VLC media player

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з VLC Media Player)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
VLC Media Player
Зверху: VLC 3.0.12 на Linux у середовищі GNOME,
знизу: налаштування у VLC 3.0.10
Тип Програвач мультимедіа
Розробники The VideoLAN Organization
Стабільний випуск 3.0.18 (29 листопада 2022; 16 місяців тому (2022-11-29)[2])
Платформа Багатоплатформений
Операційна система Microsoft Windows, macOS, Linux, Android, ChromeOS, iOS, iPadOS, tvOS, watchOS, FreeBSD та інші[3]
GNU фреймворк Qt[4][5], Ncurses[5] і Cocoa[5]
Мова програмування Ядро: C
Інтерфейс: C++ (Qt), Objective-C (Cocoa), Swift, Java
Модулі: Lua
Доступні мови 97[6]
Українська мова Так[6]
Стан розробки Актуальний
Ліцензія GPL вер. 2.0+, LGPL вер. 2.1+ для бібліотек, кодеків і більшості модулів
Репозиторій code.videolan.org/videolan/vlc
Вебсайт videolan.org

VLC (VideoLAN Client) — кросплатформений та вільний плеєр проєкту VideoLAN. VLC здатний програвати різноманітні аудіо- та відеофайли, CD та DVD-диски, інтернет-радіо за різними протоколами та має багато інших можливостей. Попри наявність у назві слова «client», він також може бути сервером потокової трансляції файлів в реальному часі на один або кілька комп'ютерів мережі чи записувати вихідні дані у файл. Підтримує мережеві протоколи IPv4 та IPv6. VLC підходить для більшості сучасних операційних систем, в тому числі Windows, Linux і Mac OS X. VLC, починаючи з версії 0.7.2, уже завантажили понад 437 млн разів, не рахуючи завантаження через дистрибутиви Linux. VLC має багату бібліотеку власних кодеків і є чи не єдиним плеєром, що добре програє зіпсовані чи недовантаженні файли. Має багатомовний інтерфейс користувача[9].

Історія[ред. | ред. код]

Проєкт VideoLAN був заснований студентами французького університету École Centrale Paris. Тепер робота над проєктом перейшла до The VLC Team, що включає спільноту розробників з 20 країн світу. Спочатку розробники створювали зв'язку двох програм для трансляції відео через мережу: сервера VLS (VideoLAN Server) і клієнта VLC (VideoLAN Client). У версію 0.5.0 плеєра VLC, що вийшла у січні 2003 року, розробники додали реалізацію потокового виводу з можливістю перекодування «на льоту». З версії 0.7.0 плеєр може виводити кілька джерел в один вихідний потік, а з версії 0.8.0 перекодовувати для потоку будь-які формати, що здатен відтворити. Таким чином існування VLS стало непотрібним і тепер його розробка припинилася. Крім VLC, у VideoLAN розробляють ще ряд допоміжних проєктів, переважно бібліотек програмування. Вибір дорожнього конуса як логотипа програми пояснюється хобі спільноти програмістів VIA, до якої також входить VideoLAN, — колекціонуванням цих виробів.[10]

Версія 2.1, що вийшла у вересні 2013, примітна переводом більшості модулів з ліцензії GPLv2+ на LGPLv2.1 +, що допускає зв'язування модулів з власницькими продуктами і відкритими проєктами, поширюваними під ліцензіями, не сумісними з GPL.[11] Крім раніше переведених з ліцензії GPLv2+ на LGPLv2.1+ базових бібліотек libVLC, libVLCcore, libdvbpsi, libaacs і libbluray, відзначено завершення процесу зміни ліцензії для майже всіх модулів. Ліцензія LGPL тепер застосовується до модулів розмежування доступу, кодеків, пакувальників і розпаковальників медіа-контейнерів, модулів для фільтрації, виводу і змішування звуку, модулів виводу і коригування відео, модулів виводу тексту, парсеру XML і блоків оптимізації з використанням інструкцій ARM NEON і SSE2. Таким чином, майже весь код VLC тепер доступний під ліцензією LGPL.

Архітектура[ред. | ред. код]

VLC має модульну архітектуру, що дозволяє легко підключати підтримку нових форматів файлу, кодеків, фільтрів тощо. Деякі модулі відсутні у готовій скомпільованій програмі і для того, щоб їх використати, необхідно скомпілювати джерельні коди вручну. Існує понад 300 модулів для VLC.

Підтримка операційних систем[ред. | ред. код]

VLC багатоплатформна програма. На даний час, VLC працює на таких платформах:

Підтримка форматів[ред. | ред. код]

VLC Media Player[12] має власні кодеки для відтворення аудіо та відео. Підтримка різних форматів залежить від операційної системи, на якій працює VLC.[13] Версія 3.0 додасть підтримку сферичних відео формату Spatial Video а також сферичних фотографій на панорам[14].

Читання форматів[ред. | ред. код]

Вхідні дані
UDP/RTP Unicast або Multicast, HTTP, FTP, MMS, TCP/RTP Unicast, DCCP/RTP Unicast, DVD, VCD, SVCD, CD Audio, DVB (тільки на Linux), Video acquisition (через V4L чи DirectShow), RSS/Atom подачі і з локальних файлів на комп'ютері.
Формати контейнерів
3GP,[15] ASF, AVI, FLV, MKV, QuickTime, MP4, Ogg, OGM, Annodex, WAV, MPEG-2 (ES, PS, TS, PVA, MP3), AIFF, Raw audio (DTS, AAC, AC3/A52), Raw DV, MXF, VOB, Matroska (MKV).
Відеоформати
Cinepak, DV, RealVideo, H.263/H.263i, H.264, H.264/MPEG-4 AVC, HuffYUV, Indeo 3,[16] MJPEG (A/B), MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4 Part 2, Sorenson 1/3 (отже, підтримується програвання модифікованого відео Sorenson H.263, завантаженого з YouTube), Theora (alpha 3), VC-1, VP5, VP6, WMV, DIVX (1/2/3/5).
Субтитри
DVD, SVCD, DVB, OGM, Matroska, SubStation Alpha (частково),[17] SubRip, Advanced SubStation Alpha (частково),[17] MPEG-4 Timed Text, текстові файли (MicroDVD, SubRIP, SubViewer, SSA1-5, SAMI, VPlayer), Vobsub, MPL2,[18] Teletext.[18]
Аудіоформати
AAC, AC3, ALAC, AMR,[15] DTS, DV Audio, XM, FLAC, MACE, MP3, PLS, QDM2/QDMC, RealAudio,[19] Speex, Screamtracker 3/S3M, TTA, Vorbis, WavPack,[20] WMA, MIDI, Creative™ Voice.

Формати для потокової трансляції (запису)[ред. | ред. код]

Формати контейнерів
ASF, AVI, Fraps, FLV,[18] MP4, Ogg, Wav, MPEG-2 (ES, PS, TS, PVA, MP3), MPJPEG, FLAC, MOV.
Відеоформати
H.263, H.264/MPEG-4 AVC, MJPEG, MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4 Part 2, VP5, VP6, Theora, DV.
Аудіоформати
AAC, AC3, DV Audio, FLAC, MP3,[21] Speex, Vorbis.
Протоколи потоків
UDP, HTTP, RTP, RTSP, MMS, File.

Інтерфейси[ред. | ред. код]

VLC підтримує велику кількість інтерфейсів. Для Windows та Linux інтерфейсом за замовчуванням є Qt 4, для Mac OS X — Cocoa, для BeOS — Be API. Старі версії на Windows та Linux використовували wxWidgets як інтерфейс за замовчуванням. Підтримка Qt4 була додана у версії 0.9.0.[22] В цей час бібліотека wxWidgets повністю вилучена з програми.

Великоднє яйце у Qt-інтерфейсі VLC (значок у заголовку)

У Qt-інтерфейсі є великоднє яйце, яке «вдягає» значок заголовка програми у шапку Санта Клауса. Великоднє яйце проявляє себе з 18 грудня (за тиждень перед католицьким Різдвом) по 1 січня.

Також підтримуються скіни довільної форми, а отже й скіни популярних плеєрів Winamp та XMMS. Крім графічних, є текстовий інтерфейс, що дозволяє керувати програмою через командний рядок або написанням скриптів. Для віддаленого керування існує вебінтерфейс та зв'язок через Telnet.

Рішення на основі VideoLAN[ред. | ред. код]

Рішення на основі VideoLAN включає наступні програми:

  • VLS (VideoLAN Server) з можливістю трансляції на один або декілька комп'ютерів мережі файлів формату MPEG-1, MPEG-2 і MPEG-4, DVD-відео, цифрового телебачення, включаючи супутникове, а також відео в реальному часі
  • VLC (спочатку званий VideoLAN Client), який можна використовувати або як сервер потокової трансляції файлів формату MPEG-1, MPEG-2 і MPEG-4, DVD-відео та відео в реальному часі на один або декілька комп'ютерів мережі, або як клієнт для прийому, декодування і демонстрації відеопотоків в різних операційних системах
Повний загальний вид рішення на основі VideoLAN

Інші можливості[ред. | ред. код]

Для Mozilla Firefox та інших браузерів платформи Gecko існує плагін VLC, що дає можливість відтворювати аудіо та відео з вікна браузера.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Jean-Baptiste Kempf : VLC, la success-story d'un entrepreneur français
  2. VLC 3.0.18 Vetinari
  3. Official download of VLC media player
  4. Qt Interface
  5. а б в VLC playback Features
  6. а б VLC media player localization
  7. VLC media player
  8. а б в http://www.videolan.org/vlc/index.en_GB.html
  9. Архівована копія. Архів оригіналу за 5 липня 2008. Процитовано 30 серпня 2008.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  10. Jon Lech Johansen (23 червня 2005). VLC cone (англ.). So sue me: Jon Lech Johansen's blog. Архів оригіналу за 26 червня 2013. Процитовано 3 липня 2008.
  11. Релиз медиаплеера VLC 2.1.0 [Архівовано 30 вересня 2013 у Wayback Machine.] // opennet.ru 26.09.2013
  12. [1]
  13. VLC features list (англ.). VideoLAN Project. Архів оригіналу за 26 червня 2013. Процитовано 1 липня 2007.
  14. VLC 360° Technical Preview. VideoLAN. Архів оригіналу за 29 листопада 2016. Процитовано 28 листопада 2016.
  15. а б Щоб скористатись кодеком AMR, VLC і FFmpeg повинні бути скомпільовані з підтримкою AMR. Це пояснюється тим, що ліцензія AMR не сумісна з ліцензією VLC.
  16. Кодеки Indeo 4 і Indeo 5 не підтримуються.
  17. а б Поточна версія підтримує тільки частину форматування SSA/ASS (тільки вивід кольорів без позиціонування, анімації тощо). Анонсовано, що це буде виправлено у версії 0.9.0.
  18. а б в Буде додано в 0.9.0
  19. Програвання Real Audio доступне лише через бібліотеку FFmpeg, яка, в цей час, підтримує тільки декодер Cook (RealAudio G2 / RealAudio 8).
  20. Зараз підтримується тільки при інкапсуляції у формат Matroska і без підтримки багатоканальності.
  21. VLC має бути скомпільований з підтримкою mp3lame.
  22. Jean-Baptiste Kempf (10 лютого 2007). Qt4 Interface. Yet another blog for JBKempf. Архів оригіналу за 26 червня 2013. Процитовано 24 липня 2010.

Посилання[ред. | ред. код]