Северин Обст

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Северин Обст
Seweryn Leopold Obst
Автопортрет
Народження 29 грудня 1847(1847-12-29)
Нижній Березів
Смерть 2 січня 1917(1917-01-02) (69 років)
  Львів
Поховання Личаківський цвинтар
Країна Австро-Угорщина Австро-Угорщина
Жанр живопис, графіка
Навчання Віденська академія образотворчих мистецтв
Діяльність художник, портретист, етнограф
Вплив на Казимир Лотоцький
Відомі учні Масляк Омелян Володимирович

CMNS: Северин Обст у Вікісховищі
Обкладинка «Взорів промислу домашнього» (Глиняні вироби селян на Русі)

Северин Леопольд Обст (пол. Seweryn Leopold Obst; 29 грудня 1847, Нижній Березів — 2 січня 1917, Львів) — польський художник, живописець, графік, ілюстратор, етнограф.

Життєпис[ред. | ред. код]

Северин Обст народився 29 грудня 1847 року у Нижньому Березові. Початкову освіту здобув у Яблунівській школі та реальних школах Станіславова, Вадовиць, Снятина.

У 1864–1871 роках навчався у віденській Академії образотворчих мистецтв. Вивчав там живопис, графіку, анатомію, перспективу та історію культури і мистецтв. У Відні Северин Обст познайомився з Артуром Ґротґером, який також навчався в Академії у майстерні Крістіана Рубена.

У 1874 року повернувся на батьківщину. Малював портрети для заможних родин, серед яких Богусевичі з Буковини та Задуровичі з Палагичів.

Під час короткого перебування в Кракові познайомився з тамтешнім мистецьким осередком, заприятелював з Вітольдом Прушковським.

З дитинства Северин Обст захоплювався Гуцульщиною, тож оселився там на декілька років. Мешкав у Жаб'ї та Яремчі. Малював гуцулів та гуцулок, займався етнографією, збирав колекцію виробів народного мистецтва. В цей час створив два об'ємні альбоми замальовок декоративних мотивів народного мистецтва гуцулів (мосяжництва, різьблення, вишивок, ткання, писанок та іншого). Ці альбоми пізніше передав до музею Дідушицьких професор Максиміліан Новицький.

У 1883 році Северин Обст переїжджає до Львова. У Львові винаймав помешкання в офіцині будинку, що на вул. Оссолінських, 7 у Львові (нині — вулиця Стефаника, 7-А)[1]. До оформлення видань «Взорів промислу домашнього» запросив його віце-президент Промислового музею у Львові Л. Вербицький. Окрім ілюстрацій до видань «Взорів промислу домашнього» («Металеві вироби селян на Русі», «Вишивки селян на Русі», «Глиняні вироби селян на Русі (Косів та Сокаль)») Промислового музею у Львові, малюнки Северина Обста були вміщені Володимиром Шухевичем до власної праці «Гуцульщина».

У 1883–1898 роках Северин Обст мав майстерню у Львові на вулиці Сакраменток. Тут він навчав живопису Казимира Лотоцького.

Роботи Северина Обста експонувались на виставках у Львові, Варшаві, Кракові, Коломиї, Тернополі, Ряшеві, Лондоні. У березні 1912 року у Львові відбулася персональна виставка митця, присвячена 50-річчю творчості, де було представлено 208 полотен.

Портрети Северина Обста написали Олександр Августинович, Влодзімєж Блоцький, Одо Добровольський, Станіслав Дембіцький.

З 1910 року мешкав у притулку для старців фундації Роберта Домса, що розташовувався на вул. Святої Терези, 4 (нині — вул. Митрополита Андрея, 10)[2]. Помер 2 січня 1917 року у Львові. Похований на Личаківському цвинтарі у родинній гробниці Рідлів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Мельник І. В. Галицьке передмістя та південно-східні околиці Королівського столичного міста Львова. — Львів : Апріорі, 2012. — С. 95. — ISBN 978-617-629-076-6.
  2. О. Стадник Ретроспективний огляд інституцій соціального захисту в Галичині // Український вісник медико-соціальної експертизи. — № 3 (13). — 2014. — С. 61.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Słynni Lwowiacy: Seweryn Leopold Obst. lwow.com.pl (пол.). Mój Lwów. Процитовано 10 серпня 2021. {{cite web}}: Недійсний |мертвий-url=ys (довідка)
  • Сімферовська А. Северин Обст у портретах львівських художників: деталь як символ // Вісник Харківської державної академії дизайну і мистецтв. — Х. : ХДАДМ, 2014.

Посилання[ред. | ред. код]