The Day the Earth Stood Stupid

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Серія «Футурами»
«День, коли Земля здуріла
The Day the Earth Stood Stupid»
Сезон № 3
Серія № 39
Перший показ 18 лютого 2001 року
Сценарій Джеф Вестбрук
Режисер(и) Марк Ервін
Код виробника 3ACV07
Хронологія
Попередня Наступна
Bendless Love That's Lobstertainment!

«The Day the Earth Stood Stupid» (укр. «День, коли Земля здуріла») — сьома серія третього сезону анімаційного серіалу «Футурама», що вийшла в ефір у Північній Америці 18 лютого 2001 року.

Автор сценарію: Джеф Вестбрук.

Режисер: Марк Ервін.

Сюжет[ред. | ред. код]

На початку серії планету Твініс 12, яка розташована на відстані одного дня мозкового лету від Землі, знищують гігантські мізки.

Тим часом на Землі відбувається виставка-конкурс домашніх тварин. Почувши про приз у розмірі 500 доларів та запас собачої їжі, Бендер і доктор Зойдберґ вирішують взяти у конкурсі участь (перший — як господар, другий — як тварина). Ліла з Жуйкою також виступають у конкурсі. Після кількох турів випробувань, переможцем виходить Гіпножаба (загіпнотизувавши журі). Жуйку відзначають як «найтупішу тварину», а Зойдберґ посідає друге місце, до прикрого розчарування Бендера.

Повернувшись додому, команда дізнається про знищення планети Твініс 12 (на яку вони мали доставити проплачений авансом вантаж). Співставивши цю подію з попередньою загибеллю планет Рим і Велика Свиня, Гермес простежує в цьому тенденцію, яка вказує на наступного кандидата щодо знищення — Землю. Під час цього повідомлення Жуйка починає поводитися неспокійно і тікає з офісу. Шукаючи його, Ліла опиняється на задньому подвір'ї, де раптово на неї нападають велетенські летючі мізки. З'являється Жуйка, одягнений в однострій, на маленькому космічному кораблі, й рятує Лілу. Удвох вони залишають Землю і зникають у глибинах космосу.

Наступного дня Фрай виявляє, що всі жителі Землі, крім нього, втратили глузд. Жуйка і Ліла, які під час польоту встановили між собою телепатичний зв'язок, тим часом прибувають на планету Вічність, у точному центрі Всесвіту. Там, у Залі Вічності, за 10 кілометрів від точного центру Всесвіту, рада ніблоніанців (інопланетної раси, до якої належить Жуйка) розповідає Лілі про загрозу Летючих Мізків, які захопили Землю, намагаючись знищити всі думки у Всесвіті. Ніблоніанці ведуть із ними боротьбу протягом мільярдів років, але вони безсилі проти їхньої сили, що робить усі живі істоти дурними. Єдиним, хто здатний опиратися цій силі, є Фрай — отже тільки він може боротися з Мізками.

Ліла прибуває до «Зони Кретинів, знаної раніше як планета Земля», зберігши достатньо розуму, щоби переказати Фраєві суть завдання. Збагнувши, де шукати ватага Мізків — у центральній бібліотеці Нового Нью-Йорка — Фрай вирушає туди. Під час протистояння Головному Мозкові, Фрай з'ясовує, що думки завдають йому болю, але Мозок вдається до хитрощів, тікаючи від Фрая у паралельні вигадані світи книжок. Фрай і Ліла переслідують його крізь світи «Мобі Діка», «Пригод Тома Соєра» і «Гордості й упередження». Фраєві вдається вирватися з ілюзії. Він намагається атакувати мозок, але гине під книжковою шафою, що падає на нього. Втім, це також виявляється ілюзорним світом твору, який нашвидкуруч написав Фрай — «бридким світом без сюжету, зате з купою помилок». Згідно з кінцівкою фраєвої історії, Головний Мозок залишає Землю «з невідомої причини». Решту Мізків з апетитом з'їдають ніблоніанці, й до населення Землі знов повертається розум. На жаль, ніхто, крім Фрая, якому не ймуть віри, не пам'ятає нічого з цих подій. Жуйка повертається до своєї ролі таємного наглядача на Землі.

Послідовність дії[ред. | ред. код]

Імунітет Фрая до впливу Летючих Мізків пояснюється відсутністю в нього мозкових дельта-хвиль (про що йдеться в подальшій серії «The Why of Fry». Ця особливість викликана подіями серії «Roswell That Ends Well», в якій Фрай стає своїм власним дідом. У коментарі до DVD виконавчі продюсери Мет Ґрейнінґ і Девід Коен розповідають, що запланували складний план, який стоїть за подорожжю Фрая в майбутнє ще у пілотній серії, але відклали розробку цієї ідеї аж до четвертого сезону.

Пародії, алюзії, цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Назва серії пародію заголовок фантастичного фільму 1951 року «День, коли Земля завмерла» (англ. The Day the Earth Stood Still).
  • По дорозі до кімнати в бібліотеці, де знаходиться Головний Мозок, Фрай і Ліла проходять повз окрему кімнату, в якій зберігаються твори Стівена Кінґа (з заголовками від «A» до «Aardvark»).

Особливості українського перекладу[ред. | ред. код]