Пискунівка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
село Пискунівка
Країна Україна Україна
Область Донецька область
Район Краматорський район
Громада Миколаївська міська громада
Облікова картка Пискунівка 
Основні дані
Населення 174
Поштовий індекс 84181
Телефонний код +380 626
Географічні дані
Географічні координати 48°52′57″ пн. ш. 37°50′16″ сх. д. / 48.88250° пн. ш. 37.83778° сх. д. / 48.88250; 37.83778Координати: 48°52′57″ пн. ш. 37°50′16″ сх. д. / 48.88250° пн. ш. 37.83778° сх. д. / 48.88250; 37.83778
Середня висота
над рівнем моря
95 м
Водойми р. Сіверський Донець
Відстань до
обласного центру
125 км
Відстань до
районного центру
22,2 км
Найближча залізнична станція Електрична
Відстань до
залізничної станції
8,8 км
Місцева влада
Адреса ради 84186, Донецька обл., Краматорський р-н, с. Рай-Олександрівка, вул. Шкільна, 63
Сільський голова Білоусова Галина Іванівна
Карта
Пискунівка. Карта розташування: Україна
Пискунівка
Пискунівка
Пискунівка. Карта розташування: Донецька область
Пискунівка
Пискунівка
Мапа
Мапа

CMNS: Пискунівка у Вікісховищі

Пискуні́вка — село Миколаївської міської громади Краматорського району Донецької області, Україна. Населення становить 174 осіб.

Неподалік від села розташований філіал Українського степового природного заповіднику Крейдова флора.

Географія[ред. | ред. код]

Поруч села Пискунівка протікає річка Сіверський Донець. Навколо села крейдяні гори, місцями порізані ущелинами. На протилежному боці річки густий ліс з безліччю озер. Риби в річці мало внаслідок забруднення відходами промисловості (вище за течією). Біля села розташований ботанічний заказник «Крейдяне».

Назва[ред. | ред. код]

Назву села місцеві жителі співвідносять з писком комарів, яких тут (завдяки близькості Дінця) влітку буває досить багато.

Історія[ред. | ред. код]

Друга світова[ред. | ред. код]

В околицях Пискунівка проходили запеклі бої німецько-радянської війни. Досі навколо села можна знайти гільзи, снаряди, окопи, чим користуються так звані чорні копачі — розривають ці окопи в пошуках цінностей.

Лаврентіївка (Корсунівка)[ред. | ред. код]

В 1968 році село Лаврентіївка (Корсунівка) було ліквідовано, знаходилося на південний схід від села, при цьому північна (велика) його частина відійшла до Пискунівки (так звана Нова Пискунівка), а південна — до Кривої Луки. Село було засноване ще в 1710 році, і утворювалося двома хуторами — Корсунівки і Лаврентіївки, звідси і дві назви. До 1968 року офіційно воно називалося Лаврентіївкою. В свою чергу, поділ на дві частини викликаний тим, що через село проходив кордон двох районів — Краснолиманського і Слов'янського. До основної частини села звідси йде дорога в кілька кілометрів, громадський транспорт не ходить.

Пожежа 2007[ред. | ред. код]

Влітку 2007 року через спеку і малу кількість опадів в сусідньому заповіднику Крейдяна флора загорівся ліс. Площа пожежі склала 20 га трави та 5 га верхівок лісу. Для гасіння були залучені сили МНС (5 чоловік складу та 2 одиниці техніки)[1]. Крім гасіння пожежі, були виявлені міни, бойові снаряди. Під час пожежі кожні 15-30 хвилин були чутні вибухи. На місці працювали піротехніки і група аварійно-рятувального загону спеціального призначення ГУ МНС в Донецькій області, знешкоджуючи снаряди.

Установи[ред. | ред. код]

Раніше в селі працювали пологовий будинок, школа, сільський клуб, медпункт. Зараз повноцінно функціонує тільки магазин.

Населення[ред. | ред. код]

Близько половини населення не живе тут постійно — це і дачники, і ті які переїхали на заробітки в Миколаївка та інші сусідні міста.

Серед приїжджих переважають жителі сусідніх міст — Краматорська, Слов'янська, Горлівки.

Економіка[ред. | ред. код]

Біля села розташована водокачка (працююча) і колишній колгосп. В основному роботу мешканці села знаходять в сусідніх більших населених пунктах.

Незважаючи на проблеми з екологією, рибна ловля досить поширена і сьогодні. В тому числі, цим займаються в промислових цілях («на продаж» дачникам і до закладів громадського харчування).

Транспорт[ред. | ред. код]

Автобус[ред. | ред. код]

Тричі на добу (щодня) за маршрутом Слов'янський автовокзал-Пискунівка ходить автобус ПАЗ-672-24[2][3]. На початку 2000-х маршрут до Пискунівки був скасований. Місцеві жителі звернулися з проханням про відновлення, і зараз він працює в приватному порядку, що призвело до зростання цін. Крім того, автобус старий і часто ламається. Доки його не полагодять — заміни не ходять.

Дороги[ред. | ред. код]

До села з боку Стародубівки підходить асфальтована дорога. Велика частина доріг у самому селі ґрунтові. Майже в будь-який час року вони в поганому стані — крейдяні дороги часто розмиває.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Під час пожежі в «Крейдяний флорі» рятувальники виявили мінометну міну:: Острів
  2. time.html Слов'янськ — Розклад відправлень автобусів по автовокзалу (автостанції)
  3. Розклад автобусів Слов'янськ — Автовокзал Слов'янськ. Архів оригіналу за 6 лютого 2013. Процитовано 15 липня 2014.

Посилання[ред. | ред. код]