Лихачівка (Полтавський район)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
село Лихачівка
Країна Україна Україна
Область Полтавська область
Район Полтавський район
Рада Малорублівська сільська рада
Основні дані
Населення 215
Поштовий індекс 38622
Телефонний код +380 5350
Географічні дані
Географічні координати 49°55′59″ пн. ш. 34°40′50″ сх. д.H G O
Середня висота
над рівнем моря
114 м
Місцева влада
Адреса ради 38620, Полтавська обл., Котелевський р-н, с. Мала Рублівка, вул. Ковпака, 26
Карта
Лихачівка. Карта розташування: Україна
Лихачівка
Лихачівка
Лихачівка. Карта розташування: Полтавська область
Лихачівка
Лихачівка
Мапа
Мапа

CMNS: Лихачівка у Вікісховищі

Лихачі́вка — село в Україні, у Котелевському районі Полтавської області. Населення становить 215 осіб. Орган місцевого самоврядування — Малорублівська сільська рада.

Географія[ред. | ред. код]

Село Лихачівка знаходиться на лівому березі річки Ворскла та на правому березі річки Мерла, вище за течією річка Ворскла на відстані 1 км розташоване село Вільхове (Зіньківський район), вище за течією річка Мерла на відстані 2,5 км розташоване село Дем'янівка, нижче за течією на відстані 1,5 км розташоване село Васьки (Зіньківський район). До села прилягають лісові масиви.

Історія[ред. | ред. код]

Кінець XIV ст. на Полтавщині ознаменувався складним політичним становищем. Основні політичні гегемони у регіоні – Литва і Золота Орда ступили у смугу жорсткої боротьби за подальшу колонізацію цих земель.

У серпні 1399 р. на річці Ворскла за 10 км на південь від Котельви відбулася найкривавіша битва в історії людства та перша битва у Східній Європі, де пролунали постріли вогнепальної зброї – між литовським князем Вітовтом з татарами Темір-Кутлука. Вітовт зібрав польські, німецькі, литовські полки. З ним були татари Тохтамиша, які раніше через внутрішні чвари відійшли від Золотої Орди. Військо Вітовта в той час уже мало вогнепальну зброю. Після трьох днів переговорів почався бій. Татари почали відступати в «Дике поле». Вітовт з своїм військом перейшов Ворсклу, став переслідувати ворога. Тим часом татари під командуванням Едигея почали оточувати загони Вітовта. Вогнепальна зброя в чистім полі була малоефективна. Вітовт побачив, що Тохтамиш його зрадив, утік з поля бою, а його військо зазнало поразки. З невеликим загоном він почав тікати з поля бою. Татари гналися за ним до Києва. На полі бою полягло багато воїнів. Літописець перечислює тільки імена 50 князів.

В 1888 році археолог І.А. Зарецький з допомою дітей с. Лихачівки назбирав на дюнах 20 тисяч наконечників стріл. Більшість їх відносять до різних періодів скіфської доби , але є чимало слов'янських. Знаходили мечі XIV ст. східного типу. На думку деяких дослідників, це дає підтвердження того, що битва відбулась на цій місцевості. Другі історики припускають, що битва відбулась в районі, який охоплює сучасну територію між м. Полтавою і Новими Санжарами.

Населення[ред. | ред. код]

Мова[ред. | ред. код]

Розподіл населення за рідною мовою за даними перепису 2001 року[1]:

Мова Відсоток
українська 99,54%
російська 0,46%

Відомі люди[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Рідні мови в об'єднаних територіальних громадах України — Український центр суспільних даних