Театр війни

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Театр війни — у військовій справі умовне поняття, що передбачає сухопутну територію, морську акваторію і повітряний простір над ними, в межах яких збройні сили держав (коаліцій держав) можуть вести або ведуть військові дії стратегічного масштабу.

Театр війни не має строго визначених географічних кордонів. Зазвичай у нього включають один континент із прилеглими до нього акваторіями або один океан з узбережжями та архіпелагами і островами, що знаходяться в його межах. У зв'язку з цим іноді поняття «театр війни» вживають у значенні театру воєнних дій (ТВД) (наприклад, Атлантичний театр воєнних дій або ТВД).

За часів Другої світової війни виділялися театри війни: Європейський, Африканський, Тихоокеанський та інші. Театри війни можуть також включати декілька театрів воєнних дій. Так, в межах Європейського театру війни військовим командуванням НАТО виділяється Північно-Європейський, Центрально-Європейський та Південно-Європейський ТВД.

Також у міжнародному праві театром війни (ТВД) позначається сухопутна, морська і повітряна територія воюючих держав, а також відкрите море і повітряний простір над ним, у межах яких воюючі сторони можуть вести воєнні дії. За нормами міжнародного права театр війни (ТВД) не може включати сухопутну, морську та повітряну територію нейтральних держав, до театру війни не може включатися також та чи інша частина нейтралізованої території, режим котрій визначений спеціальною міжнародною угодою.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Радянська військова енциклопедія. «ТАШКЕНТ» — ЯЧЕЙКА» // = (Советская военная энциклопедия) / Маршал Советского Союза Н. В. Огарков — председатель. — М. : Воениздат, 1981. — Т. 8. — С. 9. — ISBN 00101-150. (рос.)

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]