Вацлав Івановський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вацлав Івановський
Вацлаў Іваноўскі
Вацлав Івановський
Вацлав Івановський
Міністр освіти БНР
вересень 1918 — січень 1918
 
Ім'я при народженні: пол. Wacław Iwanowski
Народження: 25 травня 1880(1880-05-25)
с. Галавічполе, Щучинський район, Білорусь
Смерть: 7 грудня 1943(1943-12-07) (63 роки)
Мінськ, Білорусь
Поховання: Кальварійське кладовищеd
Країна: Білорусь
Освіта: Санкт-Петербурзький державний технологічний інститут
Ступінь: доктор технічних наук
Рід: House of Iwanowskid
Батько: Леонард Івановський
Мати: Q117303499?
Шлюб: Sabina Iwanowskad
Діти: Q46719458?, Q46719531? і Anna Korneckad

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Вацлав Івановський (псевдоніми: Вацюк Тройца, Браты Далецкія; 7 червня (25 травня) 1880(18800525), Білорусь — фольв. Лебідка, тепер в межах с. Галавічполе, Щучинський район, Білорусь — 7 грудня 1943, Мінськ, Білорусь) — білоруський політичний і громадський діяч, доктор технічних наук.

Біографічні відомості[ред. | ред. код]

Брати Тадас, Юрій і Вацлав Іванівські

Вацлав Івановський народився в сім'ї Леонардо Івановського, власника фільварку Лебідка Лідського повіту Віленської губернії. Закінчив у 1904 Санкт-Петербурзький технологічний інститут. З 1904 по 1913 займався науковою та викладацькою роботою в Санкт-Петербурзі. Засновник Білоруської революційної партії (1902). Після її розколу в 1903 очолив Коло білоруської народної освіти і культури. Займався видавничою діяльністю, уклав першу абетку сучасної білоруської мови. На початку 1906 створив і перше білоруське видавництво в Петербурзі — громаду «Загляне сонце і в наше віконце». Одночасно співпрацював з газетою «Наша доля» і «Наша нива» (псевдонім Вацюк Тройца).

У 19131915 Вацлав Івановський жив у Вільнюсі, працював у Вільнюському товаристві сільського господарства, керував Білоруським видавничим товариством, сприяв заснуванню білоруського книжкового магазину Вацлава Ластовського. Входив до кола тих діячів білоруського національно-демократичного руху, які включилися до складу ліберально-демократичної течії руху краєвців[1].

У березні-вересні 1915 — голова Білоруського товариства допомоги постраждалим від війни. В кінці 1915 відійшов від політичної діяльності. В Білоруський національний комітет під головуванням Романа Скірмунта обраний заочно. Після Жовтневого перевороту включився в політичну діяльність, брав участь у Першому Загальнобілоруському конгресі в Мінську.

У 1918 Вацлав Івановський став міністром освіти в уряді Білоруської Народної Республіки (БНР), який очолював Антон Луцкевич. У грудні 1918, після відступу німецьких військ, залишився в Мінську разом з Язепом Льосіком, Аляксандром Уласавим і деякими іншими членами Ради БНР.

У травні 1919 заарештований більшовиками і інтернований до Смоленська.

Після звільнення відмовився виїхати до Польщі, повернувся до Мінська, де працював завідувачем літературно-видавничого відділу Мінського губернського комісаріату освіти.

Восени 1919, переконавшись у хибності орієнтації на РСФСР, Івановський почав співпрацювати з польською адміністрацією, увійшов до Тимчасового білоруського національного комітету в Мінську. У лютому-березні 1920 як уповноважений Найвищої Ради БНР брав участь в білорусько-польських перемовинах, виступав за створення федерації Польщі та Білорусі. Одночасно займався розширенням мережі білоруських шкіл на Мінщині, керував Білоруським державним педагогічним університетом ім. Максима Танка, організував випуск літературного тижневика «Рунь». У жовтні 1920 став директором департаменту торгівлі в уряді Серединної Литви.

Вацлав Івановський з першою дружиною Сабіною з Ячиновських

Поділ Білорусі в результаті Ризького мирного договору позбавив Івановського надії на здійснення ідеї білоруської державності. Він відмовився від політичної діяльності і повернувся до наукової роботи. У 19221939 обіймав посаду професора Варшавського політехнічного інституту. Після підкорення Польщі нацистською Німеччиною, восени 1939 Івановський знову опинився у Вільнюсі, викладав в університеті.

У перші місяці анексії Білорусі німцями Івановський керував відновленим Білоруським національним комітетом у Вільнюсі. В 1942 був призначений німцями на посаду бургомістра Мінська. За словами Юрія Туронка, Вацлав Івановський, перш ніж виїхати з Вільнюса, доручив своїй доньці Анні вивезти з міста в Лебідки двох жінок єврейського походження — Емму Альтберг і її сестру Марію Арнольд.[2] Дружина і дочка Іванівського тому отримали звання «Праведник народів світу» в 2001 році.[3][4]

В 1943 був головою Білоруської ради довіри при генеральному комісарі Білорусі Вільгельмі Кубе, одночасно був заступником голови Білоруського наукового товариства, з 30 червня 1943 очолював Білоруську народну самодопомогу. Підтримував зв'язок з представниками Армії Крайової.

Загинув у результаті терористичного замаху. Похований на мінських Кальварійському цвинтарі.

Загибель[ред. | ред. код]

6 грудня 1943 Вацлав Івановський був важко поранений невідомими на вулиці, доставлений у шпиталь, але там залишений без лікарської допомоги[5] і наступного дня помер.

Раніше замах на нього приписували шефу мінського СД Штрауху, або радянським або польським партизанам, а виконавців вважали невідомими. Історик Юрій Туронак вважає, що вбивство було організоване з відома і згоди в. о. генерального комісара Білорусі Курта фон Готберга — Радославом Островським, який змагався за вплив з Івановським[6]. Називаються і прізвища виконавців[5] . У деяких джерелах виконавцем убивства названо М. Васьковича, працівника Мінської міської управи і члена Білоруського наукового товариства, який згодом втік до радянських партизанів.

Поширена версія про вчинення замаху радянськими партизанами була прийнята, в силу різних причин, як у післявоєнній радянській історіографії, так і в білоруському емігрантському оточенні.

Оцінки діяльності[ред. | ред. код]

Євген Хлябцевич і Броніслав Тарашкевич визначили Івановського як центральну фігуру білоруського життя в Петербурзі, а Максим Горецький — як вождя руху національного відродження перед Першою світовою війною. Потім фігура Вацлава Івановського на багато років була викреслена з історії білоруської культури і національного руху. Згідно з директивами комуністичної влади Білорусі, його представляли ворогом народу. Засудження Івановського радянською владою було викликане не тільки його позицією часів німецької окупації, воно стосувалося всієї його діяльності в цілому.[6] З 1990-х у погляді на цю суперечливу фігуру позначилися помітні корективи — в тому числі завдяки роботам польського історика Юрія Туронка.

Вшанування пам'яті[ред. | ред. код]

Могила Вацлава Івановського на Кальварійському цвинтарі

16 грудня 2006 відбулося урочисте відкриття надгробного пам'ятника Вацлаву Івановському.[7] Силами громадських активістів на могилі проводять толоки, приносять квіти.

Див. також[ред. | ред. код]

  • Єжи Іванівський, брат В. Іванівського
  • Тадеуш Іванівський, брат В. Іванівського
  • Олена Івановська, сестра В. Іванівського

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Смоленчук, А. Ф. Між Краёвость і національною ідеєю … С. 283.
  2. 20 несподіваних фактів про Вацлава Івановського. Архів оригіналу за 8 липня 2018. Процитовано 27 лютого 2019.
  3. ЯК РАДНЫЯ БНР ДАПАМАГАЛІ ГАБРЭЯМ У ЧАС ДРУГОЙ СУСЬВЕТНАЙ ВАЙНЫ [Архівовано 22 лютого 2020 у Wayback Machine.] (біл.)
  4. Kornecka Anna (Iwanowska); Mother: Iwanowska Sabina (Jaczynowska)
  5. а б Туронок, Німецька окупація …
  6. а б Туронок Ю.
  7. На Кальварії відкрито пам'ятник Вацлаву Іванівському. Архів оригіналу за 28 лютого 2019. Процитовано 27 лютого 2019.

Література[ред. | ред. код]