Дача Казаса «Рів'єра»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дача Казаса «Рів'єра»

45°10′48″ пн. ш. 33°21′29″ сх. д. / 45.18000° пн. ш. 33.35806° сх. д. / 45.18000; 33.35806Координати: 45°10′48″ пн. ш. 33°21′29″ сх. д. / 45.18000° пн. ш. 33.35806° сх. д. / 45.18000; 33.35806
Країна Україна Україна
Місто Євпаторія
Тип пам'ятка
Дата заснування 1912
Статус  культурна спадщина, санаторій

Дача Казаса «Рів'єра». Карта розташування: Автономна Республіка Крим
Дача Казаса «Рів'єра»
Дача Казаса «Рів'єра»
Дача Казаса «Рів'єра» (Автономна Республіка Крим)
Мапа
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Дача Казаса «Рів'єра» — дача в Євпаторії, Крим. Будинок збудований на початку ХХ століття і є пам'яткою архітектури й містобудування місцевого значення.

Розташування[ред. | ред. код]

Дача розташована в центральній частині Євпаторії у берега Чорного моря. Запроєктована в першому «курортному районі», розташована тепер за адресою: місто Євпаторія, Набережна Горького, 8. За цією є ж адресою розташовані Дача Кривицького «Остенде» та Дача Бобовича «Джаліта» — вони разом входять до складу санаторію «Ударник».

Опис будівлі[ред. | ред. код]

Будівлі дачі притаманна євпаторійська модерна архітектура, а сам проєкт, за визначенням місцевих краєзнавців, приписується архітектору Павлові Сеферову. Фасад дачі повернений назовні, в бік вулиці. На території збереглося кілька насаджень, якими створювався затишок внутрішнього дворика та укріплявся ґрунтовий покрив.

Історія[ред. | ред. код]

Достеменно невідомо, хто такий Бобович, що спонукало його побудувати дачу в Євпаторії. Та за переказами тих часів уже в 1910 році дача була заселена. Дослідники Євпаторії, приглядаючись до архітектурних елементів та стилю, стверджують, що автором-архітектором будівлі був відомий євпаторійський архітектор вірменського походження Павло Якович (Богос Акопович) Сеферов.

Розквіт маєтку[ред. | ред. код]

Розквіт маєтку припав на часи Першої світової війни. Коли велика кількість ранених та травмованих російських офіцерів були спрямовані до Криму щоби поправити їхнє здоров'я. Контраст між лихом війни та відпочинком у поєднанні з цілющими властивостями грязекурорту та моря популяризував Євпаторію. Відтак власники маєтків радо віддавали свої будівлі під пансіони для військових, хоч частина з них так і не виживала[1].

Курортний комплекс у радянські часи[ред. | ред. код]

Радикальні зміни: революція в Росії, розвал імперії та Громадянська війна та захоплення влади більшовиками, довели власника до її втрати. Як наслідок, на початку 20-х років ХХ століття маєтність Кривицького націоналізовано.

Тривалий час безгосподарчого його використання і пограбунків, негативно відобразилося на самій будівлі. Вона почала занепадати, руйнуватися, тоді місцеві партійні керівники звернулися до численних трудових колективів Країни Рад взяти під шефство більшість «націоналізованих в буржуїв» дач і маєтків. Таким чином, в місті зародився всесоюзного значення курорт, а з 1925 року, в дачі почав працювати корпус санаторію «Ударник»[2].

Сучасність[ред. | ред. код]

Постановою Кабінету Міністрів Кримської автономної області України, дача Казаса «Рів'єра» належить до пам'яток архітектури та містобудування і охороняється чинним законодавством. Оскільки уже склалася традиція, що ця будівля уже майже сотню років належала курортному закладу, то будівлю не відчужували до міського майна, а закріпили за відомим санаторієм, який і опікується збереженням, реставрацією й утриманням споруди. Наразі дача Кривицького розташована на території курортного центру «Перемога» санаторію «Ударник»[3]

У приміщенні дачі розташований корпус лікувального закладу. Тут хворі лікують: захворювання органів дихання (нетуберкульозного характеру), кістково-м'язової системи, нервової системи, системи кровообігу, гінекологічні захворювання, шкірні захворювання, захворювання опорно-рухового апарату, захворювання сечостатевої системи[4].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Перша світова війна сприяла зростанню популярності міста як курорту та залученню інвестицій для його розвитку. По знову відкритій залізниці (1915) везуть до Євпаторії на лікування поранених офіцерів і нижніх чинів. Громадянська війна, за існуючим тоді висловом, перетворила Крим на всеросійське кладовище. Архів оригіналу за 7 травня 2015. Процитовано 3 серпня 2015.
  2. З середини 20-х років життя в місті налагоджується завдяки НЕПу і створенню всесоюзного курорту на базі колишніх санаторіїв: "РККА" ("Приморський"), "ім. Семашко" ("Таласса"), а також дач, розташованих уздовж берега моря: "Світлана"("Кармен" Дувана), "Ударник" ("Рів'єра" Шишмана + "Остенде" Кривицького + "Джаліта" Бобовича + дача Казаса),. Архів оригіналу за 24 липня 2015. Процитовано 3 серпня 2015.
  3. Санаторій «Золотий берег» і дача Терентьєва. Архів оригіналу за 1 серпня 2015. Процитовано 3 серпня 2015.
  4. Дача Кривицького стала знаним центром здоров'я сімейного типу. Архів оригіналу за 15 грудня 2017. Процитовано 3 серпня 2015.

Джерела[ред. | ред. код]

  • В. А. Кутайсов, М. В. Кутайсова, «Евпатория: Древний мир, средние века, новое время». «Стилос», 2006;
  • В. Штіфтар «Дачный архитектурный пейзаж в Евпатории По Крыму». Збірник 3. «Крымское общество естествоиспытателей и любителей природы». — Сімферополь, 1916;
  • «Спутник по г. Евпатории». — Довідник-путівник, Євпаторія, 1916;
  • В. Драчук, В. Смірнова, Ю. Челишев, «Евпатория». — Сімферополь, 1979

Посилання[ред. | ред. код]