Едмунд Ландау

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Едмунд Ландау
нім. Edmund Landau
Народився 14 лютого 1877(1877-02-14)[4][2][…]
Берлін, Німецька імперія[1]
Помер 19 лютого 1938(1938-02-19)[1][2][…] (61 рік)
Берлін, Третій Рейх[1]
Поховання Єврейське кладовище Васензе[5]
Країна  Німецька імперія
Національність євреї[6]
Діяльність математик, викладач університету
Галузь теорія чисел[7], математика[7] і комплексний аналіз[7]
Alma mater HU Berlin і Französisches Gymnasium Berlind
Науковий керівник Фердинанд Георг Фробеніус[8] і Лазар Фукс[9]
Вчителі Лазар Фукс
Відомі учні Joichi Suetsunad і Victor Levind[10]
Знання мов іврит, французька і німецька[2][11]
Заклад Геттінгенський університет, HU Berlin і Єврейський університет
Членство Леопольдина, Російська академія наук і Прусська академія наук
Magnum opus Проблеми Ландау, Landau's constantsd, Функція Ландау, Landau prime ideal theoremd, Нотація Ландау, Landau–Kolmogorov inequalityd і Landau–Ramanujan constantd
Конфесія юдаїзм[12]
Батько Leopold Landaud
Родичі Ісаак Якоб Шенбергd

Едмунд Георг Герман Ландау (нім. Edmund Georg Hermann Landau; 14 лютого 1877 — 19 лютого 1938) — німецький математик, працював в області теорії чисел і комплексного аналізу.

Біографія[ред. | ред. код]

Едмунд Ландау народився в Берліні. Його батько Леопольд Ландау був гінекологом і його мати була Джоанна Джейкоби. Ландау вивчав математику в Берлінському університеті, отримавши докторський ступінь в 1899 році і його абілітацію (бо пост-докторську кваліфікацію потрібно мати в німецьких університетах) в 1901. Його докторська дисертація була довжиною в 14 сторінок. Він викладав в Берлінському університеті з 1899 по 1909, після чого він завідував кафедрою в університеті Геттінгена. В 1905 році він одружився з Маріанн Ерліх, дочкою біолога Пола Ерліха, володаря Нобелівської премії.

Протягом 1920-х років, Ландау зіграв важливу роль в створенні Інституту математики в утвореному Єврейському університеті в Єрусалимі, де був обраний на професора. З наміром оселитися в Єрусалимі, він сам почав вивчав іврит і прочитав лекцію під назвою «Вирішені та невирішені проблеми в елементарній теорії чисел на івриті» 2 квітня 1925 року, під час інноваційної церемонії в Університеті. Він провів переговори з президентом університету, Юдом Магнесом, вважаючи його посаду в університету і будівлі, яка була для Інституті математики.

Ландау і його сім'я емігрувала до Палестини в 1927 році, і він почав викладати в Єврейському університеті. Сім'я важко пристосувалася до примітивного рівня життя аніж того, що було доступним в Єрусалимі. Крім того, Ландау став пішаком в боротьбі за контроль над університетом між Магнесом і Хаймом Вейцманом та Альбертом Ейнштейном. Магнес припустив, що Ландау був призначений ректором університету, але Ейнштейн і Вейцман підтримали Зеліга Бродецького. Ландау був дуже незадоволеним суперечкою і вирішив повернутися в Геттінген, залишаючись там, поки нацистський режим не змусив його покинути це місто після Machtergreifung в 1933 р Після цього він викладав тільки за межами Німеччини. Він переїхав до Берліна в 1934 році, де помер на початку 1938.

У 1903 році Ландау дав набагато простіший доказ, ніж тоді було відомо, щодо теореми простого числа, а потім запропунував перше систематичне трактування аналітичної теорії чисел в «Довіднику з теорії розподілу простих чисел». Він також зробив важливий внесок в комплексний аналіз.

Г. Х. Харді писав, що ніхто не був ще більш пристрасно відданий математиці, ніж Ландау.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Боголюбов А. Н., Математики. Механики. Биографический справочник. — К.: «Наукова думка», 1983. (рос.)

Посилання[ред. | ред. код]