Ґодзілла (фільм, 1998)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ґодзілла
Godzilla
Жанр трилер, наукова фантастика, фільм-катастрофа
Режисер Роланд Еммеріх[1]
Продюсер Дін Девлін[1]
Сценарист Дін Девлін[1], Роланд Еммеріх[1], Terry Rossiod[1] і Ted Elliottd[1]
На основі Ґодзілла (1954)
У головних
ролях
Метью Бродерік[1], Жан Рено[1], Марія Пітіллоd[1], Генк Азарія[1], Кевін Данн, Michael Lernerd, Гаррі Ширерd, Arabella Fieldd, Vicki Lewisd, Даґ Севантd, Malcolm Danared, Кріс Елліс, Кристиан Оберd, Frank Bruynbroekd, Гленн Маршаверd, Ненсі Картрайтd, Philippe Bergerond, Річард Ґантd, Клайд Кусацуd[2], Masaya Katōd[2], Derek Websterd[2], Seth Petersond[2], Nathan Andersond[2], Montae Russelld[2], Ал Сапієнцаd[2], Ленс Реддік[2], Джуді Реєс[2], Bodhi Elfmand[2] і Ken Lernerd[2]
Оператор Ueli Steigerd[1]
Композитор Девід Арнольд[1] і Michael Lloydd[1]
Кінокомпанія Centropolis Entertainmentd і TriStar Pictures
Дистриб'ютор TriStar Pictures
Тривалість 139 ± 0 хв.
Мова англійська, японська і французька
Країна  США[1]
Рік 1998
Кошторис $130 млн
Касові збори $379 млн[3]
IMDb ID 0120685
Наступний Godzilla: The Seriesd
CMNS: Ґодзілла у Вікісховищі

«Ґодзілла» (англ. Godzilla) — американський кайдзю-фільм Роланда Емеріха, знятий в 1998 році. Фільм є перезапуском серії однойменних японських фільмів. Рекламний слоган: Розмір має значення (англ. Size does matter).

Сюжет[ред. | ред. код]

Фільм розпочинається з кінохроніки про ядерні випробування у Французькій Полінезії і ігуан на тлі ядерних вибухів, які зазнали впливу радіоактивних опадів.

Далі дія переноситься в 1998 рік і розповідає про те, як кілька японських рибальських суден в південній частині Тихого Океану, неподалік від островів Французької Полінезії, зазнали нападу невідомого чудовиська. Ці події привертають увагу урядів США і Франції. Щоб розібратися, що це за чудовисько, до розслідування залучили співробітника комітету ядерного контролю доктора Ніка Татопулоса, який до цього 3 роки досліджував гігантських дощових черв'яків-мутантів в околицях Чорнобиля.

Татопулос досліджує сліди загадкового чудовиська в Панамі та інших місцях, після чого стає ясно, що воно поступово наближається до Сполучених Штатів Америки.

Чудовисько виходить з води в районі нью-йоркського фултонського рибного ринку і виявляється, що це гігантська ящірка-ігуана кілька десятків метрів заввишки, з трьома рядами шипів на спині і яка здатна пересуватися на двох задніх кінцівках. Ящір нападає на Манхетен, сіючи руйнування і смерть. Населення Манхетена терміново евакуюють, і починаються спроби нейтралізувати Ґодзіллу силами американської армії.

Нік Татопулос стає головним експертом по Ґодзіллі і пропонує виманити його за допомогою декількох вантажівок з рибою. Це спрацювало, і Ґодзілла виходить з укриття. Однак військові недооцінили це чудовисько. Ґодзілла вирвався з оточуючих його військових, знищивщи один танк, два джипи і три вертольоти, і потім, спритно ухиляючись від куль і снарядів, зник. Татопулосу вдалося знайти зразок крові Ґодзілли, вивчивши який він з'ясовує, що Ґодзілла — гермафродит, а, значить, в будь-який момент може розмножитися. Уберегти цю сенсаційну новину від всюдисущих журналістів і репортерів йому не вдалося, і Ніка усувають від вивчення Ґодзілли. Тим часом між Ґодзіллою і військовими відбувається чергова сутичка, в якій Ґодзіллу було поранено. Військові вирішують, що він загинув, і припиняють атаку.

Але тут починає проявляти активність агент французької розвідки Філіп Рош, який весь цей час крутився поблизу від Ніка і команди дослідників. Йому потрібно ліквідувати Ґодзіллу і його гніздо. Філіп і Нік об'єднуються і з командою французьких агентів вирушають на пошуки гнізда Ґодзілли в нью-йоркську підземку. За ними слідують журналістка Одрі Тіммонс (колишня дівчина Ніка) і оператор Віктор Палотті, які хочуть підготувати сенсаційний матеріал для каналу WIDF.

Досліджуючи підземку, команда знаходить тунель, по якому потрапляє в Медісон-Сквер-Гарден, де виявляє кладку Ґодзілли з понад 200 яєць. Незабаром з них починають вилуплюються дитинчата завдовжки 3 метри. Нік, Філіп, Віктор і Одрі зв'язуються з ВВС США і повідомляють їм про місцезнаходження гнізда Ґодзілли. Незабаром прилітають винищувачі F/A-18 і знищують гніздо.

Але тут повертається Ґодзілла (поки ще живий) і починає переслідувати Філіпа, Ніка, Одрі і Віктора, оскільки розуміє, що вони причетні до загибелі його потомства. Винахідливі сміливці намагаються заманити Ґодзіллу на Бруклінський міст, де його чекають військові, проте Ґодзілла приходить туди раніше них і влаштовує засідку. Коли автомобіль з Ніком і його друзями виїжджає на міст, Ґодзілла хапає автомобіль своїми величезними щелепами. В ході напруженої боротьби Ніку і його друзям вдається вирватися з пащі Годзілли і продовжити шлях. Ґодзілла, переслідуючи їх, випадково заплутується в металевих тросах, і це заважає йому нормально рухатися. Військові льотчики, користуючись нагодою, підлітають до Ґодзілли на винищувачах F/A-18 і обстрілюють його ракетами. Від отриманих поранень Ґодзілла гине. Всі жителі Нью-Йорка святкують перемогу над Ґодзіллою.

В останніх кадрах фільму видно, що одне яйце Ґодзілли все ж вціліло і починаються події мультсеріалу «Ґодзілла».

Кайдзю[ред. | ред. код]

В ролях[ред. | ред. код]

Історія створення[ред. | ред. код]

Перші розмови про американський фільм про Ґодзіллу розпочалися ще на початку 1980-х років, коли режисер Стів Майнер отримав спеціальний дозвіл від японської кінокомпанії Toho зняти фільм під назвою «Ґодзілла: Король монстрів» в 3-D форматі. Майнер намагався знайти студію для фінансування проєкту, представляючи концепт-арт і розкадровки, зроблені художником Вільямом Стаутом, а також готовий сценарій, написаним Фредом Декером. Попри певний інтерес в Голівуді, студії не хотіли знімати фільм із запропонованим $30 млн бюджетом, і права на екранізацію якого закінчилися в 1983 році.

У 1992 році TriStar Pictures придбала права на три фільми про Ґодзіллу з обіцянкою «залишатися вірними оригінальній серії — показати потужність і жах ядерної зброї і технологій». Сценаристи Тед Еліот і Тері Росіо були найняті, щоб написати сценарій і представили свій остаточний варіант наприкінці 1994 року. Раніше в цьому році, Ян де Бонт був призначений режисером фільму, так само була оголошено що фільм вийде в 1996 році. У цій версії Ґодзілла був штучним створенням, створеним атлантами, щоб захистити людство від монстра під назвою «Грифон», що призвелр б до фінальної битви в Нью-Йорку. Компанія Стена Вінстона була найнята, щоб зробити ефекти для фільму. Уїнстон також створив скульптуру Ґодзілли в дусі класичної серії і Грифона. Де Бонт пізніше покинув проєкт після того, як TriStar відмовилися затвердити його бюджет в розмірі $100-120 млн.

До виходу фільму «День незалежності» режисер Роланд Емеріх і продюсер Дін Девлін отримали права на Годзіллу, але за умови, що вони будуть дотримуватися власного бачення проєкту. Емеріх і Девлін дали завдання Еліоту і Росіо повністю переписати сценарій.

Патрік Татопулос раніше вже працював з Емеріхом і був найнятий, щоб розробити новий дизайн для Ґодзілли. Емеріх ніяк не обмежував Татопулоса, лише вказавши на те що монстр повинен неймовірно швидко бігати. Ґодзілла спочатку задумувався як велике, довгов'язе і стопоходяче морське чудовисько, але був перетворений в худу, пальцеходячу двоногу ігуану. Колір монстра також був змінений, щоб добре поєднуватися з міським середовищем. Було заплановано використати захоплення руху, щоб створити рух комп'ютерної Ґодзілли.

Знімання розпочали в 1997 році і закінчили в 1998. Підсумковий бюджет картини з урахуванням маркетингової кампанії виявився все ж близько $130 млн. Шанувальники японського оригіналу були не в захваті, проте фільм отримав глядацьке визнання і виявився цілком успішним у прокаті (близько $379 млн).

Премії і нагороди[ред. | ред. код]

  • 1998 — премія Saturn Академії наукової фантастики і фільмів жахів США за спецефекти.
  • 1998 — премія асоціації звукорежисерів США за найкращий звуковий монтаж.
  • 1999 — дві антипремії (найгірший фільм-ремейк, найгірша актриса другого плану) і ще 3 номінації на «Золоту малину» за найгіршу режисуру, сценарій і фільм.

Музика[ред. | ред. код]

До фільму про Ґодзіллу був записаний саундтрек, що включає кілька десятків інструментальних композицій та пісень, в створенні яких брали участь композитор Девід Арнольд, репер Паф Деді, група Jamiroquai та інші. Вийшов на аудіокасетах і CD через деякий час після виходу фільму в прокат.

Godzilla: The album/1998

  1. «Heroes» — The Wallflowers
  2. «Come with Me» — Puff Daddy featuring Jimmy Page
  3. «Deeper Underground» — Jamiroquai
  4. «No Shelter» — Rage Against the Machine
  5. «Air» — Ben Folds Five
  6. «Running Knees» — Days of the New
  7. «Macy Day Parade» — Michael Penn
  8. «Walk the Sky» — Fuel
  9. «A320» — Foo Fighters
  10. «Brain Stew» (The Godzilla Remix) — Green Day
  11. «Untitled» — Silverchair
  12. «Out There» — Fuzzbubble
  13. «Undercover» — Joey DeLuxe
  14. «Opening Titles» — David Arnold
  15. «Looking for Clues» — David Arnold

David Arnold — Godzilla: Complete Original Score/2007

Disc 1:

  1. The Beginning
  2. Tanker Gets It
  3. Chernobyl
  4. Footprint
  5. Footprints / New York / Audrey
  6. Chewing Gum Nose
  7. Ship Reveal / Nick Discovers Fish / Flesh
  8. The Boat Gets It*
  9. Dawn of the Species
  10. Joe Gets a Bite / Godzilla Arrives
  11. Mayor's Speech
  12. Caiman's Office
  13. Animal's Camera
  14. Military Command Center / New Jersey
  15. Audrey's Idea
  16. Evacuation
  17. French Coffee
  18. Subway Damage / Command Enters City
  19. Fish
  20. Guess Who's Coming to Dinner?
  21. 1st Helicopter Chase / Godzilla Swats a Chopper
  22. We Fed Him / Audrey Sees Nick
  23. Nick and Audrey / He's Pregnant /Audrey Takes the Tape / French Breakfast
  24. He's Preparing to Feed
  25. Nick Gets Fired / Nick Gets Abducted / Frenchie's Warehouse / Nick Joins the Foreign Legion

Disc 2:

  1. Chewing Gum
  2. Rumble in the Tunnel
  3. Godzilla O Park / Godzilla Takes a Dive / Godzilla Versus the Submarine / Egg Discovery
  4. Baby 'Zillas Hatch*
  5. Nick Phones for Help
  6. Eat the French
  7. Phillip Shoots the Lock
  8. Nick's Big Speech / The Garden Gets It
  9. He's Back! / Taxi Chase & Clue
  10. Big G Goes to Monster Heaven
  11. The End?
  12. The Beginning (no choir) (bonus)
  13. Footprints / New York / Audrey (alt.) (bonus)
  14. The Boat Gets It (alt.) (bonus)
  15. Gojira (album version)

Критика[ред. | ред. код]

Попри успіх, фільм отримав багато негативних відгуків як від фанатів японського оригіналу, так і від інших. На Rotten Tomatoes має 26 % «свіжості», що вже вважається «гнилим». На IMDb відгукнулися нейтрально, поставивши оцінку 5,3 із 10.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]