовим відкрито Креативний IT-простір KOWO, на базі якого функціонує Ш++[2].

В липні 2015 року засновники Ш++ разом з волонтерами-програмістами створили неприбуткову громадську організацію «Молодіжна громадська організація КОВО», метою якої є розвиток IT у Кропивницькому, а Ш++ є одним з проєктів організації. Приватна школа програмування Ш++ була перейменована у «Школа програмування Ш++», навчання у школі стало безкоштовним, а навчальну програму було змінено: навчальний процес розділено на два етапи, а для того щоб вступити на навчання, студенту потрібно скласти вступне тестування[3].

На першому етапі студенти вивчають основи програмування та комп'ютерних наук за програмою курсу CS106a від Стенфордського університету[4]. З лютого 2016 до лютого 2018, в рамках програми Technology nation[5] від фонду «BrainBasket», основи програмування студенти Ш++ могли вивчати за програмою курсу CS50 від Гарвардського університету[4].

Навесні 2017 року у партнерстві з фондом «BrainBasket» в рамках програми «Technology nation kids»[6], волонтери почали навчати у Ш++ школярів віком від 8 до 11 років. На початку 2018 року Ш++ долучилась до всеукраїнської мережі безкоштовних клубів програмування CodeClub для школярів.

У листопаді 2017 року в Ш++ в якості експерименту розпочала навчання група у форматі peer-to-peer (рівний-рівному) — формат навчання без наставників, під час якого студенти перевіряють домашнє завдання один одного. За результатами навчання експериментальної групи, волонтерами Ш++ було розроблено методологію та навчальний вебпортал для навчання студентів без груп та наставників. З листопада 2018 року етап вивчення комп'ютерних наук у Ш++ відбувається тільки у форматі рівний-рівному на власному вебпорталі Ш++.

В жовтні 2019 року, ГО «Інша Освіта» запустила навчальний курс з вивчення програмування за методологією Ш++ у форматі рівний-рівному в Івано-Франківську[7].

Філософія[ред. | ред. код]

Основна філософія проєкту — дати можливість навчатися всім без винятку. Навчитися не просто програмувати, а вчитися самостійно, шукати інформацію для вирішення проблем і досягати результату, не покладаючись на викладача або програму.

З моменту перезапуску школи програмування у форматі безкоштовного соціального проєкту, Ш++ просуває культуру волонтерства: деякі студенти школи добровільно повертаються після випуску з Ш++ у якості менторів-волонтерів.

Економічна модель Ш++ сформована ідеєю просування культури благодійності: фінансування школи частково відбувається за пожертви вдячних випускників.

Мотивація волонтерів-викладачів полягає у наявності замотивованих студентів, і навпаки.

Якщо висловити нашу філософію коротко: гарним викладачам — гарних студентів. Студенти зазвичай прагнуть добрих знань, справжніх наставників. З іншого боку, викладачі в наших університетах розчаровуються, адже стикаються там із бюрократією, їм доводиться навчати невідомо чому за невідомо якими програмами. До того ж і студенти часом не зовсім гарні… У нас немає часу на все це, ми відсікаємо зайве. Знаходимо хороших людей, які щиро хочуть ділитися своїми знаннями. І з іншого боку, намагаємося не розчаровувати наставників, даючи їм гарних студентів.[3]

Особливості навчання[ред. | ред. код]

Діти з 8 до 11 років навчаються у групах по 10 учнів за трьома напрямками, залежно від віку учнів: Scratch (для дітей 8-9 років), HTML/CSS (для дітей 10 років), Python (для дітей 11 років). Один навчальний курс триває 4 місяці.

Підліткам віком з 12 до 17 років, викладаються основи програмування мовою JavaScript. Учні мають одне обов'язкове перше заняття, на якому отримують Конспект і роз'яснення по роботі з матеріалом. З другого заняття підлітки у Ш++ вивчають матеріал самостійно або приходять до школи програмування для спілкування з іншими учнями і волонтерами-викладачами. Тривалість навчання залежить від швидкості проходження матеріалу самим учнем: в середньому 3-6 місяців.

Для дорослих студентів, віком від 17 років у Школі програмування Ш++ навчання проходить у 2 етапи. На першому етапі діє система навчання за форматом peer-to-peer, за якої всі, хто склав вступне тестування, можуть навчатися без груп і менторів, отримуючи навчальний матеріал на вебпорталі, який розробили волонтери школи. Програма, за якою навчаються дорослі — це перекладена та адаптована навчальна програма з вивчення основ програмування мовою Java Стенфордського університету. Навчання за програмою триває від 3 місяців. На другому етапі студенти обирають профільний напрям програмування і вивчають його з волонтером-ментором впродовж ще 4-6 місяців.

Всі викладачі проєкту є волонтерами і практикуючими програмістами за основним видом зайнятості.

Досягнення[ред. | ред. код]

Одним з показників успішності школи є рівень працевлаштування дорослих студентів і зміна професій: професію програміста обрали колишні працівники шахти, правоохоронних органів, водії.[8]

Команда Креативного ІТ-простору KOWO виграла 25 000 гривень на хакатоні MediaHackWeekend у 2016 році[9].

Координатору і співзасновнику Ш++ Роману Шмельову було присуджено премію Кабінету Міністрів України за особливі досягнення молоді у розбудові України за 2018 рік. Грошову премію вручили «за впровадження творчих та новітніх ідей у створенні та веденні бізнесу, створення нових робочих місць, освіту та працевлаштування соціально уразливих категорій населення, у тому числі осіб з особливими потребами, внутрішньо переміщених осіб тощо»[10].

Проєкти[ред. | ред. код]

Щовесни, починаючи з 2014 року, волонтери Ш++ організовують молодіжний IT-фестиваль Vesnasoft[11], який є найбільшою за кількістю відвідувачів IT-подією Кропивницького[12].

Щоліта, починаючи з 2017 року, волонтери Ш++ організовують безкоштовні літні IT-табори для підлітків[13].

У 2017 році студенти Ш++ розробили мобільний застосунок «Місто для всіх» — карта доступності для людей з інвалідністю[14].

Руслан Коптєв[15], студент Ш++, розробив прототип робота «Riveroni», який очищує річку Інгул від сміття влітку 2017 року[16].

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Обличчя України. www.radiosvoboda.org. Архів оригіналу за 6 квітня 2020. Процитовано 7 лютого 2020.
  2. IT-волонтери: як у Кропивницькому заснували безкоштовну школу програмування та соціальний креативний простір. ДОУ (укр.). Архів оригіналу за 25 лютого 2021. Процитовано 7 лютого 2020.
  3. а б Крушеницький, Ігор. Школа програмування та альтруїзму. novagazeta.kr.ua (uk-ua) . Архів оригіналу за 7 лютого 2020. Процитовано 7 лютого 2020.
  4. а б Роман Шмельов про Ш++: Один рік ми вивчаємо гарвардський курс, наступного – стенфордський. zpu.kr.ua (uk-ua) . Архів оригіналу за 7 лютого 2020. Процитовано 7 лютого 2020.
  5. Technology Nation. Архів оригіналу за 29 березня 2019.
  6. Technology Nation Kids. Архів оригіналу за 29 березня 2019.
  7. Без вчителів. Як у Франківську працюють безкоштовні курси з програмування | Kufer. kufer.media (укр.). 15 січня 2020. Архів оригіналу за 7 лютого 2020. Процитовано 7 лютого 2020.
  8. Школа програмування Ш++ – Громадські ініціативи України. ngonetwork.org.ua. Архів оригіналу за 30 січня 2020. Процитовано 30 січня 2020.
  9. Програмісти з Кропивницького виграли 25 тисяч гривень на найбільшому хакатоні України. Tusovka (рос.). Архів оригіналу за 7 лютого 2020. Процитовано 7 лютого 2020.
  10. Кабінет Міністрів України - Про присудження Премії Кабінету Міністрів України за особливі досягнення молоді у розбудові України. www.kmu.gov.ua (ua) . Архів оригіналу за 5 лютого 2020. Процитовано 7 лютого 2020.
  11. Молодіжний ІТ-фестиваль vesnasoft!. vesnasoft.org (англ.). Архів оригіналу за 4 серпня 2020. Процитовано 7 лютого 2020.
  12. Молодіжний ІТ-фестиваль Vesnasoft об’єднав близько 800 учасників. zpu.kr.ua (uk-ua) . Архів оригіналу за 7 лютого 2020. Процитовано 7 лютого 2020.
  13. Школа програмування "Ш++" оголошує набір у літній освітній табір. Весь Кіровоград - Суб'єктивно та упереджено про Кропивницький та область (укр.). 10 липня 2017. Архів оригіналу за 10 липня 2017. Процитовано 7 лютого 2020.
  14. Кропивницькі студенти розробили карту доступності міста. Архів оригіналу за 7 лютого 2020.
  15. 17-летний программист из Кропивницкого — о любви к Embedded, разочаровании в КПИ и работе в аутсорсе. ДОУ (укр.). Архів оригіналу за 30 жовтня 2020. Процитовано 7 лютого 2020.
  16. Учень з Кропивницького створив робота для очищення річок від сміття. hromadske.ua (укр.). Архів оригіналу за 7 лютого 2020. Процитовано 7 лютого 2020.