17-й окремий мотопіхотний батальйон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
17-й окремий мотопіхотний батальйон
Нарукавний знак батальйону
Засновано 23 квітня 2014
Країна  Україна
Вид Сухопутні війська
Тип  Механізовані війська
Чисельність Батальйон
У складі
 57 ОМПБр
Походження  Херсонська область
c. Зелений Під
Військові конфлікти

Російсько-українська війна

Командування
Поточний
командувач
полковник
Олександр Щербина

Медіафайли на Вікісховищі

17-й окремий мотопіхотний батальйон (17 ОМПБ, в/ч А4279, пп В2304) — формування у складі Збройних сил України, створене як 17-й батальйон територіальної оборони «Кіровоград» з добровольців Кіровоградської області. Командир батальйону — полковник Щербина Олександр Олександрович.

Передісторія[ред. | ред. код]

19 березня 2014 Рада національної безпеки і оборони України ухвалила рішення про створення оперативних штабів при обласних державних адміністраціях прикордонних областей України[1]. У березні 2014 року на Лівобережній Україні було створено сім батальйонів територіальної оборони, а 30 березня 2014 року в. о. президента України Олександр Турчинов доручив керівникам обласних адміністрацій почати створення батальйонів територіальної оборони в кожній області України[2].

30 квітня 2014 було ухвалене офіційне рішення покласти функції створення батальйонів територіальної оборони в кожній області України на обласні військові комісаріати[3].

Формування батальйону[ред. | ред. код]

23 квітня 2014 року в приміщенні КДА зібралися представники громадськості, чиновники, військовослужбовці, де з кіровоградців, мобілізованих до лав Збройних сил України, було створено батальйон територіальної оборони. До 10 травня проходило «бойове улагодження» батальйону. Основні завдання, які ставляться перед ним — боротьба з диверсійними групами, забезпечення проходження через Кіровоградщину військової техніки Збройних сил України, охорона 21-го стратегічного об'єкта області. У поданні батальйону брав участь народний депутат України, кандидат у президенти України Олег Тягнибок, нардеп Святослав Ханенко, голова ОДА Олександр Петік[4]. В облдержадміністрації повідомили:

Військові фахівці провели відбір кандидатів, більшість з яких, раніше вже проходили службу в десантних військах, підрозділах спеціального призначення та інших бойових частинах[5].

Техніка, озброєння і спорядження[ред. | ред. код]

Особовий склад батальйону одержав легку стрїлецьку зброю. Після переформатування у мотопіхотний батальйон, підрозділ одержав важке піхотне озброєння і бронетехніку.

Діяльність батальйону[ред. | ред. код]

Після проведення навчання і бойового злагодження 17 БТрО був направлений на підсилення Приазовського рубежу оборони з дислокуванням у Мелітополі Запорізької області. З добровольців була сформована Окрема рота (80 вояк), яка виїхала на схід України на передову АТО. За час проведення АТО солдати і офіцери з Кіровоградщини виконували завдання по захисту конституційного ладу України в населених пунктах Мелітополь,Фащівка, Щастя, Станиця Луганська, Красноталовка, Біловодськ, Дебальцеве тощо. Станом на лютий 2015 року кіровоградський батальйон захищає місто Дзержинськ з горлівського напрямку[6].

18 жовтня по ротації бійці 17 батальйону територіальної оборони повернулися додому на відпочинок[7].

Переформатування[ред. | ред. код]

У листопаді 17 БТрО був переформатований у 17-й окремий мотопіхотний батальйон 57-ї мотопіхотної бригади, яка сформована на базі 17-го, 34-го і 42-го батальйонів.

Втрати[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. РНБО ухвалила привести армію в бойову готовність і запровадити візовий режим з Росією [Архівовано 11 листопад 2014 у Wayback Machine.] // NEWSRU.UA від 19 березня 2014
  2. В Україні створено сім батальйонів територіальної оборони, на черзі — ще 27 — Пашинський [Архівовано 11 листопада 2014 у Wayback Machine.] // «Сегодня.UA» від 30 березня 2014
  3. Міноборони: В областях створюються батальйони територіальної оборони [Архівовано 23 квітня 2015 у Wayback Machine.]//єдиний web-портал органів виконавчої влади України від 30 квітня 2014
  4. В Кировограде представили 17-й батальон территориальной обороны. Архів оригіналу за 24 жовтня 2014. Процитовано 15 листопада 2014.
  5. В Кировоградской области создан батальон территориальной обороны. Архів оригіналу за 25 липня 2014. Процитовано 15 листопада 2014.
  6. 17 мотопіхотний батальйон на передовій. Архів оригіналу за 22 лютого 2015. Процитовано 3 березня 2015.
  7. Додому повернулись бійці батальйону територіальної оборони Кіровоградщини (ФОТО). Архів оригіналу за 2 квітня 2015. Процитовано 22 січня 2015.

Посилання[ред. | ред. код]