The Luck of the Fryrish

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Серія «Футурами»
«Щастить, як фрайландцю
The Luck of the Fryrish»
Сезон № 3
Серія № 36
Перший показ 11 березня 2001 року
Сценарій Рон Вайнер
Режисер(и) Кріс Лауден
Код виробника 3ACV04
Хронологія
Попередня Наступна
A Tale of Two Santas The Birdbot of Ice-Catraz

«The Luck of the Fryrish» (укр. «Щастить, як фрайландцю») — четверта серія третього сезону анімаційного серіалу «Футурама», що вийшла в ефір у Північній Америці 11 березня 2001 року.

Автор сценарію: Рон Вайнер.

Режисер: Кріс Лауден.

Сюжет[ред. | ред. код]

Серія починається сценою з 1970-х років, де глядач бачить народження Філіпа Фрая і ревнощі його старшого брата Єнсі.

Дія знов повертається у 3000 рік. Фрай змучений браком фортуни, який переслідує його скрізь: він програє всі гроші на кінських перегонах, його мало не вбиває струмом під час спроби дістати останню доларову банкноту, яку вітром занесло на лінію електропередачі, а потім він падає у сміттєвий бак. Фрай пригадує, як у юності знайшов семилисну конюшину, що принесла йому талан і допомогла перемогти брата у баскетболі та на змаганні брейкерів. Разом із Лілою та Бендером він спускається у підземелля до руїн старого Нью-Йорка, щоби знайти талісман.

Глядач бачить сцену з 1980-тих років, у якій Фрай ховає щасливу конюшину в сейфі для платівок. У 3000 ж році Бендер відкриває сейф, і Фрай бачить, що листочок зник, виснувавши, що Єнсі вкрав його. Неподалік друзі бачать статую Єнсі з семилисною конюшиною на лацкані піджака і з підписом «Філіп Дж. Фрай — перша людина на Марсі». Фрай лютує — Єнсі вкрав не лише його талісман, але також його ім'я і мрію всього життя.

Професор Фарнсворт знаходить в Інтернеті біографічний фільм про «Філіпа Фрая». Команда дізнається, що він був мільйонером, рок-зіркою та астронавтом (всім тим, чим мріяв стати Фрай). Після смерті героя було поховано на «Летючих Луках» (орбітальному кладовищі) разом із джерелом його фортуни — семилисною конюшиною. Сердитий Фрай вирушає разом з друзями туди, щоби пограбувати могилу. Дія знов пересувається на початок XXI століття: Єнсі Фрай нишпорить у підвалі серед речей свого безвісти зниклого брата, шукаючи музичні записи для свого весілля. В одному з конвертів платівок Єнсі знаходить конюшину і забирає її собі.

Фрай, Ліла і Бендер знаходять потрібну могилу і починають рити. Але раптом Фрай збиває мох із пам'ятника, відкриває раніше непомічену частину напису і заходиться її читати. Дія перестрибує в минуле: Єнсі та його дружина вибирають ім'я для новонародженого сина і зупиняються на імені «Філіп» — на честь зниклого брата Єнсі, за яким він дуже сумує. На щастя батько дарує синові щасливу конюшину. У наступному кадрі відкривається повний напис на пам'ятнику: «Тут лежить Філіп Дж. Фрай, названий на честь свого дядька, щоби нести його дух». Фрай кладе конюшину назад у могилу свого небожа. Серія завершується під звуки пісні гурту Simple Minds «Don't You Forget about Me» («Не забувай про мене»).

Визнання[ред. | ред. код]

  • Автор сценарію серії Рон Вайнер отримав премію «Енні» за «Видатне особисте досягнення в написанні сценарію анімованої телевізійної програми» у 2001 році [1].
  • У 2006 році сайт «IGN.com» присудив цій серії дев'яте місце у списку найкращих 25-ти серій «Футурами», завдяки несподіваній кінцівці та емоційному сюжету [2] [Архівовано 16 лютого 2007 у Wayback Machine.].

Пародії, алюзії, цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Професор обурюється результатами перегонів, посилаючись на принцип невизначеності.
  • Назва серії є алюзією на поширений в англомовному світі вираз «щастить, як ірландцю».
  • Пісня, яка звучить наприкінці серії («Don't You Forget about Me» гурту Simple Minds), була тематичною піснею фільму 1985 року «Клуб «Сніданок». Саме в конверті з платівкою, яка містить саундтрек до цього фільму, Фрай ховає свою щасливу конюшину.
  • Ідучи крізь руїни старого Нью-Йорка, Фрай навмисне перебігає вулицю, глузуючи з заходів, впроваджених у його часи мером Рудольфом Джуліані задля підвищення безпеки вуличного руху.
  • Знайомий Фрая «Noticeably F.A.T.» («Випуклий Ж.І.Р.») — пародія на нью-йоркського репера Notorious B.I.G. («Сумнозвісний З.Д.О.Р.О.В.И.Л.О.»).
  • У документальному фільмі про життя Філіпа Фрая-молодшого фігурує ісландська зірка Нйорд — алюзія на Бйорк.
  • Також у документальному фільмі є сцена, в якій Філіп Фрай-молодший здійснює першу висадку на Марс і встановлює на поверхні планети американський прапор. Прапор рухається так, ніби на Марсі дме легенький вітер. Ця сцена є алюзією на популярну теорію змови, яка стверджує, ніби посадка «Аполлона 11» на Місяці не відбулася, а відеокадри цих подій є підробкою, на що вказує помічений кимось рух прапора на Місяці через вітер, якого там бути не може.
  • Ідучи кладовищем, Фрай, Ліла і Бендер проходять повз могили невідомого коміка — алюзія на могилу невідомого солдата та на актора Мюррея Ленгстона, який виступав під псевдонімом Невідомий Комік.

Особливості українського перекладу[ред. | ред. код]

  • Обираючи ім'я для новонародженого Фрая-старшого, його батько каже: «Мені подобається «Філіп» — змінимо життя на краще». Це рекламне гасло компанії Philips.
  • Перебираючи платівки в сейфі, Бендер вигукує: «Найкраща музика 80-х років XX століття!», а Ліла перелічує: «Софія Ротару, Василь Зінкевич, Іво Бобул і т.д.».
  • Один з об'єктів на Летючих Луках має назву «Хребет Заньковецької».