World of Warplanes

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
World of Warplanes
Розробник Білорусь Wargaming.net
Україна Persha Studia
Видавець Wargaming.net
Дистриб'ютор Steam
Жанр(и) MMO-екшен, Авіасимулятор
Платформа PC (Microsoft Windows)
Дата випуску 30 травня 2012 року (закритий бета-тест)
2 липня 2013 року (відкритий бета-тест)
12 листопада 2012 року (онлайн-реліз)
Режим гри багатокористувацька гра і кооперативний режим[1]
Мова англійська[1], російська[1], французька[1], німецька[1], польська[1], чеська[1], японська[1] і спрощена китайська[d][1]
Українська так
Технічні деталі
Рушій BigWorld
Носій цифрова дистрибуція
World of Ward
Офіційний сайт
CMNS: World of Warplanes у Вікісховищі

World of Warplanes (укр. Світ бойових літаків) — відеогра, клієнтська масова багатокористувальницька онлайн-гра в реальному часі в жанрі аркадного авіаційного екшна, анонсована білоруською студією Wargaming.net 7 червня 2011 року в місті Лос-Анджелес на виставці Electronic Entertainment Expo. Гра розробляється компанією Persha Studia в Києві (Україна), видавцем виступає Wargaming.net. Стала доступна 12 листопада 2013 року. Часовий період більшості представленої в грі авіаційної техніки — «Золота доба бойової авіації» (період між Першою і Другою Світовими війнами ), Друга Світова війна та наступне десятиліття. У жовтні 2017 року було випущено[2] оновлення World of Warplanes 2.0, яке значно змінило гру і отримало набагато кращі оцінки журналістів і гравців, ніж попередня версія.

Історія[ред. | ред. код]

Анонс та перші подробиці[ред. | ред. код]

  • 7 червня 2011 компанія Wargaming.net анонсувала гру на найбільшій ігровій виставці E3 2011 в Лос-Анджелесі.[3]

Літакова ММО, розробкою якої займається зовнішня студія, буде присвячена повітряним баталіям на «сталевих птахах» періоду 30-х — 50-х років XX століття — епохи розквіту гвинтової військової авіації.

«Розробка нового проекту — великий і дуже відповідальний крок, але ми до цього кроку готові, — зазначив глава Wargaming.net Віктор Кислий. — Успіх World of Tanks показав, що нам під силу випускати ігри світового рівня. Сподіваємося, що World of Warplanes повторить цей успіх. А, може, і перевершить його».

  • 15 липня 2011 на офіційному сайті World of Tanks була опублікована стаття «World of Warplanes. Перші деталі». У ній було зазначено, що схожим з WoT залишиться не тільки геймплей, але й загальна глобальна карта і фінансова система.

World of Warplanes представить військові машини декількох ключових періодів в історії літакобудування — від біпланів початку століття до реактивних прототипів кінця Другої світової, які стали прабатьками сучасних «сталевих птахів». Гравцям будуть доступні сотні літаків головних повітряних наддержав, кожен з яких буде володіти унікальними характеристиками і поведінкою в бою. Віртуальним пілотам постануть на вибір три основні класи техніки: одномоторні винищувачі, найефективніші в ближньому маневреному бою, двомоторні винищувачі, небезпечні для будь-якого супротивника завдяки потужному озброєнню, і штурмовики — головні мисливці за наземними цілями.

Альфа-тест[ред. | ред. код]

  • 8 серпня 2011 Wargaming.net оголосила про створення промо-сайту гри, початок набору в альфа-тест і відкриття офіційного форуму.
  • 17 серпня 2011 з'явилися деякі подробиці про гру, а так само трейлер, який буде представлений на Gamescom 2011.
  • З 6 по 9 жовтня на виставці Ігромір 2011 пресі була представлена ​​альфа-версія гри з обмеженим набором техніки, карт і відключеною системою прокачки. На ігровому порталі GoHa.Ru гра отримала безліч позитивних відгуків:
«Літаки - це вам не танки! Багато елементів інтерфейсу або моделей літаків здадуться звичними для завзятих танкістів, але сам бій, його динаміка і швидкості - це щось абсолютно нове»
  • 21 грудня 2011 року на офіційному форумі було опубліковано початкове дерево розвитку американських машин, які будуть представлені в грі.
  • 12 січня 2012 року були оголошені приблизні строки початку закритого бета-тестування — перший квартал 2012 року.
  • 13 січня 2012 року Wargaming.net оголосили ім'я студії, яка займається розробкою гри — Persha Studia.
«Над World of Warplanes працює талановита й незвично досвідчена команда, яка реалізувала немало достойних проектів, — сказав голова Wargaming.net Віктор Кислий. — Співпраця з ними значно розширює наші можливості, дозволяючи одночасно сфокусуватися на декількох іграх»
  • 16 січня 2012 року розробники відповіли на популярні питання західних гравців у темі «Відповіді розробників-2» на офіційному форумі гри.
  • 20 січня 2012 року розробники представили релізне дерево німецьких машин.
  • 23 лютого 2012 року на честь дня захисника Вітчизни стартував[4] глобальний альфа-тест проекту та відкрили офіційний портал [Архівовано 23 лютого 2019 у Wayback Machine.], що має спільну авторизацію з порталом World of Tanks.
  • 28 лютого 2012 року розкрили подробниці радянської гілки розвитку літаків, представлений тізерний ролик і скриншоти нових машин.
  • 6 березня 2012 року був випущений перший геймплейний ролик

Бета-тест[ред. | ред. код]

Закритий бета-тест[ред. | ред. код]

  • 22 травня 2012 року анонсували дату початку закритого бета-тесту гри — 31 травня[5]. Пізніше дата початку бета-тестц була перенесена на 30 травня.
«... всі заявки, подані на участь в глобальному альфа-тесті, залишаються в силі та будуть мати пріоритет при наборі до закритого бета-тесту».

Кількість таких заявок перевищило 600 тис.

  • 31 серпня 2012 року було оголошено про те, що кількість заявок перевищило 1 млн.
  • з 4 квітня 2013 року Угода про нерозголошення конфіденційної інформації по проекту World of Warplanes (NDA) припинила свою дію і поступилася місцем Користувацькій угоді (EULA).
«З цього моменту учасники закритого бета-тесту отримують право вільно поширювати інформацію про гру, демонструвати відео та скриншоти, обмінюватися думками про гру на відкритих форумах. Набуття чинності Користувацької угоди дозволить розгорнути широку дискусію з різних аспектів гри в співтоваристві World of Warplanes, дати можливість оцінити проект більшому числу його шанувальників».
  • з 15 травня 2013 року всі розділи офіційного форуму World of Warplanes стають відкритими для користувачів, незалежно від того, чи є вони тестерами гри.

Відкритий бета-тест[ред. | ред. код]

  • 2 липня 2013 року розпочався перший етап відкритого бета-тесту гри, після якого відбулося кілька додаткових етапів бета-тестування.[6]
  • 20 серпня була офіційно анонсована дата релізу 25 вересня 2013 року в Росії та 26 вересня 2013 року в Європі та Північній Америці.

Оновлення 2.0[ред. | ред. код]

10 жовтня 2017 року на офіційному Youtube-каналі World of Warplanes був опублікований ролик «World of Warplanes. Новий ігровий режим»[7], який анонсував вихід оновлення World of Warplanes 2.0, в якому був радикально змінений геймплей, ігровий режим і оновлена ​​графіка.

Геймплей[ред. | ред. код]

Гра розробляється на тому ж рушію, що і World of Tanks — BigWorld, але за словами розробників він спеціально адаптований під літаки.

Техніка в грі[ред. | ред. код]

У World of Warplanes присутні більш ніж 250 різних бойових літаків[8] виробництва СРСР, Німеччини, США, Великої Британії, Японії, Франції та Китаю. Наявна в грі техніка розділена на відповідні національні «дерева» з «гілками», що відповідають класу літака: винищувачі, багатоцільові винищувачі, важкі винищувачі, штурмовики і бомбардувальники. Крім того, присутні преміум літаки, які можна придбати без вивчення. Вони забезпечують підвищену винагороду за результатами ігрових сесій (боїв).

Кожне дерево техніки починається від біпланів I рівня, що відносяться до міжвоєнного періоду, і завершується розвиненою реактивної технікою X рівня. Всі літаки, крім Преміум техніки, можуть бути вивчені і вдосконалені за допомогою накопичення очок досвіду і кредитів безпосередньо під час гри.

Удосконалення літаків передбачає установку різних модулів: озброєння, двигунів, обладнання та спорядження. У грі є декілька тисяч різних конфігурацій літаків, які, поряд з можливістю зміни зовнішнього вигляду за допомогою камуфляжів, емблем та прикрас, дозволяють гравцям створювати унікальні бойові машини.

Поділ літаків на класи передбачає значні відмінності в їх льотно-технічних характеристиках, вогневій потужності і стилі пілотування та ведення бою. Крім того, літаки різних націй одного класу і рівня відрізняються за характеристиками, імітуючи реальні ЛТХ і досвід застосування літаків в історії. Наприклад, радянські і японські літаки перевершують німецькі та американські за горизонтальною маневреністю, а ті, в свою чергу, відрізняються більшою висотністю і ефективністю у вертикальних віражах. Ігровий клієнт World of Warplanes містить інструменти, що дозволяють порівнювати літаки між собою. Інтернет-сайт World of Warplanes містить розділ з короткими історичними та ігровими відомостями про кожен з наявних у грі літаків. Національні «дерева» техніки регулярно поповнюються новими літаками. З моменту виходу гри в 2013 р в ній з'явилися нові нації, «гілки» літаків і класи.

Ігрові режими[ред. | ред. код]

Основний з моменту виходу версії 2.0 ігровий режим «Завоювання» є поєднанням PvP (повітряний бій проти літаків під керуванням інших гравців) і PvE-геймплея (повітряний бій проти літаків під керуванням ботів і штурмовка наземних цілей). Передбачено два типи бою — стандартний бій, в якому протиборчі команди формуються спеціальним алгоритмом, і тренувальні кімнати, в яких склад команд і окремі налаштування бою повністю визначаються гравцями. Тренувальні кімнати призначені як для новачків, які прагнуть поліпшити свої навички, так і для досвідчених команд, що відпрацьовують тактики, оцінюють нові літаки або практикуються у стрільбі і пілотуванні. У них відключено винагороду досвідом і кредитами.

Також в грі доступна система початкового навчання нових гравців основам World of Warplanes.

У Стандартному бою пошкодження і знищення наземних і повітряних цілей, що належать команді противника, винагороджується очками досвіду і внутрішньою валютою (кредитами). Їх потім можна використовувати для того, щоб отримати доступ до нового контенту: вдосконаленим модулям для літаків, новим моделям техніки і т.ін. Перемога в стандартному бою досягається за допомогою захоплення різних ділянок на ігровий локації, які приносять очки ресурсів. Команда, що першою накопичила необхідну кількість ресурсів, перемагає. Захоплення територій відбувається шляхом знищення наземних і повітряних цілей в їх межах. Також можлива перемога шляхом повного знищення всіх літаків команди супротивника. Після втрати літака протягом більшої частини бою гравці можуть повторно вступити в бій завдяки механіці respawn-а. Багато територій на ігрових локаціях мають власні механіки, що впливають на ситуацію в бою і приносять користь команді, що їх утримує. Наприклад, Авіабаза дозволяє збитим гравцям вибрати іншу модель літака для повторного входу в бій, Командний центр направляє хвилі керованих AI бомбардувальників на території противника, а Військова база завдає по них ракетних ударів. Через деякий час після початку бою ігрову локацію «відрізає грозовий фронт», відключаючи механіку respawn-а.

Крім режиму «Завоювання», в грі існують режими «Супровід», «Війна на виснаження» і «Вторгнення». Вони відрізняються механізмами досягнення перемоги і зазвичай стають доступні під час ігрових подій-«марафонів», що відбуваються регулярно. Такі «марафони» найчастіше використовуються для презентації нових літаків.

Ігрові локації[ред. | ред. код]

Ігрові сесії (бої) проходять на 40 деталізованих і видовищних ігрових локаціях, заснованих на реальних ландшафтах і об'єктах, що зустрічаються в різних регіонах Землі.

Економіка гри[ред. | ред. код]

Економічна система World of Warplanes аналогічна World of Tanks.

У грі передбачено 4 види внутрішньої валюти: досвід, кредити, Жетони (з версії 1.9.4) і золото.

Досвід використовується для вивчення поліпшених модулів для літаків і подальшого вивчення нових літаків, розташованих на наступних рівнях в дереві розвитку техніки або в інших гілках. Крім того, досвід використовується для навчання екіпажу різним навичкам, що підсилюють ефективність літака в бою.

Кредити використовуються для ремонту отриманих в бою ушкоджень літаків, придбання нових модулів, обладнання та спорядження для них, і придбання інших літаків з дерев розвитку техніки.

Жетони використовуються для придбання різних внутрішньоігрових сутностей, наприклад, слотів для літаків у внутрішньоігровому Ангарі. Крім того, Жетони використовуються під час ігрових подій.

Золото використовується для придбання Преміума — спеціального статусу ігрового аккаунта, що збільшує винагороду досвідом і кредитами за результати бою і надає додаткові переваги (наприклад, можливість вибору оформлення Ангара). Також золото використовується для придбання окремих видів спорядження для літаків і інших ігрових сутностей, які прискорюють і спрощують гравцям доступ до нового контенту під час їх прогресії в грі.

Командна гра[ред. | ред. код]

У World of Warplanes можна об'єднатися в ланки (аналог взводів в WoT), а також створити свій клан.

Відгуки[ред. | ред. код]

World of Warplanes версії 1.х отримала змішані відгуки критиків і гравців. Зокрема, станом на 2014 рік рейтинг гри на Metacritic становив 69/100.

Вихід World of Warplanes версії 2.0 отримав в цілому позитивні оцінки від преси, представники якої відзначили поліпшення графіки, пожвавлення ігрового процесу і загальне спрощення геймплея, яке зробило гру більш доступною для гравців-початківців.

Приклади оглядів World of Warplanes 2.0 у пресі:

У той же час досвідчені гравці проекту і прихильники авіасимуляторів піддали оновлення критиці, засудивши посилення аркадного аспекту гри.

Співпраця з Iron Maiden[ред. | ред. код]

В рамках маркетингових заходів з просування World of Warplanes 2.0 в 2018 році розробники провели акцію спільно з легендарною британською метал-групою Iron Maiden та її солістом Брюсом Дікінсоном.

Wargaming отримала ліцензію на використання одного з ключових хітів групи Aces High від її паблішера SANCTUARY RECORDS GROUP LIMITED. Тематика пісні — будні пілотів винищувачів ВПС Великої Британії в дні Битви за Британію, — відмінно перегукується з тематикою World of Warplanes.

В рамках промо-акції була створена нова версія[10] відеокліпу для Aces High, в якій оригінальний відеоряд чергувався з відтвореним за допомогою ігрового движка. В кабіні легендарного британського винищувача Supermarine Spitfire, який зіграв ключову роль у відбитті атак Luftwaffe на Велику Британію, знаходився пілот-маскот Iron Maiden Едді. Ролик був опублікований на сайтах World of Warplanes, групах в Facebook і на каналі в YouTube.

Модель Supermarine Spitfire, яку Iron Maiden використовували для декорації сцени під час туру Legacy of the Beast в 2018 році, також була присутня в грі і доступна гравцям безкоштовно[11]. Додатково різні елементи в грі були оформлені в стилістиці альбомів і декорацій групи.[12]

Оскільки соліст Iron Maiden Брюс Дікінсон є завзятим ентузіастом авіації першої половини XX століття і професійним пілотом, Wargaming залучила його до створення серії історичних відеороликів, присвячених найбільш відомим літакам цього періоду. Брюс Дікінсон став послом WoWp і записав 11 серій відео про літаки[13], які перебувають в музеї Британських ВВС в Хендоні і представлені у грі.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е ж и к Steam — 2003.
  2. Игровой режим «Завоевание». worldofwarplanes.ru (рос.). Архів оригіналу за 23 лютого 2019. Процитовано 20 лютого 2019.
  3. Wargaming.net захватывает новые миры. worldofwarplanes.ru (рос.). Архів оригіналу за 23 лютого 2019. Процитовано 20 лютого 2019.
  4. 23 февраля стартует Глобальная альфа World of Warplanes. worldofwarplanes.ru (рос.). Архів оригіналу за 23 лютого 2019. Процитовано 20 лютого 2019.
  5. Закрытый бета-тест принимает новобранцев. worldofwarplanes.ru (рос.). Архів оригіналу за 23 лютого 2019. Процитовано 20 лютого 2019.
  6. Черговий бета-тест World of Warships вже на цих вихідних [Архівовано 20 грудня 2016 у Wayback Machine.] - PlayUA, 10 Березень 2015
  7. World Of Warplanes (WoWP). Официальный видео канал. (10 жовтня 2017), World of Warplanes. Новый игровой режим, архів оригіналу за 18 квітня 2019, процитовано 20 лютого 2019
  8. Самолёты | World of Warplanes. worldofwarplanes.ru (рос.). Архів оригіналу за 23 лютого 2019. Процитовано 20 лютого 2019.
  9. Вышло крупнейшее обновление в истории World of Warplanes. gameguru.ru (англ.). Архів оригіналу за 23 лютого 2019. Процитовано 22 лютого 2019.
  10. World Of Warplanes (WoWP). Официальный видео канал. (18 червня 2018), Iron Maiden - Aces High, архів оригіналу за 2 липня 2020, процитовано 20 лютого 2019
  11. Рок-марафон с Эдди. worldofwarplanes.ru (рос.). Архів оригіналу за 23 лютого 2019. Процитовано 20 лютого 2019.
  12. Легенда в World of Warplanes!. worldofwarplanes.ru (рос.). Архів оригіналу за 23 лютого 2019. Процитовано 20 лютого 2019.
  13. World Of Warplanes (WoWP). Официальный видео канал. (18 червня 2018), Дневники с Брюсом. Эпизод 1 - Hawker Hurricane, процитовано 20 лютого 2019

Посилання[ред. | ред. код]

Офіційні сайти