Minetest

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Minetest
Тип Пісочниця, виживання
Автор Пертту Ахола
Розробник Команда Minetest
Платформа Windows, Android, Linux і macOS
Операційна система Linux, FreeBSD, Microsoft Windows, MacOS, Android
Мова програмування C++, Lua
Рушій(ї) Irrlicht
Ліцензія 2013: LGPL-2.1-or-later[1][2]
2010: GPL-2.0-or-later[3][4]
Початково пропрієтарне[5]
Репозиторій github.com/minetest/minetest
Вебсайт minetest.net

Minetest — це кросплатформенна відеогра-пісочниця з вільним відкритим кодом та система для створення ігор з акцентом на воксельну графіку. Вона написана переважно на C++ і використовує рушій Irrlicht Engine. Minetest надає користувачам API для написання власних ігор та модів на мові програмування Lua.

У стандартній грі Minetest, Minetest Game (скорочено MTG), гравці досліджують блоковий, процедурно згенерований 3D-світ, що охоплює приблизно 31 000 повних вузлів (блоків) у кожному напрямку, і можуть відкривати та видобувати сировину, створювати інструменти та предмети, а також будувати споруди та ландшафти. Залежно від обраної гри та наявних модів, гравці можуть битися з керованими комп'ютером «мобами», а також співпрацювати або змагатися з іншими гравцями в тому ж світі.

Ігрова механіка Minetest схожа на механіку гри Minecraft.[6] За десять років активного розвитку Minetest отримала схвальні відгуки критиків і набула популярності: з листопада 2013 року Minetest завантажили понад 1,4 мільйона разів з GitHub, а версія Minetest для Android має понад 500 000 завантажень у магазині Google Play.

Minetest Game[ред. | ред. код]

Minetest Game — воксельна гра від першого лиця в жанрі «пісочниця». Ігровий світ складається з простих кубів, так званими «вузлами». Різні куби (відтепер: блоки) являють собою матеріали, такі як ґрунт, камінь, пісок, гравій і т. д. Основний процес полягає в розміщенні та видаленні блоків. Гравець може плавно переміщатися по світу і взаємодіяти із світом за допомогою інструментів. Існують такі інструменти, як кайло, мотика, лопата, сокира, відро та викрутка, а за допомогою модифікацій можливо додати ще більше видів. За допомогою кайла можна копати тверді блоки, лопатою — сипучі, сокирою рубати дерево, відром збирати воду чи лаву, викруткою повертати блоки. Використовуючи всі ці інструменти можна ефективно взаємодіяти зі світом.

Межі світу Minetest

Ігровий світ має розмір 31 000 на 31 000 на 31 000 блоків. Якщо телепортуватися на межі світу, то території не будуть завантажуватися далі. Межі виглядають мов невидима стіна.

В грі є різні біоми (природні зони). Офіційно існують такі біоми:

  • Луги. Вони мають велику кількість блоків трави, на яких ростуть квіти та кущі (включно з кущами чорниці). Підземелля зроблене з каменю, в якому спавняться (генеруються) руди.
  • Густі листяні ліси. У помірних зонах утворюються листяні ліси, де ростуть яблуні та осики. Як і в інших лісах, тут можна знайти колоди повалених дерев. Листяні ліси часто межують з навколишніми луками.
  • Хвойні ліси. Ростуть у більш холодних районах і відрізняються унікальною травою. Вони наповнені густою рослинністю з папороті та сосен, які бувають двох різних форм: з «квадратними» кронами та «загостреними». Між густою папороттю зрідка зустрічаються гриби. Зустрічаються і повалені соснові колоди (на яких іноді можна зустріти червоний гриб). Подібним біомом є тайга.
  • Екваторіальні ліси (або джунглі) складаються з великих дерев джунглів, які густо ростуть разом. Трава джунглів і дерева джунглів із листям джунглів нерестяться тут природним шляхом. На повалених колодах джунглів коричневі гриби можуть з'являтися рідко.
  • Савана. Вона населена великою кількістю саванної трави та випадковими деревами акації, кущами акації та диким бавовником. Також чимало повалених колод акацій.
  • Пустелі. Містять велику кількість пустельного піску. Підземелля складається з пустельного каменю, а також в підземеллі можна знайти груди піску. Кактуси та сухі чагарники ростуть природно на всій пустелі. Кактуси мають дві різні форми — рівна, та крива.
Гра Glitch

Minetest API[ред. | ред. код]

Minetest API — рушій для створення воксельних ігор. Працює на мові програмування Lua і дуже простий у вивченні. За допомогою нього, можна з легкістю змінити чи додати щось у гру. За допомогою цього рушія можна створювати від простих текстурпаків до цілих ігор.

Усі модифікації та ігри можна публікувати та завантажувати з ContentDB. Приклади ігор:

  • Glitch, гра від Wuzzy. Досліджуйте систему, збирайте електрони, щоб розблокувати нові сектори, вивчайте нові здібності, щоб стати могутнішими, і, можливо, ви знайдете шлях до свого справжнього призначення.
  • Mesecons, мод від Jeija. Це мод для Minetest, який реалізує масу елементів, пов'язаних із цифровою схемою, таких як дроти, кнопки, світло та навіть програмовані контролери. Серед іншого, тут також є поршні, сонячні батареї, натискні пластини та нотні блоки.
  • Soothing 32, текстурпак від Zughy. Легкий, але дуже гарний пакет текстур.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. LICENSE.txt. GitHub. 25 жовтня 2021. Архів оригіналу за 3 січня 2023. Процитовано 8 липня 2021.
  2. Remove doc/gpl-2.0.txt, add doc/lgpl-2.1.txt. GitHub. 28 вересня 2013. Архів оригіналу за 6 серпня 2021. Процитовано 8 липня 2021.
  3. Switch the license to be LGPLv2/later, with small parts still remaining as GPLv2/later, by agreement of major contributors. GitHub. 5 червня 2012. Архів оригіналу за 6 серпня 2021. Процитовано 8 липня 2021.
  4. Working version before block send priorization update. GitHub. 27 листопада 2010. Архів оригіналу за 6 серпня 2021. Процитовано 8 липня 2021.
  5. Initial files. GitHub. 26 листопада 2010. Архів оригіналу за 6 серпня 2021. Процитовано 8 липня 2021.
  6. Saunders, Mike. Minetest » Linux Magazine. Linux Magazine (амер.). Архів оригіналу за 3 Лютого 2021. Процитовано 10 листопада 2023.