Утґарда-Локі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Утґарда-Локі
Частина від скандинавська міфологія
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі
Велетень Утгарда-Локі, прикутий ланцюгами в печері. Ілюстрація Луї Мо. Видання Saxo Grammaticus 1898 року (Діяння данів).

Утґарда-Локі (Útgarða-Loki) — в скандинавських міфах є володарем замка Утґард в Йотунгеймі. Це один з Йотунів, його ім'я означає «Локі з Утґарду», на відміну від аса Локі.

Згідно з Молодшою Еддою, Тор під час своїх подорожей відвідував Утґард разом з Тьяльві та Локі, де вони взяли участь в декількох організованих Утґарда-Локі змаганнях. Всі вони були оманними. Локі змагався в обжерливості з вогнем, а Тьяльві в швидкості з думкою Утґарда-Локі. Тор боровся зі старою Еллі, яка виявилася Старістю. Крім того, Тор намагався підняти Йормунґанда, якого Утґарда-Локі зачаклував, аби змій виглядав як великий кіт, а також намагався випити з рогу, який іншим кінцем ішов у море.

Діяння данів[ред. | ред. код]

Згідно з хронікою «Діяння данів» («Gesta Danorum»), експедиція в землі велетнів зустріла одного з них на ім'я Утґартілокус (Utgarthilocus). Його було викликано, аби підняти шторм проти ворогів.

Ex qua item atrum obscenumque conclave visentibus aperitur. Intra quod Utgarthilocus manus pedesque immensis catenarum molibus oneratus aspicitur, cuius olentes pili tam magnitudine quam rigore corneas aequaverant hastas. Quorum unum Thorkillus, adnitentibus sociis, mento patientis excussum, quo promptior fides suis haberetur operibus, asservavit; statimque tanta foetoris vis ad circumstantes manavit, ut nisi repressis amiculo naribus respirare nequirent. Звідси гості можуть бачити темну, відразливого виду камеру, в глибині якої сидить Утґартілокус. Його руки та ноги сковано величезного розміру ланцюгами. Сильний сморід майже збивав з ніг тих, хто насмілювався підійти. Волосся його жахливо пахне й має вигляд та міцність сходів дерну. Торкіллус з друзями висмикнув з бороди цієї нерухомої фігури один з волосків та зберіг його як доказ своїх звитяг.

Змальований Сноррі Стурлусоном Утґарда-Локі нагадує нам про Локі не лише своїм им'ям, але й долею — Локі так само лежить в своїй печері, закутий в ланцюги.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Davidson, Hilda Ellis (ed.) and Peter Fisher (tr.) (1980). Saxo Grammaticus : The History of the Danes : Books I–IX.
  • Молодша Едда.