Батальйон міліції «Харків-1»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Батальйон міліції «Харків-1»
На службі 2014—2015
Країна Україна Україна
Тип Національна поліція
Чисельність 150
Гарнізон/Штаб Україна Україна, Харківська область
Гасло «Вогонь запеклих не пече» (с) Т. Г. Шевченко
Війни/битви Збройний конфлікт на сході України

Медіафайли на Вікісховищі

Батальйон міліції «Харків-1» (БПСМОП «Харків-1») — колишній добровольчий підрозділ патрульної служби міліції особливого призначення, створений у квітні 2014 року в структурі ГУ МВС України в Харківській області. Командир батальйону — Сергій Олександрович Янголенко. У 2015 році увійшов до складу батальйону поліції «Харків».

Передумови[ред. | ред. код]

У зв'язку з неспроможністю частини працівників ГУ МВС України в Харківській області виконувати свої службові обов'язки в умовах політичного розколу українського суспільства після Революції гідності, у квітні 2014 року головою МВС Арсеном Аваковим було прийнято рішення про створення на Харківщині добровольчого батальйону патрульної служби міліції особливого призначення (БПСМОП) «Харків-1» — для захисту від злочинних посягань та охорони громадського порядку[1][2][3].

Діяльність[ред. | ред. код]

Бійці спецпідрозділу у Слов'янську

Батальйон розпочав свою діяльність з охорони адміністративних будівель під час масових заворушень в місті у квітні — травні, а саме — будівлі Харківської міської Ради, ГУМВС України в Харківській області, Харківського міського управління ГУМВС України в Харківській області; були здійснені виїзди у відрядження до міст Києва та Чернігів для охорони та супроводження спецвантажів. У червні 2014 року особовий склад батальйону розпочав чергування на блокпостах на межі Харківської та Донецької областей, де він контролював транспортні потоки та виїзд населення із зони проведення АТО, а також займався охороною та супроводженням гуманітарних вантажів[4].

29 серпня в розпал боїв під Іловайськом батальйони МВС «Харків-1» та «Слобожанщина» одержали наказ в штабі АТО у Маріуполі зайняти Волноваху і розпочати активну оборону, щоб відтягнути на себе з-під Іловайська частину ворожих сил. Як пригадує Сергій Янголенко, під час маршу на Волноваху вони не зустріли підрозділів ЗСУ чи НГУ, — побачили лише на узбіччі дороги покинутий несправний танк; не виявилося силовиків і в самій Волновасі. Харків'яни зуміли протриматися до підходу 2 вересня 72-ї механізованої бригади ЗСУ — так Волноваха залишилася українською[5][6].

На початку вересня бійці міліцейського батальйону «Харків-1» провели операцію в Донецькій області по звільненню з полону полковника Служби безпеки України[7][8].

Силами двох батальйонів «Харків-1» та «Слобожанщина» була проведена зачистка міста Володарське від незаконних збройних угрупувань ДНР, за що Володарська райдержадміністрація оголосила особовому складу батальйону подяку[9].

Протягом двох місяців бійці батальйону виконували поставлені завдання в зоні проведення АТО після чого по ротації без втрат убитими або пораненими повернулися до Харкова[10].

Інциденти[ред. | ред. код]

У вересні Харківська обласна прокуратура відкрила кримінальне впровадження проти трьох міліціонерів з батальйону патрульної служби міліції особливого призначення «Харків-1» по підозрі в побитті та пограбуванні мешканця селища Козача Лопань Дергачівського району, який перебував у Харкові у власних справах. Як зазначили в прокуратурі:

Всі троє обвинувачених — старший сержант, сержант і молодший сержант — є новачками в міліції, оскільки всі вони прийшли туди працювати влітку цього року, а жорстокий злочин скоїли увечері 30 вересня в Харкові на одній з вулиць міста[11].

Відзнаки[ред. | ред. код]

2 серпня 2014 року командир БПСМОП «Харків-1» старший лейтенант міліції Сергій Янголенко «за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України» був нагороджений медаллю «За військову службу Україні» та іменною зброєю[12][13].

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Сергій Янголенко — ветеран харківського «Беркута»[14].
  • Інна Янголенко, дружина брата Сергія Янголенко — Андрія, який командує батальйоном МВС «Слобожанщина», несе службу на посаді рядового бійця в батальйоні «Харків-1»[15].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. В Україні створено 30 підрозділів особливого призначення — МВС. Архів оригіналу за 3 вересня 2014. Процитовано 14 грудня 2014.
  2. Батальйони патрульної служби міліції «Харків-1» та «Слобожанщина» запрошують на службу патріотів!. Архів оригіналу за 27 серпня 2014. Процитовано 26 серпня 2014.
  3. У Харкові чоловіків агітують вступати до місцевих добровольчих батальйонів. Архів оригіналу за 27 серпня 2014. Процитовано 26 серпня 2014.
  4. Чим займається батальйон «Харків-1» в зоні АТО. Архів оригіналу за 14 грудня 2014. Процитовано 14 грудня 2014.
  5. Прес-конференція командира батальйону «Харків-1» Сергія Янголенко. Архів оригіналу за 26 березня 2016. Процитовано 14 грудня 2014.
  6. Подяка батальйону «Харків-1» від міського голови міста Волноваха
  7. Батальйон «Харків-1»: Із полону терористів був звільнений високопосадовець силових органів України. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 14 грудня 2014.
  8. «Слобожанщина» та «Харків-1» звільнили з полону полковника СБУ в Донецькій області
  9. Подяка від Павлодарської райдержадміністрції
  10. Бійці «Харків-1» повернулись додому без втрат[недоступне посилання]
  11. Прокуратура звинуватила бійців міліцейського батальйону «Харків-1» в варварстві. Архів оригіналу за 20 грудня 2014. Процитовано 14 грудня 2014.
  12. УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 631/2014 «Про відзначення державними нагородами України». Архів оригіналу за 1 січня 2015. Процитовано 5 вересня 2014.
  13. У МВС нагородили бійців спецбатальйонів міліції Харківщини (Фото). Архів оригіналу за 14 грудня 2014. Процитовано 14 грудня 2014.
  14. «Краповий берет» — боєць спецназу
  15. У МВС нагородили бійців спецбатальйонів міліції Харківщини [Архівовано 14 грудня 2014 у Wayback Machine.], Урядовий портал, 17 листопада 2014

Посилання[ред. | ред. код]