РНК-залежна РНК-полімераза

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
РНК-залежна РНК-полімераза

РНК-зале́жна РНК-полімера́за, РзРп (англ. RNA-dependent RNA polymerase, RNA-directed RNA polymerase, RdRp) — це фермент, що каталізує синтез РНК молекули з РНК матриці.

За допомогою РНК-залежних РНК-полімераз РНК-вмісні віруси (такі як ВІЛ) копіюють свій геном.

Також РзРп рослин та нематод C. elegans потрібні для формування дволанцюгових РНК, які будуть брати участь в РНК інтерференції та пригнічувати активність РНК, які принесені при вірусному зараженні[1].

Рослинні РНК-залежні РНК-полімерази[ред. | ред. код]

Докладніше: РНК інтерференція

У рослин РНК-залежні РНК-полімерази виконують роль захисту організму від РНК-вірусів. Для цього продукуються спеціальні транс-міРНК (ta-siRNA, англ. trans-acting siRNA). В процесі генерації таких РНК з їх одноланцюгових РНК-прекурсорів бере участь Аргонавт білки AGO1 та AGO7 в комплексі з мікроРНК miR173 та miR390. Вони ріжуть прекурсор на менші частини, які розпізнає білок SGS3 (англ. SUPPRESSOR OF GENE SILENCING 3)[2] та РзРп RDR6[3] і добудовує другий РНК-ланцюг. Така довга дволанцюгова РНК ріжеться Дайсер-подібним білком DCL4 (англ. DICER-LIKE 4) та білком DRB4 на маленькі дволанцюгові РНК довжиною 21 нуклеотид. Тоді той ланцюг, що був добудований РНК-залежною РНК-полімеразою, разом з білком AGO1 може комплементарно впізнавати вірусні РНК та їх розрізати, запобігаючи таким чином продовженню вірусної інфекції[1]

У рослини Arabidopsis thaliana є шість білків РзРп: RDR1-RDR6.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Benjamin Czech & Gregory J. Hannon (January 2011). Small RNA sorting: matchmaking for Argonautes. Nature reviews. Genetics. 12 (1): 19–31. doi:10.1038/nrg2916. PMID 21116305. 
  2. Білок SGS3 Арабідопсису в датабазі UniProt Q9LDX1
  3. Білок РНК-залежна РНК-полімераза 6, RDR6, Арабідопсису в датабазі UniProt Q9SG02