Diuturnum illud

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Diuturnum illud (укр. Він важніше) — енцикліка Папи Лева XIII оголошена 29 червня 1881 року.

Зміст[ред. | ред. код]

Зокрема, Понтифік ствердив, що Церква не надає перевагу політичному режимові, за умови, що режим поважає право Бога. Методом демократичних виборів влада не надається (що походить тільки від Бога), а лише тимчасово делегується влада тим, хто має бути встановлений керувати, хто повинен тримати владу для спільного добра в державі.

Натхненна патристичними та Павловими посланнями енцикліка виводить «владу цивільних правителів» та єпископську владу з того самого джерела, ототожнюваного з Богом-Творцем. Обов'язок дотримуватися людських законів узаконюється й підкріплюється моральним обов'язком перед Богом, Котрий вимагає цієї поваги. Заперечуючи договірне бачення держави, ми можемо побачити уявлення про першість спільного блага і громадської влади, яка Його наслідує, підтверджуючи:

Сила влади цивільних правителів, будучи майже повідомленням (трансляцією) божественної сили, постійно набуває з цієї ж причини більшої гідності, ніж людська.

Все це справедливо до тих пір, поки ті, хто здійснює владу (голова держави), пристосовує слова свої та дії до божественного й природного порядку, і виникаючі закони в державі не порушують «закон природи і волю Божу».

Енцикліка підтверджує принцип свободи совісті, а точніше нікчемності несправедливої політичної влади, про яку йдеться тут:

Якщо свобода принципів відвертає волю і закони Божі, тоді вони перевищують міру своїх повноважень і спотворюють справедливість: у цьому випадку їх влада не може бути дійсною, і - є нічим, коли справедливості немає"[1].

Якщо людський закон більше не відповідає природному[2] і божественному законові, то «так само несправедливо командувати цим (контролювати виконання його), як і виконувати його». Певно, що це був би не вільний вибір, а обов'язок мирної непокори, узагальнений у євангельському: «Дайте Цезарю те, що належить Цезарю». Енцикліка наводить приклад як у цивільній, так і у військовій сфері:

  1. Християнські мученики були слухняні імператорській владі, навіть поза тим, що суворо вимагало мати імперій;
  2. «солдат-християнин», який звик «парувати (з'єднюти) вищу фортецю з великою любов'ю до військової дисципліни», і все-таки замість того, щоби «порушувати права Божі або кувати залізо (для зброї) проти невинних Христових учнів, тоді вони відмовлялися виконувати накази і вважали за краще відмовитися від ополчення й померти від дотримання тільки релігії, а не протистояти державній владі за допомогою крамоли і заворушень».

Хоча історичний приклад ненасильства солдата-християнина свідчив, що перша основа людської влади є божественною, а також метою, яку слід досягти. Розміщуючи загальнонаціональний консенсус на задньому плані, воно легко поширюється від цивільної до військової сфери, що є чужим для принципів, котрих дотримується більшість людей.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. У латинському тексті: Neque eorum tunc valere potest auctoritas, quae, ubi iustitia non est, nulla est.
  2. «Природний закон» за Томою Аквінським.

Джерела[ред. | ред. код]

  • (лат.)(італ.)Testo latino con traduzione e note a margine. La Civiltà Cattolica[it], Google Books, Firenze. I, vol. 7: 129. Архів оригіналу за 13.01.2019. Процитовано 02.07.1881., OCLC 1774680.

Посилання[ред. | ред. код]