Розплідник

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Розплідник — спеціалізоване племінне господарство для розмноження й вирощування тварин; а також (у переносному значенні) те, що є місцем зосередження або джерелом чого-небудь (розсадник)[1].

Як правильно: розплідник чи розсадник?[ред. | ред. код]

Згідно з СУМом розплідник — це «спеціалізоване племінне господарство для розмноження й вирощування тварин», і лише у переносному значенні «(місце зосередження або джерело чого-небудь») це слово буде синонімом до слова «розсадник», яке може мати таке ж переносне значення[2].

Щодо слова «розсадник» СУМ дає такі сільськогосподарські визначення: «місце, ділянка, де вирощують молоді рослини для пересадки» та «спеціальний ящик із землею для вирощування розсади овочевих і кормових культур, а також декоративних рослин»[3].

Отже, правильно казати, наприклад, «розсадник декоративних рослин», а не «розплідник декоративних рослин»[4].

Складовою розсадника є шкілка[5].

Види розплідників[ред. | ред. код]

Розплідник — це місце або заклад для розведення та вирощування (не плутати з притулком — тимчасовим прихистком) різних видів тварин. Як правило, це великий зоотехнічний об'єкт, розташований за межею міста. Звісно, є розплідники й міського типу, так звані домашні, розташовані в типовій міській квартирі. Зазвичай такий розплідник не має змоги вести повноцінну роботу з породою (кількість, наприклад, собак чи котів лімітується здоровим глуздом і розмірами квартири). Так само дуже багато проблем з вирощуванням тварин у квартирних умовах, оскільки за таких умов украй складно вирощувати найперспективніших індивідів. Однак тут вони ростуть у постійному контакті з заводчиком і його родиною, що позитивно впливає на психоемоційний розвиток тварин.

Одним із варіантів розплідника міського типу є так званий колективний розплідник. На чолі такої спільноти любителів певного виду тварин стоїть ентузіаст породи та керівник розплідника — заводчик. Він веде всю племінну документацію і вирішує, від яких батьків отримувати малят. Сам заводчик утримує кілька батьків, а всі інші тварини колективного розплідника живуть і народжують дитинчат у так званих утримувачів, своїх фактичних власників. Тут до труднощів описаного вище розплідника додається ще й те, що малята ростуть у непрофесіоналів і сам заводчик не може повною мірою оцінити результати свого розведення, позаяк не має змоги щоденно спостерігати за тваринами.

Найбільш правильним, зручним і функціональним, є розплідник заміського типу. Такі розплідники здебільшого розташовані на невеликій відстані від міста, на приватній території, що належить заводчику, і в безпосередній близькості від його дому. Ідеально, коли заводчик і його вихованці мешкають на одній території, але кожен має свій дім. У цьому випадку можна досягнути максимального комфорту й оптимальної функціональності розплідника. Тварини дуже соціальні істоти, їм потрібне спілкування з власником і заводчиком. Тож відповідальні заводчики постійно беруть до себе в будинок, у гості, своїх підопічних. Але кожна тварина має свій особистий життєвий простір для сну, ігор та приймання їжі[6].

Об'єкти розплідника[ред. | ред. код]

Чудово, коли крім будинку для тварин (основної будівлі розплідника), передбачено й будівлі господарського призначення. До них належать:

Залежно від фінансових можливостей, життєвого простору й особистого ставлення до справи розведення різних видів тварин розплідник можна доукомплектувати й іншими складовими — басейном або водною біговою доріжкою, ветеринарним кабінетом першої допомоги, карантинним приміщенням, пологовим відділенням, дитячим садком, фотостудією, офісом для приймання гостей розплідника[7].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Словник української мови. Академічний тлумачний словник (1970—1980). Архів оригіналу за 18 жовтня 2020. Процитовано 14 жовтня 2020.
  2. Там же. Архів оригіналу за 18 жовтня 2020. Процитовано 14 жовтня 2020.
  3. Там же. Архів оригіналу за 15 лютого 2020. Процитовано 14 жовтня 2020.
  4. Як правильно: «розсадник» чи «розплідник»?. Архів оригіналу за 14 жовтня 2020. Процитовано 14 жовтня 2020.
  5. http://sum.in.ua/s/shkilka
  6. Розплідник — що це?. Архів оригіналу за 16 жовтня 2020. Процитовано 14 жовтня 2020.
  7. Там же. Архів оригіналу за 16 жовтня 2020. Процитовано 14 жовтня 2020.

Джерела[ред. | ред. код]