2-й інтернаціональний легіон (Україна)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
2-й інтернаціональний легіон
Нарукавний знак батальйону
Засновано 2022
Країна  Україна
Вид Сухопутні війська
Чисельність Батальйон
Війни/битви

Російське вторгнення в Україну (2022)

Вебсайт 2legion.com
Командування
Поточний
командувач
Мирошниченко Руслан Миколайович

2-й інтернаціональний легіон — окремий батальйон спеціального призначення у складі Сухопутних військ Збройних сил України.

Історія[ред. | ред. код]

Легіон почав своє активне формування у жовтні 2022 року. Основою командного складу батальйону стали представники колишньої Першої інтернаціональної роти спеціального призначення Збройних сил України, які брали участь у бойових діях з відсічі збройної агресії Російської Федерації на сході України, зокрема у боях за Лисичанськ, Григорівку, Сіверськ та Бахмут.[джерело?]

Передумови створення[ред. | ред. код]

Метою створення Другого інтернаціонального легіону оборони України є надання можливостей іноземним добровольцям взяти участь у відсічі збройної агресії Російської Федерації проти України, відповідно до звернення Президента України до всього цивілізованого світу, яке було оголошено 27 лютого 2022 року з початком вторгнення Російської Федерації в Україну[1].

Для бійців батальйону принциповим є відновлення історичної справедливості шляхом подолання усіх проявів російського імперіалізму. Основу 2-го Інтернаціонального легіону складають українці, білоруси та грузини (картвели) — представники народів, які протягом століть ведуть боротьбу проти загарбницької політики, військової агресії та культурної експансії Російської імперії, Радянського Союзу, Російської Федерації.

У складі батальйону також проходять службу представники інших держав. Іноземні військовослужбовці Збройних сил України, особливо представники країн розвинених демократій, вважають, що вони беруть участь у боротьбі за демократичні цінності та право кожного народу відстоювати їх, а тому, цю боротьбу вони вважають своєю особистою. Для білорусів, наприклад, це усвідомлення того, що деокупація Білорусі можлива лише після перемоги України.

Бойовий шлях Легіону[ред. | ред. код]

З квітня 2023 року підрозділи 2-го Інтернаціонального легіону приєдналися до Сил оборони на півночі України. Район відповідальності легіонерів охоплює частину російсько-українського кордону.

З  червня 2023 року Легіоном сформовано тактичну групу, особовий склад якої виконує бойові завдання на найгарячішому напрямку східного фронту.

Символіка[ред. | ред. код]

Теперішній патч[ред. | ред. код]

У червні 2023 року командування 2-го Інтернаціонального легіону затвердило новий нарукавний знак, який виконаний у двох кольорах — червоно-чорні кольори бойового прапора борців за свободу України.

На нарукавному знаку зображено воїна-легіонера, який символізує добровольців зі всього світу, які долучилися до Сил оборони України і протидіють агресії Російської Федерації. Легіонери повстали на захист демократичних цінностей, які намагається знищити Росія, здійснюючи акти агресії і терору по всьому світу.

Легіонер тримає в руках спис. Спис — традиційний символ війни, його пов'язують з високою військовою доблестю, мужністю, честю, гідністю. Це сила єдиної мети і чіткого напрямку, подолання будь-яких перешкод, здатність заради блага інших досягати великих звершень.

Над воїном-легіонером напис лат. Viribus Unitis, що означає «Об'єднаними силами».

Попередній патч[ред. | ред. код]

На попередньому нарукавному знаку 2-го Інтернаціонального легіону оборони України було зображено три прапори.

Це відображає той факт, що основу 2-го Інтернаціонального легіону оборони України складають представники України, Грузії (Сакартвело) та Білорусі.

Синє поле символізує вільний світ та його боротьбу з темрявою.

На нарукавному знаку зображений гладіус, меч римських легіонерів, на фоні синього поля — це символізує підтримку України зброєю з боку країн розвинених демократій, а також це відсилка на боротьбу всього цивілізованого світу проти орд варварів.

Напис лат. Viribus Unitis означає «Об'єднаними силами».

Командування[ред. | ред. код]

  • Підполковник Фролов Володимир Васильович (червень-листопад 2022), загинув під час виконання бойового завдання на сході України.
  • Полковник Мирошниченко Руслан Миколайович (листопад 2022 — теперішній час)

Джерела[ред. | ред. код]

  • Бійці першої інтернаціональної роти спецпризначення ведуть бої за село Григорівка на Донеччині
  • Про загибель бійця 1 інтернаціональної роти Євгена з позивним «Елвіс»
  • У війні проти Росії загинули 2 американські бійці 1 інтернаціональної роти
  • Легіонери вільного світу. Ківі. https://lb.ua/. Лівий берег. 25 березня 2023. Процитовано 27 березня 2023.
  1. Звернення до громадян іноземних держав, які прагнуть допомогти Україні у її боротьбі проти російської агресії. president.gov.ua. Офіс Президента України. 27 лютого 2022.