Умра: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Addbot (обговорення | внесок)
м Вилучення 24 інтервікі, відтепер доступних на Вікіданих: d:q640480
стиль, оформлення
Рядок 1: Рядок 1:
{{Іслам}}
{{Іслам}}
'''Умра''' ({{lang-ar|}} عمرة‎) — мале паломництво до мекканської [[Кааба|Кааби]], яке, на відміну від [[хадж]]у, може проводитись у будь-який час. Умру краще здійснювати у місяці [[рамадан]], [[раджаб]] і [[зуль-хіджжа]] (коли умра здійснюється разом із хаджем). У [[іслам]]і здійснення самостійної умри вважається актом особистого благочестя і на відміну від хаджу не є обов’язковим обрядом
'''Умра''' ({{lang-ar|}} عمرة‎) — мале паломництво до мекканської [[Кааба|Кааби]], яке, на відміну від [[хадж]]у, може проводитись у будь-який час. Умру найкраще здійснювати у місяці [[рамадан]], [[раджаб]] і [[зуль-хіджжа]] (коли умра здійснюється разом із хаджем). У [[іслам]]і здійснення самостійної умри вважається актом особистого благочестя і на відміну від хаджу не є обов’язковим обрядом.


[[Файл:Kaaba at night.jpg|thumb|left|Паломники, що обходять довкола Кааби, в [[Мекка|Мецці]] під час умри в 2007 р.]]
Умрі передує обряд прийняття [[іхрам]]у, після чого паломник входить на територію [[Мечеть Аль-Харам|Мечеті Аль-Харам]], обходить Каабу ([[таваф]]), молиться, п’є воду із [[Замзам]]у і сім разів пробігає між пагорбами [[Сафа і Марва]] ([[Сай (мусульманський обряд)|сай]]). Якщо після умри не відбувається хадж, то паломник виходить зі стану іхрам.


Доісламська умра здійснювалась у весняному місяці раджабі та була сезонним обрядом. Елементами умри були, очевидно, обряди прийняття іхраму, ''таваф'' і принесення жертв, ''сай'' не входив до умри, про що свідчить [[сура]] 2: 158/153. Об’єднання умри і хаджу в 632 р. стало проявом релігійної політики [[Мухаммед]]а, що намагався ісламізувати основні язичницькі обряди.


== Див. також ==
[[Файл:Kaaba at night.jpg|thumb|left|Паломники, що обходять довкола Кааби, в [[Мекка|Мецці]] під час умри в 2007 р.]]
Умрі передує обряд прийняття [[іхрам]]у, після чого паломник входить на територію [[Мечеть Аль-Харам|Мечеті Аль-Харам]], обходить Каабу ([[таваф]]), молиться, п’є воду із [[Замзам]]у і сім разів пробігає між пагорбами [[Сафа і Марва]] ([[Сай (мусульманський обряд)|сай]]). Якщо після умри не відбувається хадж, то паломник виходить зі стану іхрам.<br />


* [[Хадж]]
Доісламська умра здійснювалась у весняному місяці раджабі та була сезонним обрядом. Елементами умри були, очевидно, обряди прийняття іхраму, ''таваф'' і принесення жертв, ''сай'' не входив до умри, про що свідчить [[сура]] 2: 158/153. Об’єднання умри і хаджу в 632 р. стало проявом релігійної політики [[Мухаммед]]а, що намагався ісламізувати основні язичницькі обряди
* [[Сафа і Марва]]
* [[Таваф]]


== Джерела ==
== Джерела ==
Рядок 13: Рядок 17:
* [http://islam-slovar.ru/books/u.html#13Umra А. Али-заде. Исламский энциклопедический словарь. Умра] {{ref-ru}}
* [http://islam-slovar.ru/books/u.html#13Umra А. Али-заде. Исламский энциклопедический словарь. Умра] {{ref-ru}}
* Ислам: Энциклопедический словарь.&nbsp;— М.: Наука. Главная редакция восточной литературы, 1991. С. 242 {{ref-ru}}
* Ислам: Энциклопедический словарь.&nbsp;— М.: Наука. Главная редакция восточной литературы, 1991. С. 242 {{ref-ru}}

== Див. також ==

* [[Хадж]]
* [[Сафа і Марва]]
* [[Таваф]]


[[Категорія:Хадж]]
[[Категорія:Хадж]]

Версія за 21:21, 7 червня 2016

Частина серії статей на тему:
Іслам
Аллах
Аллах
Аллах
ЄдинобожністьІсторіяТермінологія
Шаблон ШаблониКатегорія Категорія Портал

Умра ([] помилка: {{lang-xx}}: немає тексту (допомога) عمرة‎) — мале паломництво до мекканської Кааби, яке, на відміну від хаджу, може проводитись у будь-який час. Умру найкраще здійснювати у місяці рамадан, раджаб і зуль-хіджжа (коли умра здійснюється разом із хаджем). У ісламі здійснення самостійної умри вважається актом особистого благочестя і на відміну від хаджу не є обов’язковим обрядом.

Паломники, що обходять довкола Кааби, в Мецці під час умри в 2007 р.

Умрі передує обряд прийняття іхраму, після чого паломник входить на територію Мечеті Аль-Харам, обходить Каабу (таваф), молиться, п’є воду із Замзаму і сім разів пробігає між пагорбами Сафа і Марва (сай). Якщо після умри не відбувається хадж, то паломник виходить зі стану іхрам.

Доісламська умра здійснювалась у весняному місяці раджабі та була сезонним обрядом. Елементами умри були, очевидно, обряди прийняття іхраму, таваф і принесення жертв, сай не входив до умри, про що свідчить сура 2: 158/153. Об’єднання умри і хаджу в 632 р. стало проявом релігійної політики Мухаммеда, що намагався ісламізувати основні язичницькі обряди.

Див. також

Джерела