Spanish Fry

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Серія «Футурами»
«Афрайдизіак
Spanish Fry»
Сезон № 4
Серія № 71
Перший показ 13 липня 2003 року
в Україні 10 листопада 2007 року
Сценарій Рон Вайнер
Режисер(и) Пітер Аванзіно
Код виробника 4ACV17
Хронологія
Попередня Наступна
Three Hundred Big Boys The Devil's Hands Are Idle Playthings

«Spanish Fry» (укр. «Афрайдизіак») — сімнадцята серія четвертого сезону анімаційного серіалу «Футурама», що вийшла в ефір у Північній Америці 13 липня 2003 року.

Автор сценарію: Рон Вайнер.

Режисер: Пітер Аванзіно.

Прем'єра в Україні відбулася 10 листопада 2007 року.

Сюжет[ред. | ред. код]

Команда «Міжпланетного експреса» вирушає у туристичний похід до лісів північного заходу США — місць, де, згідно з легендою, живе снігова людина («Біґфут»). Тимчасом як друзі влаштовуються на ночівлю у наметах, Фрая, який блукає хащами в пошуках загадкової істоти, викрадають інопланетяни. Зранку він повертається до табору без носа. З новин команда дізнається, що викрадення людських носів останнім часом стали справжньою пошестю через те, що інопланетяни вважають їх потужним афродизіаком (під назвою «людський ріг»). Разом із Лілою і Бендером Фрай вирушає на рейд чорними ринками Галактики, і зрештою знаходить секс-шоп, власник якого продав його ніс Лррр, правителю планети Омікрон Персей VIII.

Прибувши на планету, друзі дізнаються, що Лррр і його дружина Нднд переживають кризу подружніх стосунків, а «ріг» було придбано з метою врятувати їх. Фраю вдається вблагати інопланетян повернути йому ніс, проте Бендер повідомляє Лррр про деякі особливості людської анатомії, й той наказує відрізати Фраєві пеніс («нижній ріг»), який він планує зажити як афродизіак. Ліла переконує подружжя омікроніанців, що штучна стимуляція пристрасті не є для них виходом, і пропонує влаштувати романтичну вечерю на земній лісовій галявині під зорями. План Ліли зазнає поразки, намагання розчулити Лррр і Нднд піснею також не дає результатів, і перспектива позбутися пеніса для Фрая стає неминучою. Аж тут раптово з'являється Снігова людина.

Парковий рейнджер Рейнджер Парк, який багато років полював за Біґфутом із камерою, захоплено фотографує його і намірюється відтяти йому ногу як трофей. Омікроніанці приголомшені цим. Лррр розуміє, що його намір відтяти пеніс Фраю робить його жорстоким, таким як рейнджер. Він виголошує емоційну промову про рівність і цінність усіх Божих створінь. Розчулена Нднд впізнає в чоловікові того самого поета, якого вона колись покохала. Подружжя пристрасно цілується і заходиться кохатися, порадивши присутнім відійти на безпечну відстань — не менше 500 метрів. Біґфут деякий час дивитися на інопланетян і згодом зникає у хащах.

Під час фінальних титрів демонструється чергова серія передачі «Страшні двері», в якій божевільний вчений створює нову істоту із суміші ДНК найзліших тварин світу — й отримує в результаті людину.

Послідовність дії[ред. | ред. код]

  • Ця серія є третім випадком, в якому вступна музична тема відрізняється від звичайної: вона виконується а капела Біллі Вестом і Джоном ДіМаджіо в стилі вокальної перкусії (на відміну від вступу до «Bender Should Not Be Allowed on TV», де актори виконують тему на тлі звичайного супроводу).
  • На галактичному базарі помітна група роботів, які смажать на багатті автомобіль — той самий, що фігурував у серії «The Lesser of Two Evils».
  • Для демонстрації свого носа Фрай показує власнику секс-шопа своє фото в компанії Сьорба Маккензі — персонажа серії «Fry and the Slurm Factory».

Пародії, алюзії, цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Оригінальна назва серії є алюзією на «шпанську мушку», комаху, отрута якої використовується як афродизіак.
  • Назва «людський ріг» є алюзією на легенду, яка стверджує, що ріг носорога також є афродизіаком.
  • Назва галактичного секс-шопу «The Beast With Two Bucks» (укр. «Звір з двома баксами») є грою слів, пов'язаною з виразом «the beast with two backs» (укр. «звір з двома спинами») — розповсюдженим евфемізмом на позначення сексу. Фраза походить із трагедії Шекспіра «Отелло».
  • Постійні жарти й кепкування Бендера з геніталій Фрая є пародією на комедійний серіал виробництва «Фокс» «Одружені … та з дітьми», в якому жарти сексуального характеру супроводжуються аналогічним сміхом і схвальними вигуками аудиторії.
  • Сцена викрадення Фрая інопланетянами пародіює пілотну серію «Секретних матеріалів».
  • Останній епізод, в якому Біґфут зникає у лісі, імітують відомі суперечливі кадри, зняті Роджером Патерсоном і Робертом Ґімліном у 1967 році.
  • Сюжетна зав'язка серії подібна до зав'язки повісті Миколи Гоголя «Ніс».
  • Ліла співає для Лррр і Нднд пісню Вітні Х'юстон «I Will Always Love You».

Особливості українського перекладу[ред. | ред. код]

  • Національний парк, в якому зупиняється на ночівлю команда «Міжпланетного експреса», і де пізніше вечеряють Лррр і Нднд, має назву «Дрова»
  • Одна з реплік Фрая: «Снігова людина, ти вивчив українську?»
  • Перед прибуттям на Галактичний базар Фрай стверджує, що команда «побувала на всіх чорних ринках Галактики, навіть „Радіо“» (йдеться про ринок електроніки «секонд-хенд», розташований коло станції Караваєві дачі у Києві).

Примітки[ред. | ред. код]