Обговорення користувача:Maxim Gavrilyuk/Архів 3

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Про барбусів

Добре. Я зразу ж паралельно створив і статтю з латинською назвою Puntius pentazona з перенаправленням на барбус п'ятиполосий (до двох інших статтей також). Може тоді поміняйте її на основну. А та з калькованою назвою нехай перенаправляє на латинську. Люди які шукатимуть інформацію, можуть і шукати за буквальним перекладом з російської. Я думаю, що з назвою не дуже і мудрували, буквально переклали латинську :) Хоча от тут пише п'ятисмуговий http://rybki.pp.ua/cyprinidae/barbuspentazona , але не знаю наскільки достовірне джерело. --Astellar87 (обговорення) 12:34, 23 квітня 2014 (UTC)

Я перейменував на латину, а в тексті залишив усі можливі варіанти для пошуку. Наведене джерело жахливий переклад з російської - там такі слова як «сімейство», «Сінгапур» (далі вже не читав). Успіхів, --Maxim Gavrilyuk (обговорення) 13:52, 23 квітня 2014 (UTC)
Доброго дня! Така от річ, треба мені консультацію. Шукав інформацію про Puntius pentazona. Колись (у радянських книгах про акваріум) цей вид називався Barbus pentazona мав 5 смуг на тілі, а також у нього був підвид з шістьма смугами Barbus pentazona hexazona. Потім, як я зрозумів рід Barbus розділили і виділили окреми рід Puntius, Плямистий вусач, а барбус із шістьма смугами став окремим видом Puntius hexazona. І ось я знаходжу http://www.seriouslyfish.com/species/puntius-pentazona/ та http://www.seriouslyfish.com/species/puntius-hexazona/ де вони раптом поміняні місцями -- у п'ятисмугого стало шість смуг і крапка під спинним плавцем, а шестисмугий має 5 смуг, більше того http://www.fishbase.org/summary/Systomus-pentazona.html тут на картинці аналогічно. Це трохи дивно, бо наврядки, той хто перший описуав і називав вид не вмів рахувати. Тепер не знаю як там писати. У англійській вікіпедії на картинці 5 смуг і в описі риби вказано, що 5. І кому вірити? Також побачив оце http://www.fishbase.org/Nomenclature/ScientificNameSearchList.php?crit1_fieldname=SYNONYMS.SynGenus&crit1_fieldtype=CHAR&crit1_operator=EQUAL&crit1_value=Puntius&crit2_fieldname=SYNONYMS.SynSpecies&crit2_fieldtype=CHAR&crit2_operator=CONTAINS&crit2_value=&typesearch=simple&group=summary&backstep=-2&sortby=validname

Виглядає, що рід Puntius теж поділили на різні групи (на fishbase інформація станом десь на початок 2013 року, на ITIS всі ті риби належать ще до Puntius, але там роки вказані десь 2003--2004). Це ж виходить, що тут Плямистий вусач треба переробляти і в тих статтях про акваріумних барбусів теж вказувати їхні нові valid name. Глянув, що у наших англомовних друзів вже так зроблено.

Вітаю! Якщо є декілька АД, треба вибирати більш авторитетне. У даному випадку Fishbase однозначно найбільш авторитетне джерело. Але я б не поспішав застосовувати нову систематику, вони повинна ще "прижитись", стати визнаною серед фахівців. На сьогодні дуже мало шансів, що хтось з акваріумістів буде шукати вид Desmopuntius hexazona. Поки можна навести як синонім. Щодо картинок - мені важко сказати щось конкретне, адже я аналізую тільки наведені Вами джерела. Може на seriouslyfish наплутали, може ці риби мають значну мінливість. Успіхів у ваших подальших пошуках! --Maxim Gavrilyuk (обговорення) 12:40, 25 квітня 2014 (UTC)

Людина уміла

Зауваження зрозумів, прошу у подібних правках ставити пояснення у історію статті для необізнаних з правилами МСОП і вживанням латинської мови у науковій назві, щоб не було відкидань логічних виправлень. Сподіваюсь на розуміння.--Розум (обговорення) 14:39, 12 травня 2014 (UTC)

До кожної правки пояснення не додаш, тим паче розлоге. А от перш ніж скасовувати правку іншого користувача, краще спочатку спитати. --Maxim Gavrilyuk (обговорення) 16:59, 12 травня 2014 (UTC)

Ворони

Вітаю, Максиме! Бачив в Одесі ворону, зовні дуже схожу на чорну. Хоча розумію, що в нас її не повинно бути. Осьо знімки:

На жаль поганої якості, бо робив на мобілку. Але бачу, що дзьоб не такий як у грака, а скоріш схожий на ґаву. Чи може то бути молодий крук? Дякую! --Yuriy Kvach (обговорення) 08:50, 12 червня 2014 (UTC)

перепрошую, а хіба не звичайна галка? --ursus (обговорення) 12:24, 12 червня 2014 (UTC)
Нє, зовсім нє! Галку я знаю, її важко не знати. В нас вони - рідкість. Це достатньо великий птах, розміром із звичайну гаву. І виглядає як чорна ворона (цих я багато бачив на заході, знаю як виглядають). Або я не знав що в нас чорної ворони не має бути - навіть і сумніву б не мав. Тому й схиляюсь до того, що це молодий крук. Крики у нас позамістом є, часто бачу. Таких "звірюк" як ця я вже бачив неодноразово (по два-три рази на рік бува), бува поодиноко, бува в зграях із гавами та граками. На цей раз встиг зробити знімок. --Yuriy Kvach (обговорення) 12:58, 12 червня 2014 (UTC)
перепрошую. почекаємо понеділка, коли Максим повернеться. я звернув увагу на відносний розмір птаха (розуміючи стандартний розмір придорожнього бордюра), але тепер розумію з опису, що птах більший. --ursus (обговорення) 20:25, 12 червня 2014 (UTC)
Там "порєбрік" не великий, це просто межа газону, тому може й птах здається меншим. Птах абсолютно чорний, навіть дзьоб. На знімку видно. будемо чекати на діагноз від Максима. --Yuriy Kvach (обговорення) 06:38, 13 червня 2014 (UTC)

Це молодий грак, світле забарвлення при основі дзьобу з'являється у дорослих у результаті зношування пір'я на цій ділянці.--Maxim Gavrilyuk (обговорення) 13:43, 17 червня 2014 (UTC)

Дуже дякую, тепер зрозуміло! А чим тоді відрізняється молодий грак від чорної ворони? Я в тому сенсі, що десь у Німеччині або Чехії я їх можу зустріти разом. Цікаво було б вміти відрізнити. --Yuriy Kvach (обговорення) 07:28, 18 червня 2014 (UTC)

Канівські старости

Будь ласка, подивіться. Дякую!--Бучач-Львів (обговорення) 14:13, 10 липня 2014 (UTC) польний писар коронний - це досить вагома посада в Речі Посполитій. Хіба можна поміняти місцями слова - буде писар польний коронний. Див. pl:Pisarz polny
Якби у нас була така стаття, була б набагато простіше. Може напишете хоча б стаб? --Maxim Gavrilyuk (обговорення) 13:48, 11 липня 2014 (UTC)

Картки для ботанічних садів

Шановний Maxim Gavrilyuk! Підкажіть, будь ласка, які картки бажано використовувати для ботанічних садів університетів і всіх інших ботанічних садів, тому що зараз повний розбрід:

  • Картка:Академічна установа
  • Картка:Природоохоронна територія
  • Картка:Парк
  • Заповідна зона

З повагою Batsv (обговорення) 13:26, 6 серпня 2014 (UTC)batsv.

Як на мене, краще підходить Шаблон:Заповідна зона (див. документацію). Успіхів, --Maxim Gavrilyuk (обговорення) 14:55, 6 серпня 2014 (UTC)

Дякую! Batsv (обговорення) 15:36, 6 серпня 2014 (UTC)batsv

Шановний Максим! Чи не могли б Ви по можливості перевірить такі статті: Ботанічний сад (Вроцлав), Міський ботанічний сад у Забже, Ботанічний сад Любляни, Ботанічний сад провінції Нью-Брансвік? (останні дві - переклади з Ruwiki, але переклади моїх власних статей, так що сподіваюся, що це не кримінал). Дякую за допомогу. З повагою Batsv (обговорення) 08:23, 27 серпня 2014 (UTC)batsv.

Без проблем, перевірю, як тільки буде час. З повагою, --Maxim Gavrilyuk (обговорення) 10:01, 27 серпня 2014 (UTC)
Дякую! Batsv (обговорення) 20:41, 27 серпня 2014 (UTC)batsv

‎Кодекс справжнього паразита

Добридень!

А от, з часом подивимся на відвідування!--Orestsero (обговорення) 15:35, 12 жовтня 2014 (UTC)

Запрошення до участі у Місячнику «Буджак»


Розділ без дати --DixonDBot II (обговорення) 17:32, 21 жовтня 2014 (UTC)

Ковалишин Франц

Здивував, не з позитивного боку. Невже прізвище може мати якусь незначимість? --Бучач-Львів (обговорення) 11:01, 29 жовтня 2014 (UTC)
Мова ішла про статтю Ковалишин - на момент номінування в ній було 3 особи, жодна з них не мала статті у Вікі; посилання про них вказували, що особи явно не значимі. Отже, якщо їх прибрати, у статті залишилася б лише фраза "Ковалишин - українське прізвище". Яка з цього була б користь? --Maxim Gavrilyuk (обговорення) 13:41, 29 жовтня 2014 (UTC)
Зразу було видно, що Франц Ковалишин «потягне» за критерієм значимости. Та й Ганна Ковалишин теж може, певне, трохи з натяжкою.--Бучач-Львів (обговорення) 13:59, 29 жовтня 2014 (UTC) Може, пора зняти шаблон з прізвища? Все в нормі.
Шаблон, звичайно, приберу. Але за тими посиланнями не беруся визначити значимість осіб. Тому поки пропоную залишити лише Франца, інших прибрати. Буде про них стаття - можна буде додати. --Maxim Gavrilyuk (обговорення) 14:01, 29 жовтня 2014 (UTC)

Челябінськ

Чому ви відмінили стільки редагувань у статті Челябінськ? Ці редагування були доречні, бо виправляли граматичні помилки і доповнювали статтю. Поясніть, будь ласка. -- Tohaomg

Я відкидав вандальні зміни, та відкинув трохи зайвого... Вже відновив. --Maxim Gavrilyuk (обговорення) 15:09, 30 жовтня 2014 (UTC)

Запрошення


Розділ без дати --DixonDBot II (обговорення) 07:41, 1 листопада 2014 (UTC)

Піраденія

Шановний Maxim Gavrilyuk!

Допоможить, будь ласка! Додав шаблон у статтю Піраденія. Додалося дві мапи. Як знищити? З повагою Batsv (обговорення) 07:37, 20 листопада 2014 (UTC)batsv

Проблема була у Шаблон:Заповідна зона - його правив користувач Base. Нині він на моє прохання це владнав. Наснаги Вам та успіхів!--Maxim Gavrilyuk (обговорення) 13:41, 20 листопада 2014 (UTC)
Дякую! Дякую також за правки та патрулювання статей! Batsv (обговорення) 15:48, 20 листопада 2014 (UTC)batsv

Батько і син

Шановний Максим! Випадково зустрив: Шарль Франсуа Антуан Моррен (батько) - Шарль Жак Едуард Морран (син), французською обидва - Morren. Морран або Моррен? З повагою Batsv (обговорення) 21:28, 28 листопада 2014 (UTC)batsv

Доброго дня! Я не вважаю себе фахівцем з траслітерації іншомовних імен. Знайшов на сторінці Вікіпедія:Правила відтворення власних назв іншомовного походження у першому печенні посилання, згідно якому вірно буде Моррен. Для надійності подав запит - почитаєм, що інші скажуть. Успіхів, --Maxim Gavrilyuk (обговорення) 14:35, 29 листопада 2014 (UTC)
Дякую! Друга відповідь - Морран. "Морран" звучить якось більш по-французьки, але у мене французький взагалі нульовий, тому почекаємо ще ... :). З повагою Batsv (обговорення) 19:12, 29 листопада 2014 (UTC)batsv
Дякую! Ви таки були абсолютно праві - Моррен. Зате яке цікаве обговорення вийшло! З француженками поспілкувався! Аж помолодшав років на 40 ... :). З повагою Batsv (обговорення) 16:38, 3 грудня 2014 (UTC)batsv
За такі моменти я любдю Вікі - ніхто не залишився байдужим до, здавалось, тривіального запитання. А яка дискусія! Успіхів Вам, --Maxim Gavrilyuk (обговорення) 19:17, 3 грудня 2014 (UTC)
Максим! А у Вас немає бажання організувати цієї зими другий тиждень біології? Перший був ще в 2011 році, і наскільки я бачу своїм дилетантським поглядом, з біології ще писати - не переписати ... Пропонувался тиждень ботаніки - але його ніхто не підтримав, а ось біологія - це все-таки ширше, бажаючих буде побільше, по принаймні я із задоволенням приєднаюся (але тільки не першим номером :). Пройшов не настільки давно тиждень образотворчого мистецтва і успішно пройшов - чим ширше тематика, тим більше охочих. А чому взимку - у людей більше вільного часу, влітку - відпустки, напряг на роботі, а у пенсіонерів на зразок мене - ремонт, дача та інші дурниці (правда у домашніх з цього приводу інша думка, вони дурістю чомусь вважають моє проведення часу :). З повагою Batsv (обговорення) 08:07, 4 грудня 2014 (UTC)batsv.

Гарна ідея, підтримую. Невдовзі оформлю заявку. Нехай щастить! --Maxim Gavrilyuk (обговорення) 20:04, 4 грудня 2014 (UTC)

Дякую! Batsv (обговорення) 09:00, 5 грудня 2014 (UTC)batsv
Дайте знати, коли буде подана заявка, допоможу з наповненням (принаймні розділ ботанічні сади і дендрарії можу взяти на себе). З повагою Batsv (обговорення) 16:08, 9 грудня 2014 (UTC) batsv.

Чапля чорношия

Вітаю. Щось не знайшов в українських джерелах такої назви. Можливо, варто перейменувати на Ardea melanocephala? --Олег (обговорення) 21:36, 15 грудня 2014 (UTC)

Не знайшов такої назви, треба перейменувати. --Maxim Gavrilyuk (обговорення) 12:56, 27 грудня 2014 (UTC)
Механічний підхід, колеги. Не знайшов - де? В інтернеті? Я теж "не знайшов" і що? На цій підставі перейменовувати? Є мільйони слів, не представлених в інтернеті. Я перейменував з "чорношийна" на "чорношия" згідно з правилами словотворення, але ж не тотальне заперечення української номенклатури як такої... Більшість мовних розділів подає прямий переклад з латинки "чорноголова, темноголова", але насправді у цієї птахи темна не лише голова, а і вся шия поверху аж до тулуба, що віднайшло вираз, принаймні, у німецькій (Schwarzhalsreiher) та російській. Така поширена птаха не може не мати імені українською. Тому або чорноголова, або чорношия. Не меланоцефала. Mykola Swarnyk (обговорення) 04:06, 28 грудня 2014 (UTC)

Шановний Mykola Swarnyk! Оскільки за фахом я орнітолог, я проаналізував усю доступну мені літературу. Нічого дивного, що верифікованої назви цього птаха українською я не знайшов, адже дуже багато видів, які не мають назви українською. Нічого страшного з іменуваня таксонів науковими (латинськими) назвами я не бачу. Подивіться англВікі - там тисячі таких статей. Про інше Олег вже відповів, я повністю підтримую написане ним нижче. --Maxim Gavrilyuk (обговорення) 12:42, 28 грудня 2014 (UTC)

Колись була дискусія на цю тему. Можна її там же і продовжити, якщо є бажання. Тоді знайшли консенкунс в цьому питанні. Виробили рекомендацію (див. Вікіпедія:Біологічні статті#Загальні вказівки підрозділ Назва статті). Це поки що саме рекомендація, а не офіційне правило, але вона відповідає офіційному правилу Жодних оригінальних досліджень (підрозділ Що виключається із статті?), а саме: це не місце для впровадження неологізмів. --Олег (обговорення) 08:11, 28 грудня 2014 (UTC)
Колеги, ви самі ж підтверджуєте, що Вікіпедія:Біологічні статті#Загальні вказівки є проектом без жодного обов’язкового статусу. Якщо добре вчитатись у текст цих порад, можна знайти десятки алогізмів, неточностей, суб’єктивних тез, стилістичних помилок і огріхів. Особливо зворушує правило «балалаєчних ведмедів», порада писати Вівця Доллі (чому не вівця Доллі?) кумира, який вийшов з Вікіпедії, грюкнувши дверима. Про який консенсус ви кажете? Ось мені персонально здалося щось не так після дискусії з Nina Shenturk – я пішов, вніс до тексту правил поправки і ніхто зі мною нічого не дискутував, не обурювався, не пояснював. А може я навандалив щось?
В розділі «Значимість» розглянуто лише таксономічний критерій, трішечки господарський. А де, наприклад, екологічний, чи природоохоронний, чи за поширеністю/зокрема в Україні? Хто в житті керується таксономією? Та лише той, хто працює у відділі таксономії. Ось цитата: «Відомості про всі монотипні таксони, що утворюють ланцюг з двох або більше таксонів, включаються в одну статтю, котра називається за найбільш відомим таксоном (таксоном нижчого рангу).» А чому??? Бо вікіпедисту підказує так його таксономічна наукова естетика, іншого пояснення я не бачу. Кого ви заставите керуватись цим правилом? Нікого.
У розділі «Зміст статті», та й в інших теж, автор раз-у-раз збивається на зоологію, може варто йому написати окремі правила для зоологічних статей? А як же тоді бути з НДА? Ось я ботанік, читаю про життєвий цикл: «тривалість життя та вагітності, стадії розвитку для тварин з перетворенням тощо.» І все? А де про вегетативне/генеративне розмноження, про життєву форму і т.д., і т.п.?
Тому: доки цей документ має статус драфту пропозицій, не варто на нього посилатись. Підтримувати пропозиції можна, але керуватись ними - не надто вдячна справа, тим більше примушувати до цього інших. Я розумію, чому він нікуди не виносився, не затверджувався і не захищений від чиїхось/зокрема моїх правок. Та тому що він сам на 90-100% ОД. Чи є в Україні опубліковані правила складання енциклопедичних статей? Відповідь вашу передбачаю: «-Пошукав у доступній мені літературі і не знайшов». А те що один вікіпедист другому пише: дивись, яка назва статті, не така як я вчора придумав у «правилі №1». Перейменуємо? – Давай! То це не консенсус, а корпоративна змова якась. Так що правий був ваш корифей Adept, коли казав, що наша біологія не дозріла до правил.
Висновок: з вашим перейменуванням ситуаційно погоджуюсь, щоб не вносити розбрату, але на майбутнє – правильніше буде справді по одному затвердити якісь окремі, вузькі, чіткі, безсумнівні, продискутовані правила і йти по них, а не по цьому розпливчастому зведенню. Успіхів! Mykola Swarnyk (обговорення) 07:44, 29 грудня 2014 (UTC)
Шановний пане Миколо, я впевнений, що якби Ви 4 роки тому брали участь в тому обговоренні, наші рекомендації з оформлення біологічних статей виглядали б краще, і, можливо, деякі з них уже були б правилами. Ніхто не може заборонити Вам, або будь-кому поліпшувати їх прямо зараз. Якщо щось написане Вами викличе заперечення в іншого учасника, він напише про це на сторінці обговорення. Цим я відповів також на Ваше зауваження щодо того, що «я пішов, вніс до тексту правил поправки і ніхто зі мною нічого не дискутував, не обурювався, не пояснював. А може я навандалив щось?» Висновок:або всіх, хто побачив Ваше редагування, воно влаштовує, або зараз просто немає бажання вступати в дискусію. Рекомендації безперечно неповні і, можливо, недосконалі — люди написали наскільки їх вистачило і за це їм велика подяка, вони ж не наймались на цю роботу. Врешті, (суджу по собі), вони не для цього прийшли у цей проект. Особисто я із задоволенням пишу статті, але намагаюсь, за можливістю, якомога рідше встрягати у всілякі суперечки, хоч іноді і доводиться. На моє переконання, краще мати неповні рекомендації, ніж взагалі ніяких. По-перше, вони економлять час, коли у новачка виникають питання, щодо написання статтей з цієї тематики. Багато порад на стандартні питання тут вже готові. По-друге, це перший крок до затвердження правил з написання біологічних статей. Вони необхідні хоча б тому, що можуть запобігти у багатьох випадках війнам редагувань, зекономлять багато часу і нервів на виснажливі дискусії і збережуть для проекту дописувачів. Врешті той же Adept залишив проект через суперечку щодо назви статті. Ми нікого не заставляємо всі їх виконувати — з чого Ви зробили такий висновок? Хіба ми комусь писали «Пиши так, як тут написано і ніяк інакше»? Випадок із перейменуванням, як я вже пояснював, відповідає офіційному правилу не створювати тут новотворів. Це розумне і корисне правило, бо навіть досвідчені редактори можуть «наперекладати». У мене колись була дискусія з приводу того, що один з наших адміністраторів переклав російський ru:Подбел многолистный як Підбіл звичайний. Довелося навіть написати в статті Андромеда багатолиста розділ «Українська назва».
Щодо «...автор раз-у-раз збивається на зоологію» — це, напевно, тому, що писалося зоологами. Наскільки я знаю, до Вас у нас ще не було справжнього ботаніка, який активно і довго б тут дописував.
Я не зрозумів, які саме Ви мали на увазі «десятки алогізмів, неточностей, суб’єктивних тез, стилістичних помилок і огріхів» в рекомендаціях окрім «поради писати Вівця Доллі». Там не дається порада писати вівця Доллі з великої літери, якщо я правильно зрозумів суть Вашої претензії, а дається порада, в яких випадках варто писати про конкретний екземпляр біологічного організму. Це я вже виправив. Якщо є ще якісь конкретні зауваження — не варто сваритися тут, краще напишіть, будь ласка, про це на сторінці обговорення і ми врешті все вирішимо. Якісь очевидні огріхи, на які ми не звернули уваги, можна виправляти просто без обговорення.
Цілком підтримую Вашу пропозицію «по одному затвердити якісь окремі, вузькі, чіткі, безсумнівні, продискутовані правила і йти по них». З часом, можна зробити, як в порадах іменування статей, де частина є порадами, а частина вже затвердженими правилами. --Олег (обговорення) 18:44, 30 грудня 2014 (UTC)

Подяка за участь у проекті

Золота зірка Цей користувач — 2-разовий герой проєкту «Чи ви знаєте?» 2014 року

З Новим Роком! --Олег (обговорення) 09:34, 1 січня 2015 (UTC)

Монети

Я відкотив Ваші правки у статтях про монети, де заміна Роки чеканки на Роки карбування зробила невірний вивід у таблиці. Тут Роки чеканки не текст для виводу, а назва поля шаблону Монета і не відображається. Назва поля може бути завгодно яка, але звичайно зрозуміла і при використанні у статті не змінюється. Вивід здійснює шаблон Монета, який видає Роки карбування. Можна змінити у шаблоні, але тоді прийдеться переписати всі статті, де цей шаблон використовується. --Basio (обговорення) 07:38, 26 грудня 2014 (UTC)

Шаблон був змінений декілька днів тому. На момент моїх правок у випадку написання в шаблоні «Роки чеканки» замість року з'являвся надпис «Роки карбування», тому я і вносив ці правки. Після зміни шаблону вони стали недоречними, тому дякую за правки. У той же час, використавши відкоти Ви відкинули й інші мої правки. --Maxim Gavrilyuk (обговорення) 13:56, 26 грудня 2014 (UTC)
Змін було багато, я не став редагувати статті. Відкотив, щоб таблиці мали коректний вигляд, вікіфікація має значення. Тобто вибирав менше зло. Так, що вибачте. --Basio (обговорення) 14:46, 26 грудня 2014 (UTC)
Шановні добродії! Дякую за участь в перевірці моїх статей. У мене є питання — як буде українською мовою російське слово Новодел? У статті Пам'ятні і ювілейні монети СРСР потрібно написати про повторний випуск монет, але не знаю як цей термін буде українською. З Новим роком! --Парус (обговорення) 08:42, 1 січня 2015 (UTC)
Дайте, будь ласка, речення або фразу із цим словом. Я проконсультуюсь у філологів. --Maxim Gavrilyuk (обговорення) 19:05, 2 січня 2015 (UTC)
Ну, наприклад: «В 1988 году были отчеканены новоделы ранее выпущеных монет.» В нумізматиці існує такий термін як Новодел (рос.) — ним називаються монети, які були повторно випущені, тут детальніше описано [1], але як це слово буде українською? --Парус (обговорення) 19:20, 2 січня 2015 (UTC)

Шаблон

Шановний Максим! Є бажання перекласти статтю Фінікова пальма канарська. Який шаблон краще використовувати - що у Ephedra alata або що у Фінік їстівний? Висунув свою свою кандидатуру на статус автопатрулюванного, якщо є бажання, то можете висловитися з цього приводу :))). С повагою --Batsv (обговорення) 15:21, 25 лютого 2015 (UTC)

Доброго дня! Як ми бачимо, за зовнішнім виглядом ці шаблони не відрізняються. Не можу сказати, чому їх два. Раджу використовувати: Шаблон:Картка:Таксономія. Щодо патрулювання - підтримую Вашу кандидатуру. Успіхів, --Maxim Gavrilyuk (обговорення) 15:29, 25 лютого 2015 (UTC)
Дякую! --Batsv (обговорення) 17:13, 25 лютого 2015 (UTC)

Запрошення до обговорення

Шановний Maxim Gavrilyuk, хотілося б почути Вашу думку з приводу суперечки навколо Футбольного клубу «Головківка». Буду Вам вдячний, якщо знайдете на це час. Дякую!--Long Beach TOP-13 (обговорення) 05:53, 3 березня 2015 (UTC)

Дякую! З повагою, --Long Beach TOP-13 (обговорення) 11:17, 4 березня 2015 (UTC)

Зайві категорії

Вітаю! Ви видалили із ряду статей категорії, як тут. А навіщо? В принципі, категорії відповідають дійсності. --Yuriy Kvach (обговорення) 07:27, 5 березня 2015 (UTC)

Вітаю, Юрію! Для чого вводити в оману? Ми, як зоологи, розуміємо, що це не риби. --Maxim Gavrilyuk (обговорення) 07:45, 5 березня 2015 (UTC)

Бджоли

Добрий день! Чому Ви видалили розділ «Цікаві факти» зі статті Бджоли? Він містив фейкову інформацію? --Тарас Самборський (обговорення) 17:15, 24 березня 2015 (UTC)

Добридень! Вікіпедія - перш за все енциклопедія. Я трохи підправив стиль статті статті. Розділ «Цікаві факти» виглядав зовсім неенциклопедично, крім того, без джерел. Інформація не стосувалася теми статті (вона про секцію Бджоли, а не медоносну бджолу). Тому я його видалив. Якщо зможете переписати та додати посилання - буду тільки вітати (але додавайте до статті медоносна бджола). --Maxim Gavrilyuk (обговорення) 18:15, 24 березня 2015 (UTC)
Дякую! --Тарас Самборський (обговорення) 21:52, 24 березня 2015 (UTC)

Проміжний мозок

Ой, вибачте будь ласка, я Вам подякувати хотіла за ваше файне редагування в проміжному мозку, а вийшло тицяння на вилучити. А я ще й ледве це помітила... ото не треба сідати так пізно вночі у Вікіпедію. Вибачте ще раз!--Helixitta (обг.) 21:37, 26 березня 2015 (UTC)

Нічого страшного. Але бережіть здоров'я з молоду, висипайтеся! --Maxim Gavrilyuk (обговорення) 08:12, 27 березня 2015 (UTC)
=) Буду намагатись --Helixitta (обг.) 23:48, 27 березня 2015 (UTC)

Лебединий ландшафтний заказник

Вітаю! Прошу допомогти трішечки з цією статтею. Там у розділі «Фауна» — червоне посилання на птаха з назвою «вовчок». Шукав в інтеренті — нічого не знайшов. Що воно за звір? Всі назви брав з першого джерела. Там багато помилок, наприклад — лелека біла, крячки чорна і річкова. Може і «вовчок» якась помилка? Сподіваюсь, я правильно перенапрвив мартин озерний? Цікаво, що в тому ж джерелі серед орнітофауни лебеді не згадуються, як можна було очікувати з назви заказника. --Олег (обговорення) 17:22, 31 березня 2015 (UTC)

Відредагував. Волчок - це русизм ru:малая выпь (син. волчок), українською бугайчик. Мартин краще «звичайний» («озерний» - теж русизм). Мартин сріблястий → мартин жовтоногий - то зміни в систематиці останніх десятиліть. --Maxim Gavrilyuk (обговорення) 17:43, 31 березня 2015 (UTC)
Ще ось таке джерело є, там практично без помилок написано (С. 60). --Maxim Gavrilyuk (обговорення) 17:49, 31 березня 2015 (UTC)
Дякую! А у нас Мартин сріблястий і Мартин жовтоногий дві окремі статті... --Олег (обговорення) 21:24, 31 березня 2015 (UTC)
Все вірно. Раніше виділяли вид мартин сріблястий з великою кількістю підвидів. Згодом розділили його на декілька видів, один з яких - мартин жовтоногий. Обидва зустрічаються в Україні, проте сріблястий рідкісний на прольоті, а жовтоногий - гніздовий, мігруючий та зимуючий птах.--Maxim Gavrilyuk (обговорення) 08:47, 1 квітня 2015 (UTC)
Дякую за роз'яснення. За джерело теж велика подяка — дуже хороше. Вербозілля назвали верболіззям , але більше помилок, принаймні для цього заказника, не помітив. --Олег (обговорення) 14:55, 1 квітня 2015 (UTC)

Ромашка лікарська

Ромашка лікарська

Відкотіть, будь-ласка! — Ser GoDo (обговорення) 19:02, 2 квітня 2015 (UTC)

Вже відкотити. --Maxim Gavrilyuk (обговорення) 19:04, 2 квітня 2015 (UTC)

А так?

Вітаю! До того, що написав на сторінці голосування, тепер додаю наступне. Знайшов такий атлас → [2]. Список аналогічний з ReptileDataBase та з Rote Listen gefährdeter Tiere Österreichs (різниця в аспидовій гадюці, але біля неї стоїть позначка про сумнів та черапашку, але тут одразу два сайти вказують на її інтродукованість). Попробую пошукати там про біотопи чи ще якусь цікаву інформацію. З цього можу знову сказати, що сайти, використані сною, ну дууууже адекватні, з посиланнями на наукові роботи. Різниця зазвичай тільки в суперечках про вид чи підвид.--TnoXX parle! 20:11, 28 квітня 2015 (UTC)

На жаль, не вийде. Я не можу його ніде скачати. Тим не менше, список рептилій можна побачити в змісті. Тому думайте, чи то дійсно треба голосувати проти--TnoXX parle! 20:11, 28 квітня 2015 (UTC)
Вкрай бажано в тексті уточнити, чому щодо гадюки аспідової дані сумнівні. --Maxim Gavrilyuk (обговорення) 18:43, 29 квітня 2015 (UTC)
Тут, мабуть, не вийде, адже на сторінці прост отак і написано, що бракує достовірних даних--TnoXX parle! 19:05, 29 квітня 2015 (UTC)
О, подивіться зразу цей список (ясно, що якщо вийде знати інформацію, то додам про ареали і всяке таке)--TnoXX parle! 19:07, 29 квітня 2015 (UTC)

Цикалове (ботанічний заказник)

Доброго дня, Максиме! Скажить, будь ласка, а джміль моховий вже не входить до Червоної книги України? В категорії Комахи ЧКУ він присутній. Ще є посилання http://redbook-ua.org/item/bombus-bombus-muscorum-linnaeus/ . Може Ви його помилково вилучили зі сторінки? --Leh Palych (обговорення) 21:48, 12 травня 2015 (UTC)

Вибачте, цей вид помилково прибрав. Там були й інші інші помилкові види, необхідно перевіряти. Можуть навіть в першоджерелах помилятися. Успіхів! --Maxim Gavrilyuk (обговорення) 05:05, 13 травня 2015 (UTC)
Дякую.--Leh Palych (обговорення) 18:35, 13 травня 2015 (UTC)

Дуже важливо: вибори Ради повірених Фонду Вікімедіа

До 23:59 31 травня 2015 (UTC) відбуваються вибори трьох представників спільноти до Ради повірених Фонду Вікімедіа. Усього є 20 кандидатів. Ці вибори дуже важливі тому, що вони можуть змінити те, як спільноти розглядаються за межами США та Західної Європи, а також в цілому вплинути на стратегію руху Вікімедіа. Зазначу, що до Ради завжди проходили тільки представники країн Західної Європи та США.

Ви можете також прочитати повні програми кандидатів тут: m:Wikimedia Foundation elections/Board elections/2015/Candidates/uk.

Натисніть тут, щоб проголосувати.

Постарайтеся підійти до цього вибору серйозно, адже через Раду спільнота може впливати на прийняття рішень Фондом. У 2013 році у цих виборах узяли участь лише 9 користувачів української Вікіпедії, цього року нам потрібна активніша участь у виборах, які нас теж стосуються.

Коротка таблиця витягів із програм кандидатів, знанням мов, активністю у вікіпроектах та у русі Вікімедіа
Псевдонім Ім'я Країна Рідна мова Вік К-сть редагувань У вікі Поза вікі Програма
Csisc Хусемеддін Туркі (Houcemeddine Turki) Туніс туніський діалект арабської 21 2.407, найактивніша — франц. ВП (1.041) учасник конкурсів статей студент-медик оцінка проектів малими мовами; створення посібників з правил Вікіпедії; вдосконалення найважливіших й найголовніших статей Вікіпедії
Saileshpat Саїлеш Патнаїк (Sailesh Patnaik) Індія орія 18 2.959, найактивніша — ВП орія (1.194) член «Вікімедіа Індія», організатор фотоконкурсу та вишколів для Вікіпедії мовою орія. студент I курсу промоція Вікіпедій індійськими мовами; зменшення розриву між Фондом і спільнотою; переведення неактивних Вікіпедій у активні через очолення їх спільноти та моніторингу волонтерів
Pundit Даріуш Ємельняк (Dariusz Jemielniak) Польща польська 40 13.943, найактивніша — пол. ВП (10.144) стюард; чек'юзер, адміністратор і бюрократ польської Вікіпедії;
Голова Комітету з розподілу коштів (FDC) Фонду Вікімедіа; був членом Комісії Омбудсменів; проводив семінари зі стратегії для регіональних відділень Фонду; автор книги про етнографію Вікіпедії.
професор теорії управління, завідувач кафедри міжнародного менеджменту, член експертних комісій наукового центру та грантових програм, засновник найбільного польського онлайн-словника Сприяння зміні стратегії руху Вікімедіа та підходів до управління; пошук ролей для Фонду Вікімедіа і регіональних відділень Фонду; налагодження контактів з науковою спільнотою; усунення бюрократії в русі Вікімедіа
Mohamed Ouda Мухамед Уда (Mohamed Ouda) Єгипет арабська 29 20.114, найактивніша — араб. ВП (18.508) адміністратор і бюрократ арабської Вікіпедії;
член-засновник групи «Вікімедіа Єгипет»
не зазначив Підтримка спільноти Вікімедіа, особливо на Близькому Сході та в Африці; співпраця з освітніми і культурними групами; експерименти з програмним забезпеченням, правами користувачів і процедурами спільноти
Sky Harbor Джош Лім (Josh Lim) Філіппіни / Сінгапур / США англійська, тагальська 24 27.052, найактивніші — англ. ВП (13.311), тагал. ВП (6.671) адміністратор англ. ВП і тагальського словника, бюрократ тагальської Вікіпедії;
член правління «Вікімедіа Філіппіни» з 2010, член Комітету приєднання з 2013
був менеджером зі зв'язків з громадськістю сингапурського стартапу Viddsee підтримка спільнот у країнах, що розвиваються; посилення ролі відділень Фонду Вікімедіа; конструктивний діалог між Фондом Вікімедіа і спільнотою
Smerus Девід Конвей (David Conway) Велика Британія / Словаччина / Україна англійська 65 30.063, найактивніша — англ. вп (29.359) патрульний англ. Вікіпедії працював експертом або керівником проектів розвитку в колишньому СРСР, був незалежним директором у радах системи охорони здоров'я Великобританії та британських коледжів, організатор музичного фестивалю в Словаччині співпраця із якнайширшим колом людей, з усіма, хто може бодай якось долучитися до нас
Francis Kaswahili Френсіс Касвахілі Кагуна (Francis Kaswahili Kaguna) Танзанія суахілі, сукума 54 4.882, найактивніші — Мета (3.939), англ. ВП (255) Автор невдалої заявки на проведення Вікіманії в м. Аруша Танзанійська асоціація власників авторських прав інтеграція африканської спільноти зі світовою; проведення концертів
CristianCantoro Крістіан Консонні (Cristian Consonni) Італія італійська 28 7.268, найактивніша — італ. ВП (5.636) автопатрульний в італ. ВП
член правління «Вікімедіа Італія» з 2010 (скарбник з 2014), член Комітету з розподілу коштів (FDC) з 2013, член міжнародної команди «Вікі любить пам'ятки-2013»
аспірант з комп'ютерних наук в Університеті Тренто (Італія), активіст руху вільного програмного забезпечення побудова довіри між учасниками руху; позбутися менталітету «наші проти ненаших», який мав місце у багатьох випадках
Pgallert Петер Галлерт (Peter Gallert) Намібія німецька 44 14.570, найактивніша — англ. ВП (13.659) відкочувач, патрульний в англ. ВП
досліджує феномен Вікіпедії, автор презентацій та публікацій про Вікіпедію і Вікімедіа.
викладач комп'ютерних наук у Політехніці Намібії, розробник і керівник програми бакалавра комп'ютерних наук, головний розробник намібійської програми ІКТ подолання розриву між Фондом Вікімедіа та спільнотою та редакторів; повернення Фонду від роботи над питаннями медіаграмотності, управління Інтернетом чи освіти до його головної задачі
Raystorm Марія Сефідарі (María Sefidari) Іспанія іспанська 32 22.976, найактивніша — іспан. ВП (18.423) бюрократ і адмін іспан. ВП;
засновник вікіпроекту ЛГБТ (про рух лесбійок, геїв, бісексуалів і транссексуалів); член-засновник «Вікімедіа Іспанія» та міжнародної ради Iberocoop; колишній член Комітету приєднання та Комітету індивідуальних грантів;
поточний член Ради повірених Фонду Вікімедіа (з 2013).
магістр психології забезпечення того, щоб різноманітність була у центрі стратегічних зусиль Фонду зі збільшення кількості дописувачів; збільшення способів участі спільноти у керівництві і розробці правил Фонду Вікімедіа
Phoebe Фібі Аєрс (Phoebe Ayers) США англійська 34 27.072, найактивніші — англ. ВП (15.247), Вікідані (5.436) патрульна в англ. ВП
організатор «Вікіманії-2006» та WikiSym 2010, активна в співпраці з бібліотеками, галереями, музеями та архівами (БоГеМА), організатор віківишколів, співавтор книги про Вікіпедію;
поточний член Ради повірених Фонду Вікімедіа (з 2013, попередній термін у 2010—12).
бібліотекар науково-технічної бібліотеки вирішення проблем падіння кількості редакторів і читачів; робота з виконавчим директором Фонду Вікімедіа над розробкою і втіленням стратегічних планів Фонду Вікімедіа, зокрема, щодо поліпшення розробки програмного забезпечення, співпраці з партнерами та реагування на поточні потреби редакторів
Denny Денні Врандечич (Denny Vrandečić) США німецька, хорватська 37 24.235, найактивніші — Вікідані (10.742), хорв. ВП (9.377) Перший адмін і бюрократ хорв. ВП
Засновник Вікіданих (розробив пропозицію, зібрав 2 млн. $ пожертв, набрав команду), співавтор першого європейського гранту «Вікімедіа Німеччина» (4 млн. €), співзасновник Семантичного МедіаВікі
працює в Google, де допомагає публікувати контент Freebase у Вікіданих, автор понад 100 наукових статей, керівник комітету Асоціації вільних семантичних даних. зміни проектів Вікімедіа для успішної їх роботи; підвищення ефективності кожного дописувача; правильне впровадження змін (так, як це було з Вікіданими)
Ali Haidar Khan Алі Гайдар Хан (Ali Haidar Khan) Бангладеш бенгальська 29 4.145, найактивніша — бенгал. ВП (2.395) патрульний у бенгальській Вікіпедії
член-засновник і скарбник «Вікімедіа Бангладеш», колишній член Комітету з розподілу коштів (FDC) організатор вікіконференцій
7 років досвіду у фінансовому секторі (начальник відділу кредитів на нерухомість банку), автор публікацій з фінансів принести до Ради повірених інший погляд і більше різноманітності
అహ్మద్ నిసార్ Нісар Ахмед С'єд (Nisar Ahmed Syed) Індія урду, телугу 50 21.549, найактивніша — ВП мовою телугу (17.648) адмін у Вікіпедіях мовами телугу й урду
організатор групи вікіпедистів мовою урду
пенсіонер, колишній викладач англійської літератури та літератури урду протягом 23 років, колишній директор школи. допомога спільнотам індійських мов у створенні контенту та програмах промоції проектів; реклама Вікіпедії через медіа; співпраця між групами користувачів і Фондом Вікімедіа
Doc James Джеймс Гейлман (James Heilman) Канада англійська 35 137.713, найактивніша — англ. ВП (130.046) адмін в англійських Вікіпедії і Вікімандрах
активний дописувач вікіпроекту Медицина та керівник WikiProject Med Foundation, колишній голова правління «Вікімедіа Канада», працює над медичними перекладами
лікар швидкої допомоги, викладач факультету медицини пріоритет — поліпшення відносин між спільнотами редакторів та Фондом Вікімедіа; співпраця між Фондом Вікімедіа і спільнотою у вирішенні проблем скорочення кількості редакторів, непідтримки спільнотою змін до програмного забезпечення, поганого охоплення тем тощо
Carrite Тім Девенпорт (Tim Davenport) США англійська 53 57.985, найактивніша — англ. ВП (57.704) патрульний, відкочувач в англ. ВП
активний учасник обговорень на сторінках Арбітражного комітету та Запитів до адміністраторів, а також на форумі Wikipediocracy
власник і директор взуттєвого магазину спільноті неодмінно потрібен уважний, критичний, допитливий голос на її місця серед 10 членів Ради повірених
Sj Семюел Кляйн (Samuel Klein) США англійська 37 43.165, найактивніші — англ. ВП (19.346), Мета-вікі (14.873) Адміністратор англ. ВП, ВП мовою суахілі та Мета-вікі, колишній стюард;
організатор «Вікіманії-2006»;
поточний член Ради повірених Фонд. Вікімедіа (з 2009).
науковий співробітник у Гарвардському Центрі Беркмана, керівник технічного комітету Державної цифрової публічної біблотеки Америки скорочення розриву між Фондом Вікімедіа та спільнотою; заміна централізованих програм розподіленими; розробка потрібного користувачам програмного забезпечення замість експериментів з ПЗ; залучення дописувачів, а не лише донорів
Hindustanilanguage С'єд Музамілуддін (Syed Muzammiluddin) Індія гінді, урду 41 47.754, найактивніші — Вікісховище (27.498), ВП мовою гінді (10.657) Адміністратор ВП мовою урду;
брав активну участь у запуску Вікіпедії мовою майтхалі, автор блогів про Вікіпедію, організатор віківишколів для студентів
викладач протягом понад 10 років розробка більш сфокусованого підходу, особливо для індійських та південноазійських спільнот
EdSaperia Едвард Саперія (Edward Saperia) Велика Британія англійська 30 1.836, найактивніші — вікіманія2014 (962), Мета-вікі (561), англ. ВП (149) неактивний як дописувач, але слідкує за обговореннями;
координатор «Вікіманії-2014», автор гранту на Open Access Reader
працює над стратегіями зв'язків з громадськістю у третій за розміром політичній партії Великобританії, власник креативного агентства. переробка вікі-платформи (MediaWiki) до сучасних норм досвіду користувача; співпраця з науковою, освітньою, політичною, урядовою, журналістстькою спільнотами
Taketa Майк Ніколає (Mike Nicolaije) Нідерланди нідерландська 28 98.355, найактивніші — нідерл. ВП (38.917), Вікідані (20.586) стюард, адміністратор Вікіданих, бюрократ і колишній член Арбкому нідерландської Вікіпедії
член «Вікімедіа Нідерланди» та «Вікімедіа Бельгія», організатор віквишколів, співпраці з бібліотеками, галереями, музеями і архівами (БоГеМА) та інших заходів
медик-інтерн, працює в департаменті пластичної хірургії та інструктором з надання першої допомоги підтримка дописувачів понад усе; прямі обговорення спільноти з членами Ради повірених; зменшення бюрократії; залучення розробників для виконання запитів спільноти


Детальніше у Вікіпедія:Кнайпа (різне)#Дуже важливо: вибори Ради повірених Фонду Вікімедіа. Якщо ви вже проголосували, дякуємо за вашу активність та перепрошуємо за зайве нагадування)NickK (обг.) 23:02, 27 травня 2015 (UTC)

Запрошення до участі у тижні Вікіцитат

--Сергій Липко (обговорення) 12:20, 9 червня 2015 (UTC)

Вітаю!

Вітаю! Я тільки зараз побачив вашу відповідь про те, що ви знайшли джерело про лицевий нерв у тварин (тиждень ніхто не відписував, я вже й зневірився в допомозі). Ось моє мило → matiyash3991@gmail.com. Дякую--TnoXX parle! 14:20, 14 червня 2015 (UTC)

Обговорення об'єднання проекту Біологія і порталу Біологія

Доброго дня. Оскільки Ви є (чи колись були) учасником проекту Біологія, інформую Вас що розпочалося обговорення пропозиції об'єднати проект:Біологія і портал:Біологія (оскільки портал:Біологія зовсім втратив свою активність). Будь ласка, візьміть участь в обговоренні цього питання тут. Дякую. --Helixitta (обг.)
Розділ без дати --DixonDBot II (обговорення) 21:18, 19 червня 2015 (UTC)

Запрошення взяти участь у другому тижні біології

--Helixitta (обг.) 17:45, 10 липня 2015 (UTC)

ІнтерВікі не завжди поставиш

Шановний пане Максиме! Щодо декількох сторінок, які я зробив, Ви поставили зауваження: немає лінків ІнтерВікі. Мушу сказати, що це сторінки, які є зараз лише в УкрВП. Тобто зв'язувати сторінку просто немає з чим. Нехай іншомовні роблять на них посилання, коли напишуть. В. Николов (обговорення) 10:00, 12 липня 2015 (UTC)

Це не зауваження. Це службовий шаблон, який потрібен для того, щоб відстежувати, які статті не мають інтервікі та додавати їх, коли ті з'являться. Шансів, що дописувач АнгВікі зайде на УкрВікі в пошуках такої статті мізенрні. А от навпаки — досить високі. Продовжуйте писати, успіхів! --Maxim Gavrilyuk (обговорення) 10:40, 12 липня 2015 (UTC)

Не вдається встановити інтервікі

Шановний Максиме! Декілька разів Ви переглядали мої сторінки про жуків-довгоносиків. Тому вирішив звернутися до Вас із такою проблему. Я зробив сторінку Menecleonus і з`ясував, що такая сама є в себуанській ВП (sebuano). Але встановити інтервікі не вдається ні з нашого боку, ні з себуанського. Чом це так? Може вона чомусь заблокована? І що робити? В. Николов (обговорення) 17:32, 22 липня 2015 (UTC)

Доброго дня! Якщо Ви про цю статтю, то для неї не можна створити інтервікі, оскільки це сторінка перенаправлення (до того ж на неіснуючу статтю). Думаю, проблема в цьому. З таких питань можете звертатися на сторінку Вікіпедія:Кнайпа (технічні питання). Успіхів, --Maxim Gavrilyuk (обговорення) 17:58, 22 липня 2015 (UTC)

Бджолоїдка

Вітаю! Прочитав в УРЕ, що в Україні трапляються два види: бджолоїдка звичайна і зелена. Якщо я правильно зрозумів, то другий вид рідкісний, а звичайна — ні. Утім, дані застарілі. Мені здається, що обидва види давно вже рідкісні в Україні. Принаймні жодного разу не бачив. Тоді що є істина? --Bulakhovskyi (обговорення) 00:45, 29 липня 2015 (UTC)

Добридень! Дані, наведені в УРЕ залишаються актуальними. Бджолоїдка звичайна - гніздовий перелітний птах майже на всій території України. Бджолоїдка зелена - рідкісний залітний вид в Україні, оскільки найближчі місця гніздування виду розташовані на Північному Кавказі.--Maxim Gavrilyuk (обговорення) 10:09, 29 липня 2015 (UTC)

Джованні Антоніо Скополі

Доброго дня, Максиме. У статті Джованні Антоніо Скополі тепер два однотипних шаблона, один, з яких «Ботанік» (здається, що зайвий) частково дублює «Систематика». В ботаніці використовується скорочення Scop.--Leh Palych (обговорення) 19:35, 4 серпня 2015 (UTC)

Не додивився, що вже був шаблон систематика. Прибрав про ботаніка. Дякую.--Maxim Gavrilyuk (обговорення) 06:43, 5 серпня 2015 (UTC)