Волошка перлиста

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Centaurea margaritacea)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Волошка перлиста
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Айстериди (Asterids)
Порядок: Айстроцвіті (Asterales)
Родина: Айстрові (Asteraceae)
Рід: Волошка (Centaurea)
Вид:
Волошка перлиста (C. margaritacea)
Біноміальна назва
Centaurea margaritacea

Воло́шка перлиста[1] (Centaurea margaritacea) — трав'яниста рослина родини айстрових.

Біологія виду[ред. | ред. код]

Гемікриптофіт. Дворічник або озимий однорічник 40–120 см заввишки. Стебла прямостоячі, від середини дуже розгалужені, як і листки густо-павутинисто запушені. Листки пірчасторозсічені на вузьколінійні сегменти. Обгортки кошиків кулясті, до 20 мм завдовжки, золотисті від однокольорових шовковисто-кремових придатків їх листочків. Зовнішні лійкоподібні квітки кремові, внутрішні трубчасті — майже білі. Сім'янки світло-бурі. Цвіте у червні-липні. Плодоносить у липні-серпні. Розмножується насінням.

Поширення[ред. | ред. код]

Нижнє Побужжя. Зараз повністю зник на р. Південний Буг біля с. Петрове-Солониха Миколаївського р-ну (locus classicus). Єдиний на сьогодні локалітет виявлений на лівому березі р. Інгул в околицях c. Мішкове-Погорілове. Росте на відкритих (прирічкових) пісках у заплавах річок Південний Буг та Інгул. Ксерофіт. Псамофіт.

Статус виду[ред. | ред. код]

Вузьколокальний вид, представник зникаючого комплексу нижньобузьких пісків. Занесений до Європейського Червоного списку (1991), Червоної книги України. Необхідно постійно контролювати стан популяцій, рекомендується вирощувати вид у ботанічних садах. У 2005 р. Миколаївською обласною радою затверджено «План дій зі збереження перлистих волошок на Миколаївщині». Охороняється у заказнику місцевого значення «Мішково-Погорілове».

Історія[ред. | ред. код]

Провідний дослідник роду волошка на теренах України Дарія Микитівна Доброчаєва розповіла про випадок, який стався з нею і стосувався волошки перлистої, на етикетці якої в гербарії міста Миколаєва щодо її місцезнаходження було написано: «піски за вокзалом». А за вокзалом пісків уже давно не було, адже місто розрослося, змінилася екологія довкілля. Довго шукала Дарія Микитівна цю волошку, втомилася і натрапила на палісадник якогось дитячого садка, сіла і зненацька побачила волошку перлисту. «Я їй вклонилася», — розповідала професор Доброчаєва[2].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Centaurea margaritacea // Словник українських наукових і народних назв судинних рослин / Ю. Кобів. — Київ : Наукова думка, 2004. — 800 с. — (Словники України). — ISBN 966-00-0355-2.
  2. [[Ситник Костянтин Меркурійович|К. М. Ситник]]. Видатні вчені-жінки [[Інститут ботаніки імені М. Г. Холодного НАН України|Інституту ботаніки ім. М. Г. Холодного НАН України]] // [[Український ботанічний журнал]], 2011, Т. 68, № 2. ISSN 0372-4123 (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 24 січня 2022. Процитовано 6 червня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Перлини піщаної флори у пониззях Південного Бугу та Інгулу. Серія: Збереження біорізноманіття в Приморсько-степовому екокоридорі/ під ред. Г. В. Коломієць.-К.: Громадська організація «Веселий дельфін», 2008. — 40 с.