Вілі (міфологія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вілі
Батько Бьор
Мати Бестла
Брати/сестри Одін і Ве
Частина від Вілі і Вéd і скандинавська міфологія
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Вілі  — один з перших Асів, брат Одіна та Ве, разом з якими створив Землю.

«Народження»[ред. | ред. код]

Аудумла

Колись, в часи, про які не знають ані люди, ані Боги, бо не було здатних запам'ятати, народився велетень Імір, а разом з ним з'явилася корова Аудумла. Молока в неї було достатньо, так, що вистачило навіть Імірові. Але Аудумлі не було чим харчуватися, тому вона лизала солоне каміння й наприкінці третього дня вилизала нову істоту — Бурі, тобто Той, Що Родить — яка стала прабатьком усіх Асів. В Бурі з'явився син, названий Бор, тобто Народжений. Бор узяв за дружину доньку велетня й у них з'явилися діти — Одін, Вілі та Ве.

Створення Землі[ред. | ред. код]

Багато подій відбувалось з Богами-братами, одного разу їм навіть довелося битися з Іміром, якого вони перемогли.

Брати кинули тіло Іміра в саму глибину Світової Безодні й зробили з неї Землю, а з крові — озера, річки, моря. Кістки Іміра стали горами, з уламків кісток та зубів вийшли скелі та валуни — недарма вони досі стирчать з води, намагаючись пропороти днище довірливому кораблеві… З черепа Іміра Боги побудували небосхил, а мозок кинули в повітря й зробили хмари — от чому такими підступними є темні хмари, які погрожують то хуртовиною, та градом. По тому Боги взяли іскри, які літали довкола й виблискували, вирвавшися з полум'я Муспеллю, й закріпили їх на небі. Так з'явилися нерухомі зорі. Іншим іскрам Боги дозволили літати в піднебессі, але кожній призначили місце й визначили шлях.

Марія Семенова, «Дев'ять світів», переклад Ілька Біленко-Шумахера.

Іміра плоть
стала землею,
кров його — морем,
кістки — горами,
череп став небом,
волосся — лісом.
 
З повік його Мідґард
людям створили
боги всеблагі;
з мозку його
створено було
темнії хмари

«Молодша Едда», переклад Ілька Біленко-Шумахера

Так Трьома Братами було створено світ Мідґард, але він не був заселений.

Створення людей[ред. | ред. код]

Імір

Одного разу брати йшли берегом створеного світу й побачили два дерева. Й задумались на тим, що буде, якщо дати їм життя? Взяли брати дерева й вирізали з них Людей. Одін, старший з братів, дав їм душу та життя, Вілі — розум та рух, а Ве наділив гарним виглядом, мовою, слухом та зором. Й дали чоловікові ім'я Аск, тобто Ясен, а жінці ім'я Ембла, що означало Верба. Й почався тоді рід людський, який Боги відмежували від інших світів повіками Іміра.

Наступні згадки про Вілі[ред. | ред. код]

На жаль, після створення людей про братів Одіна Вілі та Ве не зустрічається згадок. Принаймні, таких не містить в собі Едда ісландського поета та історика XIII століття Сноррі Стурлусона, яка є ледь не єдиним джерелом відомостей про германо-скандинавську міфологію.

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • Norrœn Dýrð (Северная Слава). norroen.info. Архів оригіналу за 15 березня 2012. Процитовано 21 лютого 2021.
  • Мифология древних германцев. Скандинавские мифы. web.archive.org. 15 березня 2009. Процитовано 21 лютого 2021.