Alex Luna

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Alex Luna
Зображення
Alex Luna на зйомках кліпу "Ночь"
Alex Luna на зйомках кліпу "Ночь"
Основна інформація
Повне ім'я Тищенко Олександр Вікторович
Дата народження 2 березня 1986(1986-03-02) (38 років)
Місце народження Охотськ, Хабаровський край, РРФСР, СРСР
Роки активності з 2003
Громадянство Україна
Національність Україна Україна
Професія співак
Освіта Київська муніципальна академія музики імені Р. М. Глієра
Співацький голос контратенор
Інструменти фортепіано
Мова українська, російська
Жанр поп, опера
Псевдоніми Alex Luna
Співпраця

Тіна Кароль
Anton Sova
Марія Максакова
Анастасія Волочкова
Світлана Лобода
Злотник Олександр

Василь Лазарович
Лейбл TUARON
alexluna.eu
CMNS: Файли у Вікісховищі

Тищенко Олександр Вікторович (сценічне ім'я Alex Luna)— український естрадний співак, володар унікального голосу — контртенора (чоловіче сопрано)[1], виконавець однієї з головних ролей в першому українському мюзиклі «Екватор».

Біографія та творчість[ред. | ред. код]

Alex Luna народився 2 березня 1986 року в смт Охотськ, Хабаровський край (РФ).

У 1995 р. з родиною переїхав жити в м. Бахмач (Чернігівська область, Україна), а у 1999 р. у Київ.

У 2001 р. вступив до Київського інституту музики ім. Р. М. Глієра, який закінчив у 2005 р. по класу академічного вокалу)[2].

У 2003 р. Олександр Злотник запрошує Alex Luna на одну з головних ролей (Голос південних морів)[3] у перший український багатобюджетний мюзикл «Екватор»[4] — «кузню» сучасного українського шоубізнесу (в основном складі співали Світлана Лобода, Тіна Кароль, Василь Бондарчук, Василь Лазарович)[5].

Перший професійний контракт у 2007 році Alex Luna підписує з продюсерським центром Catapult Music, який був створений виключно для Alex Luna, а вже потім туди були запрошені Alyosha, Артем Мєх та Іван Дорн в складi гурту Пара Нормальних та гурт Антитіла. Результатом співпраці 2008 р. виходить дебютний альбом «Свет луны»[6]. В альбом увійшла переспівана Alex Luna класика (музична тема з кінофільму «Завтрак у Тиффани», «Ave Maria» та інші), а також композиції, які раніше ніхто не чув[7]. Альбом «Свет луны» не знайшов широкого разповсюдження в Україні тому що занадто вирізнявся за своєю стилістикою та змістом із загальної маси робіт українських артистів. Але в Німеччині, Норвегії та Швейцарії він мав успіх.

Презентація альбому та третього відеокліпу пройшла у Колонній залі Київської мерії[8][9]. Дебютний кліп на пісню «Свет Луны», що дала назву альбому, створив режисер Анхель Грасіа, що свого часу працював з такими світовими зірками як Мадонна та «Enigma».

Псевдонім Alex Luna вигадав під час зйомок кліпу «Свет луны» режисер Анхель Грасіа з двох причин: аби уникнути плутанини з естрадним співаком 90-х Олександром Тищенко, виконавцем пісні «Прима-балерина»; цей псевдонім більш відповідає образу та стилю артиста.

Унікальним голосом Alex Luna зацікавився легендарний композитор, засновник італійського диско, Клаудіо Симонетті. Маестро довго шукав виконавця, голос якого поєднувався б із незвичною загадковістю музичного стилю, в якому працює Симонетті. І коли композитор почув спів молодого українського виконавця, маестро приїхав до Києва, щоб особисто познайомитися із співаком[10].

У 2007—2010 роках на рахунку Alex Luna участь в гала-концертах, присвячених закінченню Другої світової війни, виступ на врученні премії «Овація» (2008 р.) та виступ на Leipzig Opera Ball (2011 р.)

З 2009 року Alex Luna співпрацює з менеджером компанії TUARON - Anton Sova[11]. Результатом цієї співпраці стало видавництво музичним лейблом TUARON сингла «Руки к небесам»[12][13] та подальше управління авторськими правами артиста. Фортепіанну партію сингла «Руки к небесам» виконав український піаніст Ігнатьєв Павло.

У 2009 р. Alex Luna отримав премію Людина року Придніпров'я. Володіючи гарною зовнішністю Alex Luna не раз з'являвся на обкладинках журналів («10 дней», «Whats'on»[14], «Gallery»[15], «Красота и бизнес», «Ювелирный бизнес»), взяв участь у фотосесіях («Elle Ukraine», «L'Officiel Ukrain», «Story» та ін.), виходив на подіум на UFW та був обличчям Будинки моди Lugaru.

У 2010 році прима-балерина Большого театру Анастасія Волочкова сформувала тандем з Alex Luna[16] та організувала спільний тур «Дев'ять історій кохання»[17][18][19][20]. 26 квітня Анастасія Волочкова та співак Alex Luna дали свій перший концерт у Чернівцях[21].

З 2017 року Alex Luna співпрацює з оперною співачкою Марією Максаковою. Вперше артисти виконали свій дует у Києві на Віденському балі[22]. Вже 2018 року вони представили концертну програму «Queen of Spades» (Пікова Дама) на сцені Одеської Філармонії[23][24] та в Харківському національному академічному театрi опери та балету імені Миколи Лисенка[25].

Традиційним став виступ Alex Luna з дитячим ансамблем на відкритті головної ялинки України[26].

У 2020 році спів-продюсер фільму жахів "У чорній-чорній кімнаті"[27]. У ролях: Рей Єремій, Ірина Кудашева, Артур Новіков, Ілля Вишневецький, Антон Сокол, Олександр Кобзар, Єлизавета Василенко та інші[28]. Фільм розкритиковано за візуал та акторську гру, яка не змогла донести до глядача весь спектр емоцій[29].

У 2021 році Alex Luna автор арт-проекту Somnia Disaster[30], присвяченого 35 роковинам Чорнобильської трагедії. В арт-проекті взяла участь українська модель Сніжана Онопко[31]. Презентація проєкту відбулаcь в день річниці трагедії 26 квітня в музеї Цивільного захисту "Зірка полин" в місті Чорнобиль. 28 квітня в Національному заповіднику "Софія Київська" в місті Києві[32]. З 14 по 21 серпня 2021 проект був представлений в рамках 12-го Одеського міжнародного кінофестивалю[33] місті Одеса.

Благодійність[ред. | ред. код]

У червні 2008 р. в рамках проекту «Наші діти» фонду «Україно! Я за тебе!» в столичному нічному клубі Disco Radio Hall відбулася вечірка «Бантик.party» за участю зірок українського шоу-бізнесу, у тому числі Alex Luna, та благодійний аукціон. Захід був організований на підтримку школи-інтерната села Бабанка (Уманського району Черкаської області), де живуть і навчаються 112 дітей з розумовими відхиленнями.[34]

Разом з Маріам Реєнтенко, яка у свої 18 років опікає дитячий будинок «Любисток», Alex Luna запросив дітей з дитячого будинку на презентацію свого дебютного альбому і нового кліпу, яка відбулася у грудні 2008 р., Alex Luna також вирішив допомагати Маріам у забезпеченні та навчанні дітей.[35]

У вересні 2011 р. Alex Luna став Послом доброї волі Національної інформаційної кампанії «Не дай СНІДу шанс», організованої Міністерством охорони здоров'я України та GIZ.[36] На концерті у Києві, що відбувся в рамках кампанії, Alex Luna та Vlada Crystal виконали пісню «Небеса».[37]

У 2011 році Alex Luna також виступив на 3-му президентському благодійному балу в Алмати (Казахстан)[38] та на відкритті 10-го ювілейного балу Gala Aids в Берліні (Німеччина)[39].

З 2022 року Alex Luna співорганізатор благодійного фонду "Основи країни"[40][41].

Кліпи[ред. | ред. код]

Дебютний кліп Alex Luna став сенсаційною відео-роботою для України. Ідею запропонував Анхель Грасіа, режисер, відомий своїми відео-роботами для Періс Хілтон, «Enigma», Мадонни. За основу було взято сюжет роману романтичного фантаста Едгара По — «Маска червоної смерті». Анхель показав у кліпі, як принц, оточений шикарним почтом, відмовляється від безглуздих ігор, пафосних видовищ у своєму замку. Він впевнено переходить з однієї кімнати до іншої, щоб зупинити лицедійство. Але наприкінці виявляє, що одним з персонажів карнавалу є він сам.

Євген Тімохін запропонував незвичне рішення: відтінити емоціональне забарвлення тексту комп'ютерною графікою. А саме голками, що прошивали виконавця червоними нитками. У кінці музичної історії, очі співака закриті, а рот зашито цими червоними нитками. Цей акт має глибокий філософський зміст[42].

Презентація кліпу збіглася з презентацією альбому «Свет луны». Alex Luna є автором музики й тексту цієї композиції, крім того, сам вибрав локацію для зйомок кліпу й розробив свій стиль та образ головної героїні. Нею стала IT-girl Маріам Реєнтенко[43][44].

  • 2010— Небеса

Дискографія[ред. | ред. код]

  • 2008— Свет Луны[45].

Сингли[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. e-motion: Alex Luna — уникальный исполнитель, обладатель редкого голоса. Архів оригіналу за 5 березня 2016. Процитовано 23 червня 2012.
  2. Алекс Луна: «Скоро будут сравнивать не меня с Витасом, а Витаса со мной». Архів оригіналу за 8 серпня 2017. Процитовано 23 червня 2012.
  3. Алекс Луна «Мюзикл Экватор Голос южных морей». Архів оригіналу за 14 січня 2010. Процитовано 23 червня 2012.
  4. На постановку украинско-американского мюзикла «экватор» потратили миллион долларов сша!. fakty.ua (укр.). Процитовано 22 жовтня 2023.
  5. Алекс Луна на Украинском форуме академической музыки[недоступне посилання з лютого 2019]
  6. Alex Luna выпускает дебютный альбом «Свет Луны». Архів оригіналу за 4 листопада 2011. Процитовано 23 червня 2012.
  7. Виход нового альбома Alex Luna[недоступне посилання з лютого 2019]
  8. О чем молчит гламурный Алекс Луна. Архів оригіналу за 2 березня 2013. Процитовано 23 червня 2012.
  9. Співак Алекс Луна виступив у Колонній залі столичної мерії[недоступне посилання]
  10. Голос Alex Luna зазвучит в готическом стиле. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 23 червня 2012.
  11. Иванченко, Алексей (25 січня 2023). Компания «Туарон» удостоилась престижной номинации на кинофестивале в Марбелье. Обзор Газет, обзор прессы (ru-RU) . Процитовано 26 червня 2023.
  12. Tuaron — новые возможности для каждого украинского музыканта. U-News - Новини України для тебе (укр.). Процитовано 26 червня 2023.
  13. Украинские артисты смогут издаваться под лейблом Туарон - Новини Ю. newsyou.info. Процитовано 3 липня 2023.
  14. The Shining Light of Alex Luna. Архів оригіналу за 24 квітня 2016. Процитовано 23 червня 2012.
  15. Alex Luna появится на обложке Gallery. Архів оригіналу за 24 липня 2012. Процитовано 23 червня 2012.
  16. Анастасия Волочкова и Алекс Луна создали новый тандем. Архів оригіналу за 30 березня 2012. Процитовано 23 червня 2012.
  17. Выступление Анастасии Волочковой с программой "Девять историй любви". Архів оригіналу за 5 березня 2016. Процитовано 23 червня 2012.
  18. За киевский концерт Анастасия Волочкова не получит ни копейки! (ФОТО). glavred.info (рос.). Процитовано 1 листопада 2023.
  19. Анастасия Волочкова покажет красивейшее шоу в Киеве. РБК-Украина (рос.). Процитовано 1 листопада 2023.
  20. Фотоновости, фото последних новостей, купить скачать фото - Фотобанк УНИАН. photo.unian.net (рос.). Процитовано 1 листопада 2023.
  21. Анастасия Волочкова, Алекс Луна. OBOZREVATEL (рос.). 30 квітня 2010. Процитовано 1 листопада 2023.
  22. В Киеве прошел Венский бал международного уровня: как это было. Інформатор Київ (укр.). 29 жовтня 2017. Процитовано 25 жовтня 2023.
  23. The Queen of Spades. Мария Максакова и Alex Luna выступят в Одессе. Гордон | Gordon (рос.). Процитовано 25 жовтня 2023.
  24. Alex Luna и Мария Максакова. od.vgorode.ua (рос.). Процитовано 25 жовтня 2023.
  25. Alex Luna (Алекс Луна) и Мария Максакова - Харьков, купить билеты на концерт 11 июня 2018 19:00 - tickethunt.net. tickethunt.net (ru-RU) . Процитовано 25 жовтня 2023.
  26. TV Start 2011, Зимний бал с TV Start, Alex Luna, Кирил Охрименко, Kristall и ансамбль Виктория
  27. Sobolev, Denis; Kudashova, Iryna; Novikov, Artur, V chorniy, chorniy kimnati, Helga Filmwork, процитовано 22 жовтня 2023
  28. Апостолова, Лілія (5 березня 2020). Вісім українських прем’єр. Що дивитися в кіно цієї весни. detector.media (укр.). Процитовано 1 листопада 2023.
  29. Краще б їх ніколи не було! 5 найганебніших українських фільмів. РБК-Украина (укр.). Процитовано 1 листопада 2023.
  30. Відкриття виставки фотоартів Somnia disaster, присвяченій 35 річниці аварії на ЧАЕС. Інформаційне агентство Українські Національні Новини (УНН). Всі онлайн новини дня в Україні за сьогодні - найсвіжіші, останні, головні. (укр.). Процитовано 22 жовтня 2023.
  31. У Софії Київській представили виставку до 35-річчя Чорнобильської катастрофи. Вечірній Київ (укр.). 30 квітня 2021. Процитовано 22 жовтня 2023.
  32. У Софії Київській показали виставку, присвячену 35 роковинам аварії на ЧАЕС (укр.), процитовано 22 жовтня 2023
  33. Фотопроект Somnia Disaster в межах 12-го ОМКФ | Новини. oiff.com.ua (укр.). Процитовано 22 жовтня 2023.
  34. Наталья Валевская и Алекс Луна спели бесплатно[недоступне посилання з лютого 2019]
  35. Alex Luna выдвигается на государственный уровень и помогает детям. Архів оригіналу за 7 березня 2016. Процитовано 23 червня 2012.
  36. Vlada Crystal и Alex Luna — Сюжет М1: концерт «Антиспид» 3 декабря 2010, Киев. Архів оригіналу за 9 березня 2016. Процитовано 23 червня 2012.
  37. Выступление Alex Luna на концерте, посвящённом акции «Антиспид», 3 декабря 2010. Архів оригіналу за 10 березня 2016. Процитовано 23 червня 2012.
  38. Alex Luna на президентському благодійному балу в Алматы, 2011. Архів оригіналу за 8 березня 2016. Процитовано 23 червня 2012.
  39. No Angel Nadja Benaissa auf AIDS-Gala geehrt | Promiflash. www.promiflash.de (нім.). 28 серпня 2011. Процитовано 1 листопада 2023.
  40. Цензор.НЕТ (21 вересня 2022). Болгарія допомогла з оздоровленням дітей з деокупованих територій: "Молодь України має право жити в мирному та процвітаючому світі, який може їм забезпечити лише ЄС". Цензор.НЕТ (укр.). Процитовано 27 липня 2023.
  41. "Психологом та реабілітологом були тепле море і спокійний час": 50 дітей з Чернігівщини оздоровилися в Болгарії. 22 вересня 2022. {{cite web}}: |first= з пропущеним |last= (довідка)
  42. В новом клипе Алексу Луне зашьют глаза!. Архів оригіналу за 12 серпня 2013. Процитовано 23 червня 2012.
  43. Alex Luna бродит ночами над обрывом. Архів оригіналу за 14 квітня 2010. Процитовано 23 червня 2012.
  44. Alex Luna снимает новый клип на песню-любовное признание[недоступне посилання]
  45. Певец Алекс Луна выпустил альбом «Свет луны». Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 23 червня 2012.

Посилання[ред. | ред. код]