Праведник народів світу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Праведник народів світу
Дата створення / заснування 1963
Зображення
Країна  Ізраїль
Нагорода від Яд Вашем
Пов'язана категорія Категорія:Праведники народів світу з Польщі, d, Категорія:Праведники народів світу з Нідерландів, d, d, d, d, d, Категорія:Праведники народів світу з Франції, Категорія:Праведники народів світу з Греції, Категорія:Праведники народів світу з Італії, d, Категорія:Праведники народів світу з Латвії, d, d, Категорія:Праведники народів світу з Угорщини, Категорія:Праведники народів світу в Україні, d, Категорія:Праведники народів світу з Болгарії, Категорія:Праведники народів світу з Литви, Категорія:Праведники народів світу зі Швеції, Категорія:Праведники народів світу з Норвегії, Категорія:Праведники народів світу з Білорусі, Категорія:Праведники народів світу зі США, Категорія:Праведники народів світу з Німеччини, Категорія:Праведники народів світу з Румунії, d, Категорія:Праведники народів світу з Бельгії, Категорія:Праведники народів світу зі Словаччини, d, Категорія:Праведники народів світу з Чехії, d, d, d, d, d, d, d, d, Категорія:Праведники народів світу з Естонії, d, d, d, d, Категорія:Праведники народів світу з Японії і d
Офіційний сайт(англ.)
CMNS: Праведник народів світу у Вікісховищі
Диплом Праведника

Пра́ведник наро́дів сві́ту (івр. חסידי אומות העולם‎, хасидей умот ха-олам), може в частковому випадку стосуватись Бней Ноах чи Ноахідів, цей термін використовується в юдаїзмі і стосується неєвреїв, які виконують Сім законів нащадків Ноя і таким чином заслуговують на царство небесне.

У світському житті термін використовується державою Ізраїль для відзначення неєвреїв, які ризикували життям під час Голокосту, щоб врятувати життя євреям від знищення нацистами. Також часто світська нагорода перекладається українською просто Праведник світу.

Відзначення[ред. | ред. код]

У 1953 році для вшанування пам'яті жертв і героїв Голокосту рішенням Кнесету був заснований Яд Вашем. Одним з положень рішення було вшанування «Праведників народів світу». Праведником, згідно з рішенням, визнавалися неєвреї, що ризикували життям, рятуючи євреїв під час Голокосту. В 1953 році під юрисдикцією Верховного суду Ізраїлю було створено комісію, в обов'язки якої входить надання почесного звання «Праведника народів світу». У своїй роботі комісія керується певними критеріями, скрупульозно вивчаючи всі документи, свідчення тих, хто вцілів, та інших очевидців, оцінює історичні обставини й ризик для рятівника, на підставі чого вирішує, чи відповідає той чи інший випадок необхідним критеріям.

Щоб отримати відзнаку «Праведника», особа має задовольняти кілька вимог[1]:

  • тільки єврейська спільнота може висунути кандидатуру;
  • не беруться до уваги ті, що допомагали своїй родині, чи євреї, навернені в християнство;
  • допомога мала повторюватись і/або бути значною;
  • допомога мала надаватись без очікування будь-якої фінансової компенсації (хоча покриття витрат на їжу та проживання вважається допустимим).

Особа, що ризикувала, рятуючи євреїв під час Голокосту, та визнана Праведником народів світу, отримує в нагороду іменну медаль, почесний сертифікат і право додати своє ім'я до написаних на Стіні Честі в Саду Праведників у Яд Вашемі в Єрусалимі (останнє замість висадження дерев, від чого відмовились через брак місця). Рятівники або їхні найближчі родичі отримують нагороду під час церемонії в Ізраїлі або в своїх країнах в приміщеннях Ізраїльських дипломатичних представництв. Ці церемонії проводяться в присутності місцевих урядових представників і широко висвітлюються в медіа.

Згідно із законом Яд Вашем уповноважений «надавати почесне громадянство Праведникам народів світу на знак визнання їхніх дій, а якщо вони померли, пам'ятне громадянство держави Ізраїль». Кожний, визнаний Праведником народів світу, має право на сертифікат від Яд Вашему. У разі його смерті, його найближчому родичу надається право на визнання пам'ятного громадянства за померлим. Одержувачі, що вирішили жити в Ізраїлі, отримують пенсію у розмірі середньої заробітної платні, безплатне медичне обслуговування, а також допомогу у веденні господарства та медичному догляді.

Список[ред. | ред. код]

Країна походження Нагороди Примітки
Польща Польща 7112 В окупованій німцями Польщі всіх власників будинків карали смертю, якщо знаходили прихованого єврея в домі або господарстві, смерть була карою за надання будь-якої допомоги євреям, наприклад дати хліба чи води єврею, що проходив повз. Це були найсуворіші закони з усіх, встановлених нацистами в окупованій Європі[2][3].
Нідерланди Нідерланди 5851 Разом з двома громадянами Індонезії, що в той час проживали в Нідерландах. У Нідерландах за приховування євреїв людей зазвичай карали або концентраційними таборами, або розстрілом (зазвичай після рішення «трійки»). Кількасот членів комуністичного руху опору так і не отримали відзнаки за порятунок євреїв, через те що вони діяли як посередники при передачі євреїв (зокрема дітей) до сховків, і їхні імена так і залишаться невідомими (багато з них померли в концентраційних таборах).
Франція Франція 4130 Президент Франції Жак Ширак та інші достойники були відзначені нагородою Праведника народів світу на церемонії в Пантеоні, Париж в січні 2007 року. Також 160 французьких праведників було нагороджено Орденом Почесного легіону за їхні подвиги в порятунку французьких євреїв під час Другої світової війни[4].
Україна Україна 2691 Повний список онлайн на сайті Яд Вашем та в проєкті "Праведники народів світу. Україна"
Бельгія Бельгія 1767
Литва Литва 916
Угорщина Угорщина 869
Італія Італія 734
Білорусь Білорусь 669
Словаччина Словаччина 615
Німеччина Німеччина 638 Оскар Шиндлер (бізнесмен, який урятував більше тисячі євреїв, наймаючи їх на свою фабрику), Ганс та Софі Шоль (активні учасники руху опору «Біла троянда»), капітан Густав Шредер (командир «Рейсу проклятих»), офіцер Другої світової Вільгельм Гозенфельд, бізнесмен Бертольд Байтц, пастор Дітріх Бонхеффер.
Греція Греція 357
Росія Росія 215
Сербія Сербія 139
Латвія Латвія 138
Хорватія Хорватія 120
Чехія Чехія 119
Австрія Австрія 112
Молдова Молдова 79
Албанія Албанія 75
Румунія Румунія 69
Норвегія Норвегія 67
Швейцарія Швейцарія 49
Боснія і Герцеговина Боснія і Герцеговина 49
Вірменія Вірменія 24
Данія Данія 22
Велика Британія Велика Британія 22
Болгарія Болгарія 20
Північна Македонія Північна Македонія 10
Швеція Швеція 10
Словенія Словенія 10
Іспанія Іспанія 9
США США 5
Туреччина Туреччина 3
Естонія Естонія 3
Португалія Португалія 3
КНР Китай 2
Бразилія Бразилія 2
Чилі Чилі 2
Японія Японія 1
Люксембург Люксембург 1
Грузія Грузія 1
Ірландія Ірландія 1
Загалом 28 217[5] 1 січня 2022 року

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Gunnar S. Paulsson, "The Rescue of Jews by Non-Jews in Nazi-Occupied Poland, " published in The Journal of Holocaust Education, volume 7, nos. 1 & 2 (summer/autumn 1998): pp.19-44. Reprinted in "Collective Rescue Efforts of the Poles, " p. 256
  2. Holocaust Survivors and Remembrance Project: Poland
  3. Robert Cherry, Annamaria Orla-Bukowska, Rethinking Poles and Jews: Troubled Past, Brighter Future, Rowman & Littlefield, 2007, ISBN 0-7425-4666-7, Google Print, p.5
  4. Jacques Chirac Honors French World War II Saviors [Архівовано 27 вересня 2007 у Wayback Machine.], European Jewish Congress, April 11, 2007
  5. Праведники народов мира - по странам и национальной принадлежности спасителей Статистика на 1 января 2022. Процитовано 15.05.2023. 

Джерела та література[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Праведники народів світу : довідник / [за ред. І.Я. Щупака]. – Д. : Ткума, 2016. – 224 с. – (Українська б-ка Голокосту). – ISBN 966-383-769-7.

Посилання[ред. | ред. код]