-стан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Компонент -стан, (перс. ـستان‎ — «місце чогось»[1], «країна»[2]) — складова назв країн і регіонів. Індоіранський корінь походить від пра-і.є. *stā зі значенням «стояти»[2] (від нього ж походять прасл. *stanъ, *stati, *stojǫ, укр. стан, стою)[3]. В індоєвропейському давньому контексті маємо еквівалент -sthān, котрий походить від -sthāna (промовляється як st̪ʰaːna (स्थान в Devanāgarī script), є також когнітивний санскритський суфікс з аналогічним значенням. В індоарійських мовах sthāna також використовується як замінник слова «місце».

Він входить у назви багатьох країн і регіонів, особливо в Центральній Азії та Індійському субконтиненті, де історично використовувалися перська та споріднені їй мови. Наприклад, «Туркменістан» значить «батьківщина туркменів».

Держави[ред. | ред. код]

Регіони Російської Федерації[ред. | ред. код]

Провінції Ірану[ред. | ред. код]

Штати Пакистану[ред. | ред. код]

Інші регіони[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Johnson, Bridget. 'Stan Countries – What the Suffix 'Stan' Means. About.com. Архів оригіналу за 30 березень 2013. Процитовано 9 жовтня 2012.
  2. а б Harper, Douglas. -stan. Online Etymology Dictionary. Архів оригіналу за 1 січня 2014. Процитовано 18 січня 2013.
  3. Етимологічний словник української мови : в 7 т. / редкол.: О. С. Мельничук (гол. ред.) та ін. — К. : Наукова думка, 2006. — Т. 5 : Р — Т / укл.: Р. В. Болдирєв та ін. — 704 с. — ISBN 966-00-0785-X.